Rakennusvirheitä voi ehkäistä rakennustyön tarkkailijan avulla

Kallis hintakaan ei aina estä rakennusvirheitä. Uudisasunnon ostajat palkkaavat verattain harvoin ulkopuolisen tarkkailemaan rakennustyötä, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Yksi keino pyrkiä ehkäisemään rakennusvirheitä on osakkeenostajien palkkaama rakennustyön tarkkailija, jonka voi palkata myös hitas-kohteisiin.

Asuntokauppalain (20 §) mukaan osakeyhtiön hallituksen tulee kutsua koolle osakkeenostajien kokous, kun vähintään neljäsosasta yhtiön asuinhuoneistoista on tehty luovutussopimukset. Tuolloin tehdään muun muassa valinta rakennustyön tarkkailijasta, minkä on käytävä ilmi kokouskutsusta.

Tarkkailija valvoo osakkeenostajien etuja varmistaen, että rakennustyöt tehdään sopimuksen mukaisesti, rakentamisaikataulua noudatetaan sekä käytetään asianmukaisia työtapoja ja materiaaleja.

Rakennustyön tarkkailijan käyttäminen pitää yllä hyvää rakennustapaa, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan LVI-asiantuntija Arto Kemppainen. Tarkkailijat ovat hyvä lisäsilmäpari ja voimavara työmailla, joissa on paljon häslinkiä. Pääurakoitsijoilla on aliurakoitsijoita, joilla on omia aliurakoitsijoita, Kemppainen toteaa.

Osa osakkeenomistajista kuulee rakennustyön tarkkailijasta ensimmäisen kerran vasta kokouksessa, eivätkä he ole valmistautuneet tarkkailijan valintaan. Pitäisi myös tietää kustannuksista, sanoo Rakennusteollisuus RT:n elinkeinopoliittisten asioiden johtaja Anu Kärkkäinen. Kustannus tarkkailijalle liikkuu Kärkkäisen mukaan muutamasta tuhannesta ylöspäin riippuen muun muassa työmaan koosta ja sovituista tehtävistä. Lasku jaetaan huoneistojen kesken vastikeperusteen mukaisesti.

Rakennusyhtiö Lakean toimitusjohtaja Timo Mantila toteaa, että ulkopuolisen rakennustyön tarkkailijan käyttö on ikävä kyllä melko harvinaista, vaikka tarkkailijan valinta on sekä asukkaiden että rakennuttajan ja urakoitsijan etu.

Lue lisää Helsingin Sanomien artikkelista.

 

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

25.4.2022

HS:n lukijat kertovat uudisasuntojen painajaismaisista virheistä

Helsingin Sanomat kysyi maaliskuussa lukijoiltaan kokemuksia uudisasuntojen rakennusvirheistä. Kyselyyn tuli kymmeniä vastauksia. Ostajien kokemukset rakennusvirheistä ovat kylmäävää luettavaa: kelvottomia viritelmiä, vuosien viivyttelyä virheiden korjaamisessa ja suoranaista asumisturvallisuuden vaarantumista.

taloyhtiön korjaushankkeen osapuolet

17.5.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mitkä ovat taloyhtiön korjaushankkeen osapuolten tehtävät?

Taloyhtiön korjaushankkeisiin osallistuu hallituksen ja isännöitsijän lisäksi monenmoista muutakin tekijää. Heillä kaikilla on tärkeä osa korjaushankkeessa, mutta miten osapuolten roolit ja tehtävät jakautuvat tarkemmin?

Raksystems

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

28.4.2022

Nyt on aika estää lokkien pesintäaikeet katoille. Lokkitarkkailija suosittelee pelotteita ja katolla liikkumista

Hämeenlinnassa herättiin parisen vuotta sitten lokkiongelmaan. Lokit valloittivat yhä enemmän keskustan kerrostalojen kattoja pesimispaikakseen. Kirkuna, ulosteet ja poikasiaan suojelevien lokkien hyökkäily kasvoivat sellaisiin mittoihin, että jotain oli tehtävä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti