Sähköturvallisuus

Kunnossa olevat sähkölaitteet ovat oikein käytettyinä turvallisia. Viallisina tai väärässä paikassa ne saattavat aiheuttaa riskitilanteita ja tulipaloja. Tälle sivulle on koottu Turvatekniikan keskus TUKESin tuottamaa aineistoa kodin sähköturvallisuudesta.

Kodin sähköturvallisuusvinkit

Sähkön käyttö on turvallista, kun muistaa perussäännöt eikä ota turhia riskejä. Sähkötapaturmat ovat harvinaisia. Suurin osa sähkölaitteista aiheutuvista onnettomuuksista johtuu viallisista tai virheellisesti korjatuista laitteista, huolimattomuudesta, varomattomuudesta tai siitä, ettei sähkölaitetta käytetä käyttöohjeiden mukaisesti.

Muista siis perussäännöt:

  • Käytä sähkölaitteita oikein ja vain niille tarkoitetuissa paikoissa.
  • Huolehdi viallisten laitteiden ja asennusten huollosta.
  • Muista varovaisuus sähkön kanssa kosteissa tiloissa ja ulkona.
  • Jätä omat viritykset tekemättä ja käytä ammattilaista sähkötöissä.
  • Kun havaitset jotain poikkeavaa laitteen toiminnassa, irrota se välittömästi pistorasiasta.

Kotitalouksissa on yleensä kahdenlaisia pistorasioita: vanhanmallisia maadoittamattomia sekä suojamaadoitettuja. Jos sähkölaitteen pistotulppa ei sovi pistorasiaan, on laite väärässä paikassa. Älä missään tapauksessa yritä muuttaa vanhanmallisen, kokonaan pyöreän pistotulpan rakennetta suojamaadoitettuun pistorasiaan sopivaksi. Uudet pistorasiat ovat yleensä lapsisuojattuja turvapistorasioita, joihin lapsi ei saa työnnettyä puikkoja tai vastaavia esineitä. Vanhanmallisiinkin pistorasioihin on saatavilla lapsisuojia, esimerkiksi muovisia pistokesuojia.

Noudata käyttöohjeita

Osta vain sellaisia sähkölaitteita, joiden mukana saat kunnollisen käyttöohjeen. Käyttö- ja huolto-ohjetta on myös syytä noudattaa. Jos huomaat laitteessa vian tai toimintahäiriöitä, korjauta se heti sähköalan ammattiliikkeessä. Käänny korjaajan puoleen myös, jos huomaat kiinteän pistorasian tai valokytkimen olevan huonossa kunnossa.

Tarkkaile laitteiden kuntoa

Tarkkaile laitteiden liitäntäjohtojen ja jatkojohtojen kuntoa. Haurastuneet, viiltyneet, murtuneet tai muuten vaurioituneet johdot pitää uusia. Sähköjohtoa ei saa paikata teipillä, eristysnauhalla tai laastarilla.

Muista myös:

  • Ollessasi kylvyssä tai suihkussa pidä sähkölaitteet irti pistorasiasta äläkä koske laitteisiin. Sijoita laitteet siten, etteivät ne voi vahingossakaan pudota veteen: pistorasiaan liitetyssä sähkölaitteessa on jännite, vaikka sitä ei käytetäkään. Kuivaa myös lattia ennen kuin käytät esimerkiksi hiustenkuivaajaa.
  • Pidä myös keittiön sähkölaitteet pois roiskuvan veden läheltä.
  • Valaisimesta selviää kuinka suuritehoinen (W) lamppu siihen voidaan asentaa. Älä käytä liian suuritehoisia lamppuja.
  • Älä käytä valaisimen varjostimessa helposti syttyvää materiaalia. Halogeenilamput tulevat käytössä erittäin kuumiksi, joten ne on syytä pitää riittävän kaukana syttyvistä materiaaleista.
  • Älä koskaan kuivaa vaatteita kiukaan yläpuolella tai sähkölämmittimen päällä. Sillä tavoin on syttynyt monia rakennuspaloja.

Itse tehtävät sähkötyöt

Varsinaisia sähkötöitä, kiinteitä sähköasennuksia ja sähkölaitekorjausta saavat tehdä vain riittävän pätevyyden omaavat sähköalan ammattilaiset, joilla on Turvatekniikan keskuksen myöntämä urakointilupa. Tavallinen sähkökäyttäjä voi tehdä ainoastaan eräitä pieniä sähkötöitä ja korjaustoimenpiteitä, jos hän on riittävän perehtynyt ja osaava tekemään nuo työt turvallisesti.

Pienikin toimenpide edellyttää sähköiskun tai palovaaran mahdollisuuden takia, että suorittaja tietää tarkalleen, mitä on tekemässä. Jos et siis tunne etkä tiedä sähkölaitetta tai sähköjärjestelmää etkä niihin liittyviä vaaratekijöitä, älä tee itse mitään, vaan pyydä ammattilaisen apua.

Opastusta tällaisiin sähkötöihin voi saada esimerkiksi sähköalan ammattilaiselta tai niihin voi perehtyä TUKESin Kodin sähköturvallisuusoppaan avulla.

Lähde: Rakentajan ja remontoijan sähköopas, STUL
Lisätietoa: Sähköala.fi

Näin vältät sähköstä johtuvan tulipalon

Jos sähkölaite syttyy palamaan, toimi nopeasti: katkaise virta, pelasta paikallaolijat ja hälytä apua. Voit myös yrittää sammutusta, mikäli mahdollista. Sammutuspeitteellä saat hillittyä paloa ja lisää aikaa pelastautumiseen. Pidä palovaroittimesi kunnossa, sillä sen hälytys voi pelastaa sinun ja perheenjäseniesi hengen.

Pienellä vaivannäöllä voit välttää riskit. Opettele tuntemaan laitteesi ja reagoi epänormaaliin toimintaan. Mieti ennakkoon, miten toimit, jos sähkölaite syttyy palamaan.

Turvatekniikan keskus TUKESin sivuilta löytyy perusteellisemmin ja laajemmin esitetyt vinkit. Kodin sähköturvallisuus – Näin vältät sähköstä johtuvan tulipalon -opas löytyy TUKESin sivuilta ja siinä on esitetty tiiviisti ja selkeästi kuvien kanssa kuinka eri laitteiden osalta voit pyrkiä välttämään sähköpalon kotonasi.

Lue lisää TUKESin oppaasta

TUKESin kodin sähköturvallisuusopas tarjoaa perustiedot joka kodin sähköturvallisuudesta huolehtimiseen. Opas on jaettu kolmeen osaan: Sähkö kotona, Sähkö pihapiirissä ja ulkona sekä Tee-se-itse-työt. Se sisältää tietoa mm. kodin sähkölaitteista, ulkotilojen sähköturvallisuudesta sekä sähköpalojen ennaltaehkäisystä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkosähköjärjestelmä

1.8.2023

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa virheitä

Aurinkosähköjärjestelmien asennuksissa tehdään paljon virheitä, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Asennuksia tehdään huolimattomasti ja joskus jopa ammattitaidottomasti. Vastuu asennustyön turvallisuudesta on aina asentajalla.

sähköauto paloturvallisuus

27.11.2023

Kuukauden kasvo: Paloturvallisuutta sähköautojen lataukseen

Sähköautopalot voivat lisääntyä autokannan vanhetessa. Erityisen hankalasti sammutettavia palot ovat maanalaisissa pysäköintitiloissa. Siksi taloyhtiöiden parkkihallien paloturvallisuuteen on kiinnitettävä erityisen paljon huomiota.

kynttilät

7.12.2022

Polta kynttilöitä aina valvotusti

Joulukuussa sattuu eniten kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja koko vuonna. Kynttilöitä on aina poltettava valvotusti, ja ne on sammutettava huoneesta lähtiessä. Myös ulkolyhtyjen turvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Jukka Moilanen

9.12.2022

Kaupallinen yhteistyö

Jukka Moilanen hakeutui saumausalalle perheen innoittamana

Jukka Moilasen koko perhe on saumausalalla, ja alaa vaihtaessaan Jukkakin päätyi Saumalaaksoon. Hän aloitti heti harjoittelun jälkeen projektipäällikkönä ja on pitänyt työssään erityisesti siitä, että voi aikatauluttaa itse oman työnsä.

Saumalaakso

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti