Parvekkeiden jälkeenpäin rakentamishanke ruotsalaisittain

Fastighetstidningen tarjoaa kuusi askelta sujuvaan parvekkeiden rakentamiseen olemassa olevaan kiinteistöön. Sellaisenaan askelmerkkejä ei voi soveltaa meillä. Ohjeet koskevat ruotsalaista bostadsrätt-järjestelmää, joka on suomalaisittain jotain asumisoikeusasuntojen ja omistusasuntojen väliltä. Joka tapauksessa hyödyllisiä vinkkejä myös suomalaisille taloyhtiöille.

1. Tutkitaan ensin onko jäsenten (meillä osakkaiden) joukossa kiinnostusta hankkeeseen. Jos sitä löytyy, selvitetään rakennustekniset mahdollisuudet.

2. Seuraavaksi viedään päätöksenteko kokoukseen (meillä yhtiökokoukseen). Jos Ruotsissa yksi jäsen sanoo ”ei”, vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, jotta asiaa voidaan edes edistää bostadsrätt-hallinnossa.

3. Jos vain osa asukkaista (jäsenistä) haluaa ja saa parvekkeen, pitää sopia kustannusten jakamisesta.

4. Haetaan rakennuslupaa. Otetaan jo nyt yhteyttä hankkeen suunnittelukonsulttiin, joka valmistelee rakennuslupahakemuksen. Hän alkaa myös etsiä tarjokkaita arkkitehdiksi, urakoitsijaksi ym.

5. Kun kaikki luvat ja ”byrokratia” ovat kunnossa, on aika valita valvoja, urakoitsija(t) ja muut tarvittavat toimijat. Hankkeeseen alussa valittu konsultti voi auttaa tässäkin. Parvekkeiden jälkiasennus on sekin remonttilaji, jossa ei kannata aina valita halvinta tarjousta.

6. Kun kaikki on valmista, tehdään kunnollinen lopputarkastus. Ilman dokumentoitua sellaista ei jälkiasennettua  parveketta ole länsinaapurin pykälien mukaan virallisesti olemassakaan.

Lue koko artikkeli Fastighetstidningenin verkkolehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vastuu parvekkeesta

13.2.2023

Vastuu parvekkeesta jakautuu yhtiölle ja osakkaalle

Osakas on vastuussa parvekkeen sisäpintojen kunnossapidosta sekä puhtaanapidosta. Yhtiö taas vastaa parvekkeen ulkopinnoista, jollei yhtiöjärjestyksessä ole määrätty toisin. Talvella osakkaan kunnossapitovastuuseen kuuluu jään ja lumen poisto parvekkeelta.

Tilaajille

kaunis kerrostalo

31.10.2023

Kaunis kerrostalo maalla paljastui painajaiseksi

Kaunis kerrostalo maaseudun rauhassa kaukana kaupungin hälinästä voi kuulostaa unelmalta, mutta osoittautua painajaiseksi, jos talonpito on ollut retuperällä. Ostajan kannattaakin tutustua talon papereihin etukäteen eikä antaa halvan hinnan sokaista itseään.

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

taloyhtiön lumi

13.12.2022

Taloyhtiön lumimuistio

Taloyhtiön vastuulla on jään ja lumen poisto sekä hiekoitus taloyhtiön piha-alueella. Lumet tulee kasata oman pihan alueelle niin, että pelastustiet jäävät vapaiksi. Lumenpudotuksen voi tilata ammattilaiselta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti