Puun kaato pihasta kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi

Hyviä ohjeita puun kaatamiseen löytyy kaupunkien nettisivuilta, ja rakennusvalvontaviranomaiset vastaavat tapauskohtaisiin kysymyksiin. Käytännöt vaihtelevat, joten ne on parasta varmistaa omasta kunnasta.

Esimerkiksi maisemakuvallisesti merkittävien puiden kaatoon tarvitaan lupa. Joskus rakennusmääräyksessä edellytetään uuden puun istuttamista kaadetun puun tilalle.

Ympäristölleen välitöntä vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa. Vaarallisuuden saattaa joutua todistamaan jälkikäteen, joten puunhoitajaa eli arboristia kannattaa käyttää asiantuntijana puun kunnon arvioinnissa.

Kuntoa arvioidessaan ammattilainen käyttää työvälineitä, jotka mittaavat lahoa. Lahon eteneminen ei välttämättä näy päällepäin. Aina puuta ei tarvitse kaataa, vaan latvuksen keventäminen tai tuenta saattaa antaa puulle lisävuosia.

Kiinteistön omistaja vastaa tontin turvallisuudesta

Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön turvallisuudesta. Vaikka pihan kunnossapito olisi siirretty sopimuksella isännöitsijä- tai huoltoyhtiölle, ulkopuoliselle aiheutetun vahingon korvaa taloyhtiö tai omakotitalon omistaja.

Vahinko voi aiheutua muun muassa huonokuntoisen puun kaatumisesta tai sen oksien tippumisesta mutta myös puun taitamattomasta kaadosta. Siksi on tärkeää käyttää apuna puunhoidon ammattilaista.

Pihapuiden kaatamiseen tai oksien karsintaan saa kotitalousvähennystä, kun kyseessä on vanhan tontin kunnostus. Puiden kaatoon uudisrakennuksen tieltä kotitalousvähennystä ei saa.

Lue Kotilieden juttu kokonaan tästä!

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

16.5.2017

Talkoot ja pihan pelisäännöt

Taloyhtiössä asuminen tarkoittaa yhteiseloa taloyhtiön muiden asukkaiden kanssa. Parhaimmillaan taloyhtiö muodostaa yhteisön, jossa kaikki viihtyvät. Jokaisella osakkaalla ja asukkaalla on tärkeä rooli siinä, että asuminen taloyhtiössä sujuu mukavasti, viihtyisästi ja vastuullisesti.

22.1.2018

Kiinteistölehden lakipähkinät 2017

Kiinteistölehden lakipähkinät on koonti vuonna 2017 Suomen Kiinteistölehdessä julkaistuista lakipähkinöistä. Kysymyksiin vastaavat Suomen Kiinteistöliiton, Kiinteistöliitto Uusimaan ja Suomen Vuokranantajien asiantuntijat. Kuka maksaa hissin?

23.3.2016

Miten turvata koti loman aikana?

Lomalle lähtiessä saattaa mieleen hiipiä huoli oman kodin turvallisuudesta. Pääsiäisenä moni jättää kodin hetkeksi oman onnensa nojaan ja miettii, miten varmistaa, ettei poissa ollessa satu mitään ikävää vahinkoa. Vesivahingon, murtovarkauden tai tulipalon riskit voi ehkäistä muutamalla yksinkertaisella turvatoimella.

25.10.2017

Lämmityskausi alkaa – polta vain kuivaa ja puhdasta puuta

HSY:n mittausten mukaan lämmityskauden alkaminen näkyy erityisesti omakotialueiden ilmanlaadussa pääkaupunkiseudulla. Tämän vuoksi on oleellista, että käyttää tulisijaansa oikein. Näin poltto on energiatehokasta ja syntyy mahdollisimman vähän terveydelle haitallisia päästöjä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti