Huoneistotietojärjestelmään syytä siirtyä ajoissa

huoneistotietojärjestelmä

Maanmittauslaitos kannustaa asunto-osakeyhtiöitä siirtymään ajoissa sähköiseen huoneistotietojärjestelmään, joka korvaa paperiset osakekirjat.

Ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on siirryttävä sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Yhtiöistä kuitenkin vasta hieman yli viisi prosenttia eli reilut 5 000 on siirtynyt järjestelmään. Taloyhtiöiden, joissa ei ole ammatti-isännöintiä, kannattaa tehdä siirto jo tässä vaiheessa. Näin taloyhtiö välttyy ylimääräisiltä maksuilta ja saa Maanmittauslaitokselta tukea siirtotilanteessa.

Taloyhtiöitä kannustetaan siirtymään huoneistotietojärjestelmään hallitusti ja hyvissä ajoin. Myös Kiinteistöliitto ja Isännöintiliitto suosittelevat pienten taloyhtiöiden pikaista siirtymistä huoneistotietojärjestelmään. Opastusta ja apua on tällä erää saatavissa paremmin kuin viime tipassa siirtoa tehtäessä.

Monet suuret isännöintitoimistot valmistelevat siirtoa ja sen aikataulu on määritelty. Ammatti-isännöinnin piirissä olevat taloyhtiöt voivat siis rauhassa odottaa isännöitsijän tietoa asiasta. Jos taloyhtiöllä on ammatti-isännöitsijä, isännöinti myös siirtää osakeluettelot huoneistotietojärjestelmään.

Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään tapahtuu kahdessa vaiheessa.

Ensin taloyhtiö tai isännöinti tarkistaa osakeluettelon ajantasaisuuden, siirtää osakeluettelon huoneistotietojärjestelmään ja tiedottaa tapahtumasta osakkaita. Osakeluettelo sisältää tiedot yhtiön osakkeista ja niiden omistajista.

Siirron jälkeen osakkeenomistajilla on kymmenen vuotta aikaa hakea oman omistuksensa sähköistä rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Rekisteröinnin yhteydessä Maanmittauslaitos poistaa paperisen osakekirjan käytöstä ja tieto omistuksesta näkyy vastaisuudessa rekisterimerkintänä huoneistotietojärjestelmässä.

Asunnon omistajalla ei yleensä ole kiirettä oman omistuksensa sähköiselle rekisteröinnille. Poikkeuksena ovat asuntokaupat, jolloin uuden omistajan täytyy rekisteröidä omistuksensa kahden kuukauden kuluessa kaupanteosta.

Ohjeita siirtoon ja siirtopalvelun käyttöön on saatavissa osoitteesta osakehuoneistorekisteri.fi. Taloyhtiöitä palvelee myös Maamittauslaitoksessa osakeluettelon siirron tuki. Lisäksi eri puolilla Suomea järjestetään tukiklinikoita, joilla asiantuntijat vastaavat siirtoon liittyviin kysymyksiin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

siirtyminen huoneistotietojärjestelmään

22.9.2022

MML hoputtaa taloyhtiöitä sähköiseen rekisteriin

Maanmittauslaitos muistuttaa, että lain mukaan kaikkien asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtyä uuteen huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Tähän mennessä taloyhtiöistä on siirtynyt vasta vajaa seitsemän prosenttia.

4.4.2022

Kymmenientuhansien taloyhtiöiden tiedot uupuvat yhä sähköisestä huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen mukaan vanhemmat taloyhtiöt ovat siirtäneet tietojaan uuteen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään toistaiseksi varsin vähän. Järjestelmään on kertynyt tähän mennessä tiedot noin 9 000 taloyhtiöstä, joista vanhempia eli ennen vuotta 2019 perustettuja yhtiöitä on noin 4 400. –  Vasta hyvin pieni osa osakeluettelojen siirroista on tehty, sanoo johtaja Janne Murtoniemi Maanmittauslaitokselta.

14.4.2022

Ajankohtaista tietoa huoneistotietojärjestelmästä Taloyhtiötapahtumassa

Huhtikuussa tullaan kuulemaan useita, ajankohtaisia puheenvuoroja ja tietoiskuja, kun kiinteistö- ja rakennusalan ammattilaiset kokoontuvat Helsingin Messukeskuksessa. Yhden mielenkiintoisista puheenvuoroista tulee pitämään johtava lakiasiantuntija Virpi Hienonen Suomen Kiinteistöliitosta.  Huoneistotietojärjestelmä on vuonna 2019 käyttöön otettu sähköinen rekisteri. Rekisteriin kerätään tietoja osakehuoneistojen omistuksista, panttauksista ja rajoituksista.

litiumioniakku

29.11.2022

Mitä tehdä, jos litiumioniakku syttyy?

Palavaa litiumioniakkua ei voi sammuttaa käsisammuttimella. Sammutin kuitenkin estää paloa leviämästä ympäristöön. Akkupalotilanteessa tulee aina soittaa hätänumeroon, mutta samalla tulee varoa palavasta akusta syntyviä myrkyllisiä kaasuja.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti