Pakettiautomaatistako helpotusta asukkaiden elämään?

Pakettiautomaatit ovat viime aikoina puhuttaneet taloyhtiöissä. Osaksi varmaan myös siksi, että Posti on aktiivisesti markkinoinut Smartpostiaan.  

Pakettiautomaatti varmasti tuokin helpotusta asukkaiden arkeen – voihan  automaattiin kätevästi tilata ja palauttaa esimerkiksi verkko-ostokset. Silti kuka tahansa asiasta innostunut asukas ei voi automaattia taloyhtiöön tilata. Automaatin hankkiminen vaatii nimenomaan taloyhtiöltä asianmukaista päätöksentekoa.

Taloyhtiön nimenomaista päätöksentekoa asiasta edellytetään, koska automaatti sijoitetaan taloyhtiön hallinnassa oleviin tiloihin ja koska automaattista syntyneet kustannukset katetaan vastikkeella.

Yhtiökokoukseen on vietävä päätökset, jotka ovat yhtiön koko ja toiminta huomioon ottaen epätavallisia tai laajakantoisia, vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen tai vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan velvollisuuteen maksaa yhtiövastiketta tai muita huoneistosta syntyneitä kustannuksia.

Osakkaiden huoneistojen käyttämiseen automaatit eivät vaikuta.  Ja jos automaatista syntyneet kustannukset pysyvät kohtuullisina, ne tuskin huomattavasti vaikuttavat asumiskustannuksiinkaan.

Pakettiautomaatti on kuitenkin asiana vielä sen verran uusi ja tavanomaisuudesta poikkeava ja koska sen sijaintiakin voidaan joutua tarkasti harkitsemaan, tehdään päätös sellaisen hankkimisesta lähtökohtaisesti yhtiökokouksessa. Päätös voidaan tehdä yksinkertaisella enemmistöllä eli niin, että yli puolet äänestyksessä annetuista äänistä kannattaa automaatin hankkimista. Ennen asian viemistä yhtiökokouksen päätettäväksi on toki hyvä selvittää, onko asukkailla sille tarvetta eli vastaisiko hankinta asukkaiden toiveita. 

Sijainti on harkittava tarkkaan

Ennen automaatin hankkimista on selvitettävä myös, mihin se se sijoitettaisiin. Erityistä huomiota on kiinnitettävä paloturvallisuuteen. Yhtiön kannattaakin perehtyä sijoittamista sääteleviin määräyksiin ja ohjeisiin ja pohtia, kannattaisiko suunniteltu ratkaisu hyväksyttää paloviranomaisella.

Taloyhtiön on hyvä muistaa, että automaatti pitää sijoittaa omaan palo-osastoon, esimerkiksi varastotilaan tai kerhohuoneeseen. Poistumistielle automaattia ei voi sijoittaa, eikä se saa muutenkaan haitata liikkumista.

Uudiskohteisiin automaatit tekevät tuloaan jo vahvasti. Tämä on loogista, koska silloin jo rakennuksen suunnitellussa voi kiinnittää huomiota automaatin sijoitteluun. Valmiissa rakennuksessa sopivan sijoituspaikan löytäminen voi olla jo haasteellisempaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

taloyhtiön turvallisuus

17.5.2022

Kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta?

Ukrainan sota on saanut suomalaisten turvallisuudentunteen järkkymään. Taloyhtiöissäkin pohditaan nyt asioita, joita ei ennen tarvinnut miettiä: kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta, ja voiko taloyhtiössä elää jatkossakin turvallisesti?

Kotipehkussa yhteisöllisesti

21.12.2022

Kotipehkussa asutaan yhteisöllisesti

Tamperelaisessa As Oy Kotipehkussa elämä on yhteisöllistä. Taloyhtiöstä löytyy muun muassa päiväkoti, yhteistalo, kasvimaa, maakellari ja bändikämppä. Taloyhtiön juuret ovat opiskelijoiden kommuuniasumisessa 1990-luvulla.

4.3.2022

Kunnosta väestönsuojasi ajan tasalle

Suomessa on suojapaikkoja noin 4,5 miljoonalle ihmiselle, ja olemme kansainvälistä kärkeä muiden Pohjoismaiden sekä Israelin ja Sveitsin ohella. Harvassa maassa väestönsuojia ylipäänsä rakennetaan. Rauhan oloissa suojautumistarvetta voivat aiheuttaa äkilliset säteily- tai kemikaalionnettomuudet, joilta suojaudutaan lähtökohtaisesti omaan asuntoon.

6.10.2022

Viestintä lisää asukkaiden energiatietoisuutta

Taloyhtiön asukkaat kokevat energiansäästön sitä tärkeämmäksi, mitä enemmän heille viestitään energiansäästömahdollisuuksista. HSY:n Asukasviestinnällä energiatehokkuutta taloyhtiöihin -hankkeessa tuettiin taloyhtiöitä energia-asioista viestinnässä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti