Osakas: näin suojaat osuutesi taloyhtiölainasta

Korkojen nopea nousu koskee niin taloyhtiölainoja kuin henkilöasiakkaidenkin lainoja. OP Ryhmän mukaan vain noin 7 prosenttia siltä otetuista taloyhtiölainoista on korkosuojattu.

Mikäli korkojennousu mietityttää taloyhtiön osakasta, hänen kannattaa ensin pyytää asiaa käsiteltäväksi yhtiökokouksessa. Korkosuojauksen ottaminen taloyhtiön lainaan vaatii yhtiökokouksen päätöksen.

Mikäli yhtiökokous päättää olla suojaamatta asuntolainaa, voi osakas miettiä myös taloyhtiölainan siirtämistä omiin nimiinsä. Lainan siirtäminen omiin nimiin vaatii lainaneuvotteluja pankin kanssa.

Jos asiakas juuri nyt suunnittelee asunnon ostamista uudesta taloyhtiöstä, jossa on yhtiölainaa, kannattaa harkita vaihtoehtoa, jossa ottaa joko osan tai koko yhtiölainamäärän henkilökohtaisena asuntolainana.

Kolmasosa yhtiölainoista Uudellamaalla

Suuria taloyhtiölainoja on otettu erityisesti Uudellamaalla. Esimerkiksi Suomen pankin tilastojen mukaan keskimääräinen taloyhtiölaina Uudellamaalla on noin 400 000 euroa, kun se muualla maassa on alle 200 000 euroa.

Tämä selittyy pääkaupunkiseudun uusien asuntojen korkealla hintatasolla, sillä viime vuosina nimenomaan uudisrakentaminen on kasvattanut taloyhtiölainakantaa. Uusissa asunnoissa on yhtiölainaa usein jopa 70 prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta.  

– Korkotaso pysyi viime vuodet varsin matalana, mutta nyt on tärkeä varautua siihen, että korkoympäristö on muuttunut, ja korkotaso voi edelleen nousta. Yksittäiselle osakkaalle tämä voi tarkoittaa merkittävää nousua yhtiövastikkeessa, OP Uusimaan liiketoimintajohtaja Mikko Yli-Isotalo huomauttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

kylpyhuoneremontti

17.5.2022

Osakas kustantaa kylpyhuoneen pintaremontin

Osakkaalla on oikeus tehdä huoneistossaan esimerkiksi kylpyhuoneremontti niin halutessaan. Kun kyse on pintaremontista, hän on itse vastuussa remontin kuluista. Eri asia on, jos kylpyhuoneesta paljastuu remontin yhteydessä vesivahinko.

talkoot

17.5.2022

Ota nämä asiat huomioon kevättalkoissa

Keväällä on aika kunnostaa ja laittaa kesäkuntoon pihat. Kevättalkoisiin liittyy monia lain näkökulmasta huomionarvoisia seikkoja: kuka pihojen kunnossapidosta vastaa, miten osakkaat saadaan osallistumaan talkoisiin ja miten urakoista sovitaan selkeästi.

vesimaksut

31.10.2022

Miten puuttua maksamattomiin vesimaksuihin?

Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan vesimaksua yhtiöjärjestykseen kirjatun vastikeperusteen mukaisesti. Vedestä aiheutuneet kustannukset voidaan kattaa myös hoitovastikkeella. Jos osakas ei maksa vesimaksuja, taloyhtiö voi puuttua asiaan.

Tilaajille

19.1.2022

Riita remonttivastuista toi osakkaalle 68000 euron oikeudenkäyntikulut

Asunnonomistajan aloittama remontti paljasti lahovaurioita lattiarakenteesta. Hirsirunkoinen arvotalo oli rakennettu vuonna 1906. Keittiön ja olohuoneen lattiarakenteet olivat lahonneet ja ne purettiin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti