Asunto-osakeyhtiölakia on päivitettävä

Sähköautojen ja sähköisen asioinnin yleistyminen ovat esimerkkejä ilmiöistä, jotka tuovat tarvetta päivittää taloyhtiömuotoista asumista sääntelevää asunto-osakeyhtiölakia. Nykyinen asunto-osakeyhtiölaki on ollut voimassa runsaat kymmenen vuotta, joiden aikana moni asia taloyhtiöissä on muuttunut.

Kiinteistöliiton lakimiehet vastaavat vuosittain useisiin tuhansiin neuvontapuheluihin, joiden aiheet liittyvät taloyhtiöiden juridisiin pulmiin. Neuvontapuheluiden ja muun kanssakäymisen perusteella Kiinteistöliiton asiantuntijoilla on ajantasainen käsitys siitä, millaiset kysymykset taloyhtiöissä kulloinkin nousevat esiin.

-Taloyhtiöt kaipaavat selkeitä pelisääntöjä esimerkiksi siihen, millä tavalla sähköautojen latauspisteitä ja niin sanottua latausvalmiutta koskevat päätökset tulee tehdä. Asunto-osakeyhtiölakiin kaivataan tähän liittyen mahdollisimman selvää ja yksinkertaista sääntelyä, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli.

Myös sähköisen asioinnin yleistyminen pitäisi huomioida asunto-osakeyhtiölaissa. Kiinteistöliitto toivoo lainsäätäjältä kantaa esimerkiksi sähköisten pöytäkirjojen ja allekirjoitusten käyttöön taloyhtiöissä.  Nykyinen laki velvoittaa taloyhtiöitä säilyttämään alkuperäiset paperiset pöytäkirjat koko yhtiön historian ajan.

-Myös etäosallistumista yhtiökokouksiin tulee helpottaa ja selvittää mahdollisuuksia jopa pelkästään etänä järjestettäviin yhtiökokouksiin, Jenni Hupli sanoo.

Tupakoinnin kieltäminen helpommaksi

Tupakansavu aiheuttaa taloyhtiöissä edelleen paljon päänvaivaa, vaikka tupakointikiellon hakeminen viranomaiselta tuli mahdolliseksi jo muutama vuosi sitten. Viranomaiskieltoon liittyy paljon hallinnollista työtä, joka lisää myös tupakointikiellolle kertyvää hintaa.

-Taloyhtiöillä tulisi olla mahdollisuus päättää tupakointikiellon lisäämisestä yhtiöjärjestykseen nykyistä helpommin 2/3 määräenemmistöllä, Hupli toteaa.

Taloyhtiön ainoa puuttumiskeino esimerkiksi tupakointikiellon tai muiden sääntöjen rikkomiseen sekä vastikkeiden maksamatta jättämiseen on huoneiston hallintaanotto, johon liittyvää sääntelyä tulisi Kiinteistöliiton mukaan selkiinnyttää.

-Joissakin harvinaisissa tilanteissa taloyhtiön pitäisi voida ottaa huoneisto hallintaansa myös ilman varoitusta, jos naapureille on aiheutunut esimerkiksi merkittävää vaaraa osakkaan omasta toiminnasta. Myös hallintaanottoon liittyviä tiedoksiantosäännöksiä on tarpeen päivittää esimerkiksi pidentämällä tiedoksiantoaikoja ja mahdollistamalla tiedoksiantojen toimittaminen sähköisesti ulkomailla asuville osakkaille, Jenni Hupli sanoo.

Oikeusministeriö on pyytänyt lausuntoja asunto-osakeyhtiölain muutostarvetta koskevasta arviomuistiosta. Kiinteistöliiton lausunto on luettavissa osoitteessa lausuntopalvelu.fi.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

  1. Korona-aikaan on moneen kertaan todettu, että tupakkalaki ei toden totta ole ajan tasalla kerrostaloissa. Painovoimainen ilmanvaihto on erittäin toimiva ja hyvä ratkaisu edelleen, kunhan sisätiloissa tapahtuvaan ketjupolttamiseen voitaisiin jollain tapaa puuttua. Työpaikalla kenenkään ei tarvitse enää 2021 istua tupakkahuoneessa, ellei itse halua, mutta kotikonttorilta ei korona-aikaan pääse mihinkään karkuun, jos talossa sattuu asumaan ketjupolttaja ja savu tulee juuri sinun kotiisi.

    Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.2.2022

Tyhjiä asuntoja on yhä enemmän

OP Ryhmän tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan Suomen asuntokannasta 11,4 prosenttia on vailla vakituista asukasta. Tilastokeskuksen mukaan vailla vakituista asukasta oli yli 357 000 asuntoa vuonna 2020. Asuntomarkkinatutkimusten mukaan tyhjien asuntojen luonnollinen osuus asuntokannasta olisi noin viisi prosenttia.

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

12.4.2022

Rakli: Rakennuskustannusten nousu vaikeuttaa vuokra-asuntojen tuotantoa

Vuokra-asuntosijoittamisen suosio pysyy vahvana taloudellisen toimintaympäristön epävarmuuden kasvusta huolimatta. Kaikkien ammattimaisten sijoittajaryhmien ennakoidaan kasvattavan vuokra-asuntosijoituksiaan. Raklin Vuokra-asuntobarometrin jyrkin muutos viime syksyyn verrattuna nähtiin vastaajien lähes yksimielisissä näkemyksissä rakennuskustannusten kehityksestä.

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti