Pakettiautomaatistako helpotusta asukkaiden elämään?

Pakettiautomaatit ovat viime aikoina puhuttaneet taloyhtiöissä. Osaksi varmaan myös siksi, että Posti on aktiivisesti markkinoinut Smartpostiaan.  

Pakettiautomaatti varmasti tuokin helpotusta asukkaiden arkeen – voihan  automaattiin kätevästi tilata ja palauttaa esimerkiksi verkko-ostokset. Silti kuka tahansa asiasta innostunut asukas ei voi automaattia taloyhtiöön tilata. Automaatin hankkiminen vaatii nimenomaan taloyhtiöltä asianmukaista päätöksentekoa.

Taloyhtiön nimenomaista päätöksentekoa asiasta edellytetään, koska automaatti sijoitetaan taloyhtiön hallinnassa oleviin tiloihin ja koska automaattista syntyneet kustannukset katetaan vastikkeella.

Yhtiökokoukseen on vietävä päätökset, jotka ovat yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen epätavallisia tai laajakantoisia, vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen tai vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muita huoneistosta syntyneitä kustannuksia.

Osakkaiden huoneistojen käyttämiseen automaatit eivät vaikuta.  Ja jos automaatista syntyneet kustannukset pysyvät kohtuullisina, ne tuskin huomattavasti vaikuttavat asumiskustannuksiinkaan.

Pakettiautomaatti on kuitenkin asiana vielä sen verran uusi ja tavanomaisuudesta poikkeava ja koska sen sijaintiakin voidaan joutua tarkasti harkitsemaan, tehdään päätös sellaisen hankkimisesta lähtökohtaisesti yhtiökokouksessa. Päätös voidaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä eli niin, että yli puolet äänestyksessä annetuista äänistä kannattaa automaatin hankkimista. Ennen asian viemistä yhtiökokouksen päätettäväksi on toki hyvä selvittää, onko asukkailla sille tarvetta eli vastaisiko hankinta asukkaiden toiveita. 

Sijainti on harkittava tarkkaan

Ennen automaatin hankkimista on selvitettävä myös, mihin se se sijoitettaisiin. Erityistä huomiota on kiinnitettävä paloturvallisuuteen. Yhtiön kannattaakin perehtyä sijoittamista sääteleviin määräyksiin ja ohjeisiin ja pohtia, kannattaisiko suunniteltu ratkaisu hyväksyttää paloviranomaisella.

Taloyhtiön on hyvä muistaa, että automaatti pitää sijoittaa omaan palo-osastoon, esimerkiksi varastotilaan tai kerhohuoneeseen. Poistumistielle automaattia ei voi sijoittaa, eikä se saa muutenkaan haitata liikkumista.

Uudiskohteisiin automaatit tekevät tuloaan jo vahvasti. Tämä on loogista, koska silloin jo rakennuksen suunnitellussa voi kiinnittää huomiota automaatin sijoitteluun. Valmiissa rakennuksessa sopivan sijoituspaikan löytäminen voi olla jo haasteellisempaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön ikkunaremontti

5.9.2023

Kaupallinen yhteistyö

Lue vinkit onnistuneeseen taloyhtiön ikkunaremontin toteutukseen

Taloyhtiön ikkunaremontti on monivaiheinen kokonaisuus, jonka vuoksi jo kilpailutusvaiheessa on hyvä olla huolellinen. Pihlan asiantuntija listaa viisi vinkkiä, joilla kilpailutus onnistuu ja jotka varmistavat ikkunaremontin onnistuneen toteutuksen.

Pihla-Tiivi

lämmitysverkoston perussäädöt

4.9.2023

Lämmitysverkoston perussäädöt kuntoon

Vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän täytyy olla säädetty oikein, jotta lämmitysenergiaa ei kulu hukkaan ja asunnoissa saavutetaan viihtyisät sisäolot. Jos rakennuksen lämmitysverkosto on epätasapainossa, voi eri asuntojen sisälämpötilojen välillä olla suuria eroja.

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti