Osakas: näin suojaat osuutesi taloyhtiölainasta

Korkojen nopea nousu koskee niin taloyhtiölainoja kuin henkilöasiakkaidenkin lainoja. OP Ryhmän mukaan vain noin 7 prosenttia siltä otetuista taloyhtiölainoista on korkosuojattu.

Mikäli korkojennousu mietityttää taloyhtiön osakasta, hänen kannattaa ensin pyytää asiaa käsiteltäväksi yhtiökokouksessa. Korkosuojauksen ottaminen taloyhtiön lainaan vaatii yhtiökokouksen päätöksen.

Mikäli yhtiökokous päättää olla suojaamatta asuntolainaa, voi osakas miettiä myös taloyhtiölainan siirtämistä omiin nimiinsä. Lainan siirtäminen omiin nimiin vaatii lainaneuvotteluja pankin kanssa.

Jos asiakas juuri nyt suunnittelee asunnon ostamista uudesta taloyhtiöstä, jossa on yhtiölainaa, kannattaa harkita vaihtoehtoa, jossa ottaa joko osan tai koko yhtiölainamäärän henkilökohtaisena asuntolainana.

Kolmasosa yhtiölainoista Uudellamaalla

Suuria taloyhtiölainoja on otettu erityisesti Uudellamaalla. Esimerkiksi Suomen pankin tilastojen mukaan keskimääräinen taloyhtiölaina Uudellamaalla on noin 400 000 euroa, kun se muualla maassa on alle 200 000 euroa.

Tämä selittyy pääkaupunkiseudun uusien asuntojen korkealla hintatasolla, sillä viime vuosina nimenomaan uudisrakentaminen on kasvattanut taloyhtiölainakantaa. Uusissa asunnoissa on yhtiölainaa usein jopa 70 prosenttia asunnon velattomasta myyntihinnasta.  

– Korkotaso pysyi viime vuodet varsin matalana, mutta nyt on tärkeä varautua siihen, että korkoympäristö on muuttunut, ja korkotaso voi edelleen nousta. Yksittäiselle osakkaalle tämä voi tarkoittaa merkittävää nousua yhtiövastikkeessa, OP Uusimaan liiketoimintajohtaja Mikko Yli-Isotalo huomauttaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

salaremontti

10.11.2023

Osakkaan salaremontti – mitä siitä seuraa?

Taloyhtiöissä paljastuu toisinaan tilanteita, joissa osakkeenomistaja on tehnyt huoneistossaan isompaa tai pienempää remonttia salaa, ilmoittamatta siitä yhtiölle kirjallisesti etukäteen. Kuinka yhtiön tulee tällaisessa tilanteessa toimia ja mitä salaremontista voi seurata?

Tilaajille

yhtiön kustannuksella

3.11.2023

Milloin osakas voi tehdä remontin yhtiön kustannuksella?

Osakkaalla on oikeus remontoida huoneistoaan oman mielensä mukaan. Jos huoneistossa on taloyhtiön vastuulle kuuluva vika tai puute, osakkaalla voi olla oikeus korjauttaa se yhtiön kustannuksella. Tiettyjen edellytysten on kuitenkin täytyttävä.

osakas hyvitys

24.4.2023

Milloin osakas voi saada hyvitystä?

Taloyhtiö voi hyvittää osakkaalle hänen tekemänsä kylpyhuoneremontin, jos se on hyödynnettävissä yhtiön hankkeessa ja näin ollen tuo yhtiölle säästöä. Hyvitys toteutetaan vastikealennuksen muodossa.

Tilaajille

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti