Korkojen nopea nousu koskee niin taloyhtiölainoja kuin henkilöasiakkaidenkin lainoja. OP Ryhmän mukaan vain noin 7 prosenttia siltä otetuista taloyhtiölainoista on korkosuojattu.
Mikäli korkojennousu mietityttää taloyhtiön osakasta, hänen kannattaa ensin pyytää asiaa käsiteltäväksi yhtiökokouksessa. Korkosuojauksen ottaminen taloyhtiön lainaan vaatii yhtiökokouksen päätöksen.
Mikäli yhtiökokous päättää olla suojaamatta asuntolainaa, voi osakas miettiä myös taloyhtiölainan siirtämistä omiin nimiinsä. Lainan siirtäminen omiin nimiin vaatii lainaneuvotteluja pankin kanssa.
Jos asiakas juuri nyt suunnittelee asunnon ostamista uudesta taloyhtiöstä, jossa on yhtiölainaa, kannattaa harkita vaihtoehtoa, jossa ottaa joko osan tai koko yhtiölainamäärän henkilökohtaisena asuntolainana.
Kolmasosa yhtiölainoista Uudellamaalla
Suuria taloyhtiölainoja on otettu erityisesti Uudellamaalla. Esimerkiksi Suomen pankin tilastojen mukaan keskimääräinen taloyhtiölaina Uudellamaalla on noin 400 000 euroa, kun se muualla maassa on alle 200 000 euroa.
Tämä selittyy pääkaupunkiseudun uusien asuntojen korkealla hintatasolla, sillä viime vuosina nimenomaan uudisrakentaminen on kasvattanut taloyhtiölainakantaa. Uusissa asunnoissa on yhtiölainaa usein jopa 70 prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta.
– Korkotaso pysyi viime vuodet varsin matalana, mutta nyt on tärkeä varautua siihen, että korkoympäristö on muuttunut, ja korkotaso voi edelleen nousta. Yksittäiselle osakkaalle tämä voi tarkoittaa merkittävää nousua yhtiövastikkeessa, OP Uusimaan liiketoimintajohtaja Mikko Yli-Isotalo huomauttaa.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään