Pitkää ikää hissille!

Joskus koittaa päivä, jolloin hissin huolto ei enää riitä. Edessä on hissin peruskorjaus ja ehkä modernisointi.

Yleinen peruskorjauksen tarpeen ensioire on pysähtymistarkkuuden heikkeneminen.

– Hissi jättää pysähtyessään liian ison kynnyksen, Janne Ahtovirta Pääkaupunkiseudun Hissikeskus Oy:stä kertoo. Koneiston välyskin voi kasvaa liian suureksi.

– Taloyhtiö saattaa myös haluaa hissiltä parempaa ajomukavuutta ja turvallisuustasoa: hissipuhelinta, turvakynnystä, yläsuojalippaa tai oviin valokennoja. Turvalaitteita voidaan lisätä tosin myös erikseen, ilman isoa peruskorjausta.

Eri aikakauden hissit tuovat taloyhtiöille erilaisia iloja ja huolia. Melkein kaikkia voi kuitenkin korjata ja uudistaa, jos osia vain löytyy.

Vanhan veräjän luona

Veräjähissien uskotaan olevan todella kestäviä. Uskomus pitää paikkansa, sanoo Ahtovirta.

– Ohjauskeskuksen koskettimien, koneiston ja muiden mekaanisten osien mitoitukset tehtiin silloin ajatuksella, että hissi kestää seuraavat 80 vuotta. Ohjauskeskukset olivat erittäin yksinkertaisia, joten niissä oli vähemmän hajoavia osia. Nykyään moni valmistaja lupaa elinkaareksi 20 vuotta.

– Olemme taltioineet hyväkuntoisia veräjähissien osia hyllylle. Niillä pystymme pitämään vanhatkin huollettavanamme olevat hissit hyvin ja edullisesti liikkeellä. Jos vanhaan hissiin ei löydy varaosaa, uuden osan sovittaminen paikalleen voi olla todella suuritöistä ja joskus lähes mahdotonta. Hissin käyttökatkos pitenee ja kustannus nousee, kun rakennetaan erilaista osaa alkuperäisen tilalle. Siksi oikeanlainen, vanhaan hissiin sopiva osa on asiakkaalle todella tärkeä.

Koneiston uuteen vaihtamisen helppous vaihtelee Janne Ahtovirran mukaan tapauskohtaisesti.

– On tärkeää valita kohteeseen oikea tekijä, koska hissiliikkeen pitää todella tietää mitä on tekemässä, eikä vain ajatella, mistä koneistosta firmalle jää paras kate.

EU ja meidän hissit

EU:n hissidirektiivi 2014 asettaa hisseille vaatimuksia. Vanhaa hissiä ne eivät kuitenkaan koske, ellei siihen tehdä hyvin perusteellista muutostyötä, Ahtovirta toteaa.

– Hissin on vastattava valmistusajan vaatimuksia. Perusperiaate on, että yksittäisten osien uusimisen yhteydessä hissin ei tarvitse alkaa täyttää uusia määräyksiä; ei edes silloin, jos koneisto vaihdetaan uuteen.

Uusia määräyksiä on sovellettava, jos hissin nopeus tai suurin sallittu kuorma kasvavat. Mutta esimerkiksi näppäimistön vaihtaminen ei edellytä, että tilalle asennettaisiin ultramoderni näppäimistö valtavine nappeineen ja puhesyntetisaattoreineen.

– Kannattaa muistaa, että jos jokin oleellinen osa modernisoidaan nykykuosiin, se on peruuttamatonta. Veräjää ei saa enää panna takaisin, jos sen kerran poistaa.

”60-lukulaiset”

Veräjähissien jälkeen tulivat hissit, joiden korissa on vain kolme seinää. Oviseinä on kiinteä.

Hissityyppi tuli 1950-60 lukujen taitteessa ja yleistyi 1960-luvun alussa.

Näiden hissien tekniikkaa arvostellaan joskus haperoksi, verrattuna veräjähisseihin tai taas uudempiin. Tämä myytti ei Janne Ahtovirran mukaan pidä paikkaansa. Tekniikka on paremmin mitoitettu kuin monessa uudessa hississä.

– Näissäkin ohjauskeskus on yksinkertainen. Paljon on liikkeellä alkuperäisiä 1960 luvun hissejä, eli ei tekniikka voi kovin huonoa olla.

– Näitäkin hissejä voidaan korjata oikeilla varaosilla. Pitää myös osata huoltaa niitä teknisesti oikein. Liian usein tapaa esimerkiksi väärin säädettyjä jarruja.

Tämän hissisukupolven suurimmat puutteet ovat usein ahdas ja syvyyssuunnassa lyhyt kori sekä kiinteä oviseinä; hissin liikkuessa yksi seinä vilistää läheltä vauhdilla ohi. Tämä aiheuttaa kiilautumisvaaran esimerkiksi pyörillä kulkevaa jäteastiaa viedessä.

– Ihminen voi kiilautua hissin takaseinän ja astian väliin. Näissä onnettomuuksissa on jopa kuollut useita ihmisiä, Ahtovirta varoittaa.

– Asiaa voidaan auttaa asentamalla turvakynnys, yläsuojalevy ja valokennot tai -verhot. Myös taiteovet voidaan asentaa, mutta ne vievät usein tilaa korista ja aiheuttavat vikoja.

Uudemmat ja aivan uudet hissit

Seuraavaksi tulivat isommat, peltikorilliset hissit. Niiden kestävyys ja korjaamisen helppous riippuvat Janne Ahtovirran mukaan paljon valmistajasta. Joidenkin valmistajien hisseihin on vaikeampi saada varaosia kuin veräjähisseihin.

– Tämän ikäisiä hissejä on jo peruskorjattu. Toisten valmistajien hissit taas toimivat moitteettomasti.

Aivan uusien hissien viat ovat yleensä lähtöisin suunnittelupöydältä.

– Esimerkiksi taajuusmuuttajan mitoitus tai rakenne saattaa aiheuttaa taloyhtiölle isoja kuluja, koska valmistajat suojaavat osansa, eli niitä saa ostettua ainoastaan valmistajilta. Siten ne voivat hinnoitella osansa kuten haluavat, Ahtovirta toteaa.

Juttu on julkaistu Suomen Kiinteistölehdessä 1/2017.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hissin

1.8.2023

Peruskorjaus ja huolto varmistavat turvallisen hissin

Helsingissä Kiinteistö Oy Eteläranta 6–Unioninkatu 7:ssä tehtiin kesällä 2020 hissin peruskorjaus. Korjaus kesti viisi viikkoa ja lopputuloksena oli talon henkeen sopiva hissi. Suomessa hissien korjausvelka on kasvanut viime vuosina.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

puutaloyhtiössä

22.6.2023

Hyvää elämää puutaloyhtiössä

Turkulaisessa puutaloyhtiössä As Oy Nummenpuistokatu 9:ssä elämä on yhteisöllistä ja tunnelma idyllinen. Seitsemän asunnon yhtiössä on tekninen isännöinti ja kunnossapitotyöt otettu omiin osaaviin käsiin. Kulut pysyvät kurissa, kun korjaukset tehdään vähin erin.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

putkiremontti lämmitys

29.11.2023

Kaupallinen yhteistyö

Putkiremontti siirtyi, lämmitys alkoi toimia

Kun kahteen taloyhtiöön asennettiin ennakoivasti Bauer-vedenkäsittelylaite, putkistot puhdistuivat ja lämmönkulutus alkoi laskea. Bauerin toiminta perustuu nanokupliin, jotka syntyvät sähkömagneettisen vedenkäsittelyn tuloksena.

Bauer Solutions Oy

linjasaneeraus

13.4.2023

Taloyhtiö sai linjasaneerauksessa lisää energiatehokkuutta

Helsinkiläinen As Oy Risto Rytintie 24 toteutti linjasaneerauksen, jonka yhteydessä päätettiin parantaa myös energiatehokkuutta ja vaihtaa kaukolämmöstä maalämpöön. Samalla uusittiin yleisiä tiloja ja parannettiin esteettömyyttä. Yhtiö sai energia- ja esteettömyyskorjauksiin avustusta ARAlta.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti