Osakkaalla on oikeus muutoksiin parvekkeellaan

Kun pohditaan osakkaan muutostyöoikeutta parvekkeeseen, tuoreessa muistissa on viime kesän Korkeimman oikeuden ratkaisu (KKO:2021:32). Siinä oli kyse osakkaan oikeudesta muutostyöhön, jossa ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö sijoitettiin huoneistoparvekkeelle.

KKO katsoi ratkaisussaan, ettei taloyhtiö ollut voinut yhtiökokouksen päätöksellä kieltää ilmalämpöpumpun asentamista huoneistoparvekkeelle, koska tuomioistuin katsoi kyseessä olevan osakehuoneistossa tehtävästä muutostyöstä. Tuomioistuin katsoi, että parvekkeen ja huoneiston sisätilan väliin jäävä ulkoseinän osa kuului huoneiston ja parvekkeen muodostamaan, osakkaan hallintaoikeuden piiriin jäävään kokonaisuuteen. KKO kuitenkin totesi, ettei osakkaan muutostyöoikeus edelleenkään ole rajoittamaton ja että parvekkeella se on myös suppeampi kuin huoneiston sisäosissa.

KKO:n ratkaisun myötä on syntynyt aiempaa enemmän ja laajempaa keskustelua siitä, millainen osakkaan muutostyöoikeus oikeasti on ja mitä kaikkea osakas saa huoneistoparvekkeellaan tehdä. Lisäksi pohdinnan arvoista on, milloin kyseessä on muutostyö ja milloin sisustaminen ja koristelu.

Sisustamista ja koristelua

Kun kyseessä on parvekkeen sisustaminen ja koristaminen, ei voida puhua osakkaan muutostyöstä. Tähän on osakkaalla laaja oikeus, ja hän voi hyvin vapaasti koristella ja sisustaa, millä tarkoitetaan esimerkiksi tuolia, pöytää, sohvaa, kukka- tai istutuslaatikkoa. Siitä huolimatta, että sisustaa voidaan vapaasti, taloyhtiön rakenteita ei kuitenkaan saa rikkoa tai vahingoittaa. Esimerkiksi kukkalaatikoita käytettäessä pitää varmistaa, että parvekkeen kantavuus kestää.

Yksi hyvä nyrkkisääntö voisi olla, saadaanko sisustukseen käytettyä esinettä itse kannettua ja siirrettyä tai ollaanko sitä kiinnittämässä johonkin. Kiinnittämiseen voidaan edellyttää ilmoitusta, jopa lupaa. Parvekkeelle saa siis tuoda aurinkovarjon, mutta sen kiinnittäminen seinään tai kattoon vaatii ainakin muutostyöilmoituksen tekemistä.

Lisäksi sisustamisessa ja koristelussa on huomioitava sekä vaatimus julkisivun yhtenäisyydestä että järjestyssäännöt. Julkisivun osalta saattaa jopa paikkakunnan rakennusvalvonta puuttua asiaan. Järjestyssääntöjen osalta on syytä muistaa, että pitää noudattaa, mitä järjestyksen säilymiseksi on tarpeen. Esillä ei voida pitää jotain, joka on objektiivisestikin katsottuna loukkaavaa. Esimerkiksi Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta arvioinut, että hakaristilipun esillä pitäminen on ihmisarvoa loukkaava häirintä.

Maalaaminen ja laatoittaminen

Maalaamisesta ei tarvitse tehdä muutostyöilmoitusta taloyhtiölle. Parvekkeen osalta on kuitenkin muistettava, että parvekkeen ikkunanpuoleinen seinä on osa taloyhtiön julkisivua eikä sitä voida sen takia maalata ilman muutostyöilmoitusta.

Lattian laatoitus puolestaan vaikuttaa rakenteisiin, mistä pitää ilmoittaa taloyhtiölle. Tähän taas pätee hyvin nyrkkisääntö, saadaanko itse kannettua ja siirrettyä sisustukseen käytettyä esinettä tai ollaanko sitä kiinnittämässä. Jos lattiaan ollaan laittamassa ritilöitä, niistä ei tarvitse ilmoittaa, mutta laatoittaminen edellyttää ilmoituksen tekemistä.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 1/2022.

Kristel Pynnönen

Kirjoittaja on apulaispäälakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistoa hoidetaan huonosti

17.2.2023

Vuokrasopimuksen voi purkaa, jos huoneistoa hoidetaan huonosti

Jos vuokralainen hoitaa asuntoa huonosti, vuokranantajalla on oikeus purkaa vuokrasopimus. Huoneiston huolelliseen hoitamiseen voidaan katsoa kuuluvan ainakin huoneiston tavanomainen puhtaanapito ja sen siivoaminen. Suuri tavaramäärä asunnossa vaikeuttaa siivousta ja on paloturvallisuusriski.

Tilaajille

asentaa remontti

18.5.2022

Onko osakkaalla oikeus asentaa ilmalämpöpumppu parvekkeelle?

Eräässä oikeustapauksessa korkein oikeus katsoi, että osakkaalla oli oikeus asentaa ilmalämpöpumppu parvekkeelleen. Päätös on yllättävä, sillä yleensä muutostöistä täytyy ilmoittaa taloyhtiölle. Ilmalämpöpumpun asentamiseen liittyy kerrostaloissa muitakin erityisseikkoja, jotka täytyy muistaa.

märkätilaremontti

18.5.2022

Voidaanko märkätilaremontti suorittaa vastikevaroilla?

Eräässä oikeustapauksessa osakkeenomistaja nosti kanteen, sillä yhtiökokouksessa oli päätetty märkätilojen remontista, vaikka osakkeenomistajan omistuksiin ei kuulunut märkätiloja. Tapaus on hyvä muistutus siitä, että kaikki osakkeenomistajat osallistuvat kunnossapitokustannuksiin.

esteettömyyttä parantaviin muutoksiin

2.1.2023

Osakkeenomistaja voi parantaa esteettömyyttä

Asuinrakennusten korjaamisessa tulee huomioida esteettömyys. Taloyhtiöllä ei ole automaattista velvollisuutta muutosten teettämiseen vastikevaroin. Osakkeenomistaja voi parantaa huoneiston ja rakennuksen esteettömyyttä myös omalla kustannuksellaan.

Tilaajille