Parkkipaikkojen puute ja polttoaineen kallistuminen lisäävät yhteiskäyttöautojen suosiota

Seuraavina vuosina on tulossa merkittäviä muutoksia kaupunkien pysäköinnin ratkaisuihin ja -hintoihin. Asukaspysäköinnin lisäksi myös kadunvarsipaikkojen tuntihinnoittelu tulee kallistumaan huomattavasti. Polttoaineen hintakin nousee kovaa vauhtia.

Autoilun kallistumiseen vaikuttavia muutoksia ovat lisäksi väestömäärän kasvu, kantakaupungin laajeneminen, kestävien liikkumismuotojen suosiminen, ilmastotavoitteet, liikkumisen ja liikenteen digitalisoituminen, jakamistalouden kasvu, liikenteen sähköistyminen, etätyön yleistyminen sekä uusien liikkumispalvelujen tuleminen markkinoille.

Taloyhtiöiden asukkailla on yhä vähemmän mahdollisuuksia ylläpitää omaa ajoneuvoa, koska autopaikkojen määrät ovat pienet ja autoilun kokonaishinta todella suuri. Jos perheellä on kaupungissa kaksi autoa, sille toiselle on liki mahdotonta löytää parkkipaikkaa.

Kun yhden autopaikan rakennuskustannus on Helsingissä noin 50 000 euroa, taloyhtiöihin ei rakenneta parkkipaikkoja välttämättä ollenkaan. Yksi ratkaisu ongelmaan on olemassa olevien autopaikkojen tehokkaampi käyttö.

– Autopaikkoja käytetään tehokkaasti, kun autoja käytetään tehokkaasti. Yhä useampi asukas voi saada autopaikan hyödyn itselleen, jos auto on asukkaiden yhteisessä käytössä, kertoo Paul Nyberg autojen yhteiskäyttösovellusta tarjoavalta BloxCarilta Omataloyhtio.fi-sivustolla.

Taloyhtiö voi hankkia oman auton

Yritykset, järjestöt ja taloyhtiöt puntaroivat tällä hetkellä erilaisia mahdollisuuksia hankkia yhteiskäyttöauto asukkaiden käytettäväksi. Taloyhtiön omat autot ovat kuitenkin kalliita ja ne vaativat sitoutumista itse taloyhtiöltä.

– Ei ole olemassa vain yhtä ja oikeaa tapaa hankkia yhteiskäyttöautoa taloyhtiöön. Joskus on hyvä tilata taloyhtiöauto palvelun tarjoajalta, mutta siinä tapauksessa kallis satsaus tuo vain yhden yhteisessä käytössä olevan ajoneuvon taloyhtiöön. Taloyhtiön omistamassa autossa on toki etunsa, mutta myös paljon kompastuskiviä. Sille pitäisi esimerkiksi varata oma uusi autopaikka, Nyberg arvioi.

Kuka tahansa asukas voi jakaa tai lainata omaa autoaan naapureille. Asukas voi antaa autonsa maksua vastaan myös yhteiskäyttöön sovelluksella, jossa ajokortilla tunnistautuneet käyttäjät voivat maksaa ja varata auton käyttöönsä. Näin taloyhtiökin välttyy ylimääräisen parkkipaikan varaamiselta.

Omataloyhtio.fi kertoo asukkaasta, joka tienasi vuodessa yli 6000 euroa kahden pakettiauton vuokraamisella yhteiskäyttöön. Sillä katettiin vähintään vakuutusmaksut ja huoltokustannukset.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.2.2022

Uusituvan energian osuus kaukolämpötuotannossa kasvaa kylmistä talvista huolimatta

Vuoden 2021 kylmä tammi-helmikuu ja loppuvuoden pakkaskausi erottuvat selkeinä kaukolämmön kulutuspiikkeinä. Koko vuoden osalta kaukolämmön kulutus kasvoi 18 %, mikä heijastui päästöihin. Ne nousivat noin neljänneksen edellisestä vuodesta, lähelle vuoden 2019 tasoa.

2.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Vantaalainen lämpö on ilmastoystävällinen ja hintavakaa lämmitysratkaisu

Vantaan Energia etenee kohti hiilinegatiivisuutta. Se tuottaa lämpöenergiansa kotimaisista polttoaineista, muun muassa sekajätteestä. Sen lämpö on kivihiiletöntä jo nyt ja fossiilitonta se tulee olemaan vuonna 2026.

Vantaan Energia

20.10.2021

Kodin jätelajittelu ulos allaskaapista: HSY:n vinkit näppärään ja tyylikkääseen lajitteluun

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden tavoitteena on nostaa pääkaupunkiseudun kotitalousjätteen kierrätysastetta. Tähän asti yli puolet pääkaupunkiseudun kotitalouksien jätteestä on ollut sekajätettä. Jätteiden lajittelu on tärkeää, sillä vain lajitellut jätteet voidaan hyödyntää uusioraaka-aineena.

asumismenot nousevat

24.8.2022

Asumismenot nousevat tänä vuonna rajusti

Asumismenot kasvavat tänä vuonna merkittävästi, mikä johtuu energian kallistumisesta. Asumismenojen kehitys riippuu asumis- ja lämmitysmuodosta. Myös ruoan ja liikkumisen kallistuminen syö kotitalouksien ostovoimaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti