Puun kaato pihasta kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi

Hyviä ohjeita puun kaatamiseen löytyy kaupunkien nettisivuilta, ja rakennusvalvontaviranomaiset vastaavat tapauskohtaisiin kysymyksiin. Käytännöt vaihtelevat, joten ne on parasta varmistaa omasta kunnasta.

Esimerkiksi maisemakuvallisesti merkittävien puiden kaatoon tarvitaan lupa. Joskus rakennusmääräyksessä edellytetään uuden puun istuttamista kaadetun puun tilalle.

Ympäristölleen välitöntä vaaraa aiheuttavan puun saa kaataa ilman lupaa. Vaarallisuuden saattaa joutua todistamaan jälkikäteen, joten puunhoitajaa eli arboristia kannattaa käyttää asiantuntijana puun kunnon arvioinnissa.

Kuntoa arvioidessaan ammattilainen käyttää työvälineitä, jotka mittaavat lahoa. Lahon eteneminen ei välttämättä näy päällepäin. Aina puuta ei tarvitse kaataa, vaan latvuksen keventäminen tai tuenta saattaa antaa puulle lisävuosia.

Kiinteistön omistaja vastaa tontin turvallisuudesta

Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistön turvallisuudesta. Vaikka pihan kunnossapito olisi siirretty sopimuksella isännöitsijä- tai huoltoyhtiölle, ulkopuoliselle aiheutetun vahingon korvaa taloyhtiö tai omakotitalon omistaja.

Vahinko voi aiheutua muun muassa huonokuntoisen puun kaatumisesta tai sen oksien tippumisesta mutta myös puun taitamattomasta kaadosta. Siksi on tärkeää käyttää apuna puunhoidon ammattilaista.

Pihapuiden kaatamiseen tai oksien karsintaan saa kotitalousvähennystä, kun kyseessä on vanhan tontin kunnostus. Puiden kaatoon uudisrakennuksen tieltä kotitalousvähennystä ei saa.

Lue Kotilieden juttu kokonaan tästä!

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

patteriverkosto

19.10.2022

Pidä patteriverkosto kunnossa

Taloyhtiössä kannattaa sopia yksi lämpötila, johon kaikki huoneistot säädetään. Jos lämpötila silti vaihtelee, vika voi olla ilmanvaihdossa. Myös patteriverkosto voi tarvita säätöä.

tilaisuus tekee varkaan

1.9.2022

Tilaisuus tekee varkaan – taloyhtiön hallituksessakin

Taloyhtiön hallituksen tehtäviin kuuluu myös isännöitsijän valvonta. Tehtävää ei kannata laiminlyödä, sillä se voi kostautua hallituksen jäsenten omasta pussista. Isännöitsijä kannattaakin valita huolella.

Mukana päätöksissä

17.8.2022

Kuukauden kasvo: Mukana taloyhtiön päätöksissä

Monessa taloyhtiössä valitaan keväällä uusi hallitus. Pitkäaikainen taloyhtiönhallitusaktiivi Seppo Simola antaa vinkkejä hallitustyöskentelyyn uusille ja vanhoille hallituksen jäsenille.

21.6.2022

Kotivakuutus kuntoon ennen kesälomamatkaa

Ennen kesälomalle lähtöä kannattaa varmistaa kodin turvallisuus murtojen varalta. Kotivakuutuksen tulisi kattaa myös varkaudesta aiheutuneet vahingot, sillä osakas vastaa asunnon sisälle tulleista vahingoista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti