Puun kaato pihasta kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi

Hyviä ohjeita puun kaatamiseen löytyy kaupunkien nettisivuilta, ja rakennusvalvontaviranomaiset vastaavat tapauskohtaisiin kysymyksiin. Käytännöt vaihtelevat, joten ne on parasta varmistaa omasta kunnasta.

Esimerkiksi maisemakuvallisesti merkittävien puiden kaatoon tarvitaan lupa. Joskus rakennusmääräyksessä edellytetään uuden puun istuttamista kaadetun puun tilalle.

Ympäristölleen välitöntä vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa. Vaarallisuuden saattaa joutua todistamaan jälkikäteen, joten puunhoitajaa eli arboristia kannattaa käyttää asiantuntijana puun kunnon arvioinnissa.

Kuntoa arvioidessaan ammattilainen käyttää työvälineitä, jotka mittaavat lahoa. Lahon eteneminen ei välttämättä näy päällepäin. Aina puuta ei tarvitse kaataa, vaan latvuksen keventäminen tai tuenta saattaa antaa puulle lisävuosia.

Kiinteistön omistaja vastaa tontin turvallisuudesta

Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön turvallisuudesta. Vaikka pihan kunnossapito olisi siirretty sopimuksella isännöitsijä- tai huoltoyhtiölle, ulkopuoliselle aiheutetun vahingon korvaa taloyhtiö tai omakotitalon omistaja.

Vahinko voi aiheutua muun muassa huonokuntoisen puun kaatumisesta tai sen oksien tippumisesta mutta myös puun taitamattomasta kaadosta. Siksi on tärkeää käyttää apuna puunhoidon ammattilaista.

Pihapuiden kaatamiseen tai oksien karsintaan saa kotitalousvähennystä, kun kyseessä on vanhan tontin kunnostus. Puiden kaatoon uudisrakennuksen tieltä kotitalousvähennystä ei saa.

Lue Kotilieden juttu kokonaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

puunpoltto

7.11.2023

Älä polta jätteitä tulisijassasi

Puunpoltosta muodostuvia haitallisia päästöjä voi vähentää oikeaoppisilla puunpolttotavoilla. Päästöjä syntyy vähemmän, kun tulisijassa polttaa vain puhdasta ja kuivaa puuta ja kun noudattaa oman tulisijan käyttöohjeita.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti