Pääomatuloverotuksen keventäminen kasvattaisi asuntotarjontaa

Pääomatuloverotusta on Suomessa järjestelmällisesti kiristetty 1990-luvulta saakka, jolloin vero otettiin käyttöön. Nykyään vuokratuloista maksetaan kaikkien muiden pääomatulojen ohella joko 30 % tai 34 % veroa. Toisin kuin esimerkiksi osingoissa, vuokranantajan pääomatuloveroa eivät loivenna verovapaat osuudet.

Suomen Vuokranantajat ry kysyi yksityisiltä vuokranantajilta, mikä saisi heidät harkitsemaan toimintansa laajentamista. Yli puolet vastaajista ilmoitti pääomatuloveron keventämisen tällaiseksi tekijäksi. Vasemmistoliiton äänestäjiä lukuun ottamatta kaikkien eduskuntapuolueiden äänestäjistä enemmistö ilmoitti pääomatuloverotuksen keventämisen lisäävän asuntosijoittamisen houkuttelevuutta.

– Yksityisten vuokranantajien toiminnan laajentuminen lisäisi asuntomarkkinoiden kokonaistarjontaa. Tarjonnan lisääminen kasvukeskuksissa on puolestaan ainoa järkevä ja kestävä tapa hillitä asumiskustannusten nousua pitkällä tähtäimellä, linjaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) laskelmien mukaan vapaiden markkinoiden vuokrista noin 15 % selittyy vuokranantajan pääomatuloverolla. On selvää, että kireä pääomatulovero vaikuttaa vuokratasoihin. Verotuksen keventäminen näkyisi suoraan vuokralaisille lisääntyneenä tarjontana sekä edullisempana vuokratasona.

– Suomessa omistusasumista verotetaan huomattavasti vuokra-asumista kevyemmin ja tällä tavoin pyritään ohjaamaan ihmisiä omistusasumiseen. Tulisi kuitenkin muistaa, että monille omistusasuminen ei ole joko mahdollista tai järkevää. Asumismuotoja tulisi taloustieteellisen tutkimustiedonkin valossa käsitellä nykyistä tasavertaisemmin, Koro-Kanerva jatkaa.

Vuokranantaja 2019 -kyselyyn osallistui 3200 vuokranantajaa ympäri Suomen. Vastaajista 97,8 % oli järjestön jäseniä. Lisää kyselyn tuloksia löytyy Suomen Vuokranantajien verkkosivuilta. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

rakennuskustannukset

16.9.2022

Kustannukset rajoittavat vuokra-asuntojen rakentamista

Rakennuskustannusten arvioidaan vaikeuttavan uusien vuokra-asuntojen rakentamista, selviää Raklin vuokra-asuntobarometrista. Ammattimaiset toimijat kuitenkin jatkavat sijoitustensa kasvattamista epävarmoista ajoista huolimatta.

28.4.2022

Vuokratuloja ilmoittaa yli 80.000 sijoittajaa enemmän kuin kuusi vuotta sitten

Vuosina 2014–2020 vuokratulojen yhteismäärä kasvoi 26 prosenttia. Yhteensä sijoittajille kertyi vuokratuloja 1,9 miljardia euroa. Niistä 1,5 miljardia kertyi osakehuoneiden vuokraamisesta, eli esimerkiksi sijoitusasunnoista tai asunnon väliaikaisesta vuokraamisesta, kuten Airbnb-toiminnasta.

11.2.2022

Vuokranantaja ei saa kysellä henkilökohtaisuuksia

Sosiaalisen median asunnonhakuilmoituksissa kerrotaan avoimesti omista elämäntavoista, kuten päihteettömyydestä, liikunnallisuudesta ja säntillisyydestä. Yle kertoo artikkelissaan, että Ilmiötä on luonnehdittu Instagram-maailman valumiseksi vuokramarkkinoille, ja siitä on oltu vuokralaisjärjestöissä myös huolissaan. Vuokralaisten etujärjestössä toivotaan, että hyvän maun raja ymmärretään eli se, mitä itsestä kerrotaan ja kuinka paljon näytetään.

21.12.2021

Leväperäisyys voi tuoda omakotitalon vuokraajalle muhkeat tappiot

Suurten asuntojen vuokrakysyntä on kasvanut korona-aikana. Vuokranantajien yhdistyksessä kasvu näkyy jäsenten lisääntyneinä kysymyksinä. Vastuukysymyksiä pohditaan erityisesti silloin, kun vuokrattavana on kerrostaloasunnon sijaan omakotitalo.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti