Opas erityisryhmien kotouttamisesta vihamielisille asuinalueille julkaistu

Asuinympäristö saattaa suhtautua kielteisesti vammaisiin, pakolaisiin, päihde- ja mielenterveyskuntoutujiin tai muihin erityisryhmiin. Ihmisten pelkoihin ja ennakkoluuloihin pystytään kuitenkin vaikuttamaan. Asuinaluelähtöisen ympäristötyön keinoin myös erilaisen naapurin voi saada tuntemaan olonsa tervetulleeksi ja noudattamaan yhteisiä sääntöjä.

Asenteisiin ja käyttäytymiseen vaikuttava työ on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Erilainen naapuri -kirja kertoo ympäristötyön monimuotoisista työmetodeista ja käytännön kokemuksista.

Helsingissä kaupunki on pyytänyt Sininauhasäätiöltä oppitunteja alakoulujen suvaitsevaisuuskasvatuksen tueksi ja valinnut asuinaluelähtöisen ympäristötyön erääksi keskeiseksi kaupungin turvallisuustyön keinoksi. Sininauhasäätiön kehittämässä ympäristötyössä keskeistä onkin ihmisten pelkojen vähentäminen. Kirjan avulla näitä toimintamalleja voidaan levittää muualle Suomeen.

Kirjassa ääneen pääsevät asumispalveluyksiköiden asukkaat, heidän naapurinsa ja eri alojen ammattilaiset. Parhaimmillaan asuinaluelähtöisessä ympäristötyössä kohtaavat yhteistyön hengessä muun muassa asukasaktiivit, taiteilijat, virkamiehet, päättäjät sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Teos onkin tarkoitettu kaikille hyvästä naapurisovusta ja rakentavista ratkaisumalleista kiinnostuneille.

Kehittämispaikkana  Ruusulankatu

Sininauhasäätiön ympäristötyön kirjan juuret ovat Helsingissä sijaitsevassa Ruusulankadun asumispalveluyksikössä ja sen kehittämishankkeessa, jota on tukenut Raha-automaattiyhdistys. Ruusulankatu on ollut monessa mielessä Suomen vaikein paikka toteuttaa asuinaluelähtöistä ympäristötyötä.

Harva vauraassa Töölössä halusi naapurikseen pitkäaikaisasunnottomia, jotka kamppailevat päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa. Vuosien varrella Ruusulankadulla tomaatit ovat lennelleet, nettiraivo rehottanut ja media kohissut naapuriston vastustuksesta, asuntojen hintojen laskusta sekä poliisin käynneistä. Kaikessa hiljaisuudessa ja ympäristötyön tuella erilaisista naapureista on kuitenkin tullut töölöläisia, jotka ovat osoittaneet monin tavoin arvostavansa omaa kotiaan ja naapuristoaan. Myös lähinaapurien vastustus on lieventynyt.

Ympäristötyössä on hyödynnetty mm. leppoisan koiran kanssa tehtäviä ympäristökierroksia, Hyvä naapuri -verkostoja, somea ja yhteiskunnallista vaikuttamista, tunnettujen asiantuntijoiden luentoja, alueen teatteria sekä tietenkin myös erityisryhmään kuuluvien asukkaiden omaa aktiivisuutta. Tällainen uusia toimintamuotoja luova työ ei ole aina helppoa, mutta se on mahdollista muuallakin. Siksi Sininauhasäätiö haluaa kertoa laajemmin hyväksi havaituista keinoista ja erilaisista kokemuksista. Tällaiselle työlle on Suomen nykyisessä ilmapiirissä suuri tarve.

Tutustu julkaisuun

Sininauhasäätiö vaikuttaa etenkin asunnottomuuden ja sen syiden vähentämiseen. Sininauhasäätiö täyttää ensi vuonna 60 vuotta ja se on vahva järjestö etenkin pääkaupunkiseudulla asumisen ja asumisen tuen tarjoajana. Säätiöllä on ympäristötyön lisäksi mm. asumisneuvontaa, kriisi- ja tukiasuntoja, asukasraateja, sosiaalista isännöintiä ja kaikille avoimia päiväkeskuksia.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

tulipalo

30.11.2022

Kuukauden kasvo: Ei savua ilman tulta

Tulipalo- tai onnettomuustilanteessa taloyhtiön asukkaiden toiminnalla on suuri merkitys. Pelastussuunnitelman tulee olla asukkaiden saatavilla ja asukkaita voi opastaa toimimaan oikein vaaratilanteessa. Palomies-ensihoitaja Kasperi Ahtojää kertoo, mitä onnettomuustilanteessa tulee tehdä.

selkeä viestintä

15.2.2023

Selkeä viestintä opastaa asumisessa

Aktiivinen asukasviestintä säästää taloyhtiön hallitukselta aikaa ja rahaa. Joistakin asioista kannattaa muistuttaa joka vuosi, sillä asukkaat vaihtuvat ja monet asiat toistuvat vuosittain. Viestinnän selkeyteen kannattaa panostaa, sillä helppolukuiset viestit menevät varmimmin perille.

Molok 19.5.

9.5.2023

Kaupallinen yhteistyö

Jätteiden syväkeräyspisteen suunnittelun 6 työkalua

Molok on alkuperäinen jätteiden syväkeräysjärjestelmien suunnittelija ja toimittaja. Syväkeräyspiste säästää tilaa ja tekee jätepisteestä siistimmän. Molok tarjoaa useita verkosta löytyviä maksuttomia suunnittelutyökaluja, joilla jätepisteen suunnittelu on helppoa.

Molok

korttelipiha

10.11.2022

Uusi opas auttaa taloyhtiöitä luomaan korttelipihoja

Helsingin kaupungin opas auttaa kerrostalokortteleiden yhteispihojen perustamisessa. Korttelipiha tuo asukkaille viihtyvyyttä ja kohentaa terveyttä, ja taloyhtiölle se tuo säästöä. Opas kertoo konkreettisia keinoja korttelipihan perustamiseen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti