Pääomatuloverotuksen keventäminen kasvattaisi asuntotarjontaa

Pääomatuloverotusta on Suomessa järjestelmällisesti kiristetty 1990-luvulta saakka, jolloin vero otettiin käyttöön. Nykyään vuokratuloista maksetaan kaikkien muiden pääomatulojen ohella joko 30 % tai 34 % veroa. Toisin kuin esimerkiksi osingoissa, vuokranantajan pääomatuloveroa eivät loivenna verovapaat osuudet.

Suomen Vuokranantajat ry kysyi yksityisiltä vuokranantajilta, mikä saisi heidät harkitsemaan toimintansa laajentamista. Yli puolet vastaajista ilmoitti pääomatuloveron keventämisen tällaiseksi tekijäksi. Vasemmistoliiton äänestäjiä lukuun ottamatta kaikkien eduskuntapuolueiden äänestäjistä enemmistö ilmoitti pääomatuloverotuksen keventämisen lisäävän asuntosijoittamisen houkuttelevuutta.

– Yksityisten vuokranantajien toiminnan laajentuminen lisäisi asuntomarkkinoiden kokonaistarjontaa. Tarjonnan lisääminen kasvukeskuksissa on puolestaan ainoa järkevä ja kestävä tapa hillitä asumiskustannusten nousua pitkällä tähtäimellä, linjaa Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Pellervon taloustutkimuksen (PTT) laskelmien mukaan vapaiden markkinoiden vuokrista noin 15 % selittyy vuokranantajan pääomatuloverolla. On selvää, että kireä pääomatulovero vaikuttaa vuokratasoihin. Verotuksen keventäminen näkyisi suoraan vuokralaisille lisääntyneenä tarjontana sekä edullisempana vuokratasona.

– Suomessa omistusasumista verotetaan huomattavasti vuokra-asumista kevyemmin ja tällä tavoin pyritään ohjaamaan ihmisiä omistusasumiseen. Tulisi kuitenkin muistaa, että monille omistusasuminen ei ole joko mahdollista tai järkevää. Asumismuotoja tulisi taloustieteellisen tutkimustiedonkin valossa käsitellä nykyistä tasavertaisemmin, Koro-Kanerva jatkaa.

Vuokranantaja 2019 -kyselyyn osallistui 3200 vuokranantajaa ympäri Suomen. Vastaajista 97,8 % oli järjestön jäseniä. Lisää kyselyn tuloksia löytyy Suomen Vuokranantajien verkkosivuilta. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö, joka tekee vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

21.6.2023

Kiinteistöliitto: Hallitusohjelma sivuuttaa asuinrakennusten korjaustarpeen

Tuore hallitusohjelma saa kiitosta taloyhtiöiden etua ajavalta Suomen Kiinteistöliitolta. Hallitusohjelma sitoutuu edistämään taloyhtiöiden toimintaympäristöä monella tapaa. Liitto on kuitenkin huolissaan asuinrakennusten korjaustarpeen unohtamisesta.

vuokra-asunto

5.4.2023

Vuokra-asuntotarjonnan kasvuvauhti hiipuu

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu hiipuu, selviää Raklin Vuokra-asuntobarometristä. Rakentamisen rahoitus ja työvoima kallistuvat, mikä vaikeuttaa vuokra-asuntorakentamista. Vuokra-asunnoille on kuitenkin kysyntää.

väistöasunto

10.5.2023

Putkiremonttia voi paeta väistöasuntoon

Putkiremontin ajaksi ei kannata jäädä omaan asuntoon, vaan on järkevää hankkia väistöasunto. Väistöasunnon voi löytää monelta taholta, esimerkiksi AirBnB:stä tai vapaa-ajanasunnosta. Omia asumisen tarpeita on hyvä miettiä väistöasuntoakin hankkiessa.

lopputarkastus

1.8.2023

Lopputarkastus turvaa vuokrasuhteen molempia osapuolia

Vuokrasuhteen päättyessä kannattaa tehdä lopputarkastus, jossa ovat läsnä sekä vuokralainen että vuokranantaja, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Näin voidaan arvioida, onko asunto hyvässä kunnossa ja välttää riitaisuudet.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti