Fastighetstidningen tarjoaa kuusi askelta sujuvaan parvekkeiden rakentamiseen olemassa olevaan kiinteistöön. Sellaisenaan askelmerkkejä ei voi soveltaa meillä. Ohjeet koskevat ruotsalaista bostadsrätt-järjestelmää, joka on suomalaisittain jotain asumisoikeusasuntojen ja omistusasuntojen väliltä. Joka tapauksessa hyödyllisiä vinkkejä myös suomalaisille taloyhtiöille.
1. Tutkitaan ensin onko jäsenten (meillä osakkaiden) joukossa kiinnostusta hankkeeseen. Jos sitä löytyy, selvitetään rakennustekniset mahdollisuudet.
2. Seuraavaksi viedään päätöksenteko kokoukseen (meillä yhtiökokoukseen). Jos Ruotsissa yksi jäsen sanoo ”ei”, vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, jotta asiaa voidaan edes edistää bostadsrätt-hallinnossa.
3. Jos vain osa asukkaista (jäsenistä) haluaa ja saa parvekkeen, pitää sopia kustannusten jakamisesta.
4. Haetaan rakennuslupaa. Otetaan jo nyt yhteyttä hankkeen suunnittelukonsulttiin, joka valmistelee rakennuslupahakemuksen. Hän alkaa myös etsiä tarjokkaita arkkitehdiksi, urakoitsijaksi ym.
5. Kun kaikki luvat ja ”byrokratia” ovat kunnossa, on aika valita valvoja, urakoitsija(t) ja muut tarvittavat toimijat. Hankkeeseen alussa valittu konsultti voi auttaa tässäkin. Parvekkeiden jälkiasennus on sekin remonttilaji, jossa ei kannata aina valita halvinta tarjousta.
6. Kun kaikki on valmista, tehdään kunnollinen lopputarkastus. Ilman dokumentoitua sellaista ei jälkiasennettua parveketta ole länsinaapurin pykälien mukaan virallisesti olemassakaan.
Lue koko artikkeli Fastighetstidningenin verkkolehdestä.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään