Sisäilmaongelma harvoin johtuu sisäilmasta

Sisäilmaongelmien selvittäminen aiheuttaa usein kysymyksiä. Tutkimuksissa yleensä selvitetään pelkkien ilmamittausten sijaan kokonaisvaltaisesti sisäilmaongelmien syitä. Sisäilmaongelmien syyt löytyvät tyypillisesti rakenteista tai ilmanvaihdosta.

Huono sisäilmanlaatu paljastaa yleensä sen, että rakennuksessa on ongelmia. Asiaa täytyy tutkia syvemmin ja arvioida sisäilman laatuun vaikuttavia riskejä.  Riskiarvion perusteella tehtävissä tutkimuksissa yleensä avataan rakenteita ja kerätään näytteitä ilman lisäksi  pinnoilta ja materiaaleista laboratorioanalyyseihin.

Usein ongelman selvittäminen vaatii rakennuksen tutkimista kokonaisvaltaisesti, sillä sisäilmaongelmien aiheuttajia voi olla useita ja rakenteiden vauriot voivat vaikuttaa laaja-alaisesti sisäilman laatuun. Merkkinä sisäilmaongelmasta voi olla poikkeava haju tai näkyvä kosteusvauriojälki. Ongelma huomataan yleensä käyttäjien havaintojen tai oireilun perusteella. Esimerkiksi hengitysvaikeuksien tai tukkoisen nenän koetaan usein johtuvan huonosta sisäilmasta.

Sisäilman laatuun liitetyt oireet voivat olla kuitenkin hyvin samanlaisia  sisäilman epäpuhtauksien välillä. Pelkkien oireiden perusteella on mahdotonta tietää, mitkä tekijät aiheuttavat oireilua. Lisäksi  ihmiset reagoivat epäpuhtauksiin yksilöllisesti. Siksi muun muassa sisäilman mikrobimittauksiin ei ole käytössä terveysperusteisia raja-arvoja.

Sisäilmaongelman selvittäminen perusteellisesti on tärkeää, koska ongelman aiheuttajia voi olla useita. Tutkimukset viedään läpi järjestelmällisesti kaikki riskit huomioiden. Aiemmat sisäilmakorjaukset on voitu toteuttaa puutteellisesti, mikä voi pahentaa olemassa olevaa sisäilmaongelmaa tai aiheuttaa uusia sisäilmaongelmia.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.11.2017

Suomessa on miljoona kotia ilman raitisilmaventtiilejä

Talviaikaan suomalaiset viettävät suurimman osan päivästä sisätiloissa. Terveysilma teetti lokakuussa kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä suomalaiset ovat kotinsa sisäilmasta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta.

26.4.2018

Luotettava sisäilmatutkimus perustuu tieteeseen ja näyttöön

Luotettava sisäilmatutkimus on hyvä lähtökohta, kun aletaan selvittää työpaikan tai kodin ilmanlaatua. Tänä päivänä sisäilmasta on jo runsaasti tietoa saatavilla, mutta kaikki tieto ei ole yhtä luotettavaa. Sisäilmatutkimus on valitettavasti toimiala, jossa on mukana hyvin kirjavia joukko erilaisia toimijoita.

25.4.2016

Terve lattia tehdään rakennusvaiheessa

Muovimattopinnoitteisten lattioiden yleinen korjausmenetelmä ei välttämättä poista sisäilmaongelmia, kertoo TkL Pertti Metiäisen tuore seurantatutkimus. Lattiarakenteista johtuvat sisäilmaongelmat voitaisiin helpoiten estää jo rakentamisvaiheessa. Vaurioituneiden lattiarakenteiden aiheuttamiin sisäilmaongelmiin havahduttiin Suomessa 2000-luvun taitteessa.

4.6.2019

Sisäilmakodittomuus saatiin ensimmäistä kertaa hallitusohjelmaan

Hallitusohjelma tekee sisäilmasta sairastumisen vuoksi kotia etsivien tilanteen näkyväksi ensimmäistä kertaa koskaan. Homepakolaiset ry toivoo selvitystyön käynnistyvän ripeästi ja siinä hyödynnettävän monialaisesti terveellistä rakentamista tuntevien asiantuntemusta. Monien muiden sisäilma-asioihin liittyvien kirjausten ohella hallitusohjelmassa esitetään selvitettäväksi, voiko valtio tukea puhtaiden asuntojen rakentamista sisäilmasta sairastuneille. – On valtavan merkittävä ja toivoa herättävä signaali, että sisäilmaongelmien vuoksi kodittomina ja […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti