Onko taloyhtiössäsi tehty PTS – vaikuttaa asunnon arvoon

Kerrostaloasunnon ostajien keskuudessa kestoaiheena tuntuu olevan huoli taloyhtiön putkiremonttitilanteesta. Jos remontti on vielä edessäpäin, askarruttaa ostajaa remontin suunniteltu ajankohta sekä kustannukset.

Kuntoarvion teettäneet joutuvat usein laskemaan asuntojensa hintoja, sillä tulevat remontit tekevät asunnosta vähemmän houkuttelevan verrattuna siihen tilanteeseen, että ostaja ostaisi vastaavanlaisen asunnon, jossa kuntoa ei ole tutkittu ja tulevia remontteja ei ole kirjattu isännöitsijäntodistukseen kertoo Raksystems Insinööritoimisto Oy:n Jari Marttinen MyyAsuntoni.fi-verkkopalvelun blogissaan.

Ostaja ei usein ole tietoinen siitä, että taloyhtiöön tarvitaan muitakin remontteja, jotka saattavat olla yhtä kalliita kuin linjasaneeraus. Kerrostaloasunnon ostajan tulisi muistaa kysyä asuntonäytöllä, että onko taloyhtiöön teetetty kuntoarvio ja tämän jälkeen pyytää nähtäväkseen taloyhtiöön tehdyn kuntoarvion raportti sekä PTS eli Pitkän Tähtäimen Suunnitelma unohtamatta tutustua papereihin huolellisesti! Näissä dokumenteissa on kirjattuna asiantuntijan sanoin taloyhtiön kunto, järkevät ja taloudelliset suunnitelmat tulevista remonteista, niiden aikataulusta sekä kustannusarvioista.

Pitkän Tähtäimen Suunnitelma ulottuu 10 vuotta eteenpäin ja antaa kuvan tulevien vuosien tarpeista. Ostajan tulisi tutustua huolella isännöitsijäntodistuksen liitteenä olevaan kunnossapitotarvesuunnitelmaan, joka on esitys tulevista remonttitarpeista. Se auttaa ostajaa myös hahmottamaan mahdollisten taloudellisten satsausten ajankohdat sekä pankkivirkailijaa ja lainan ottajaa lainaneuvotteluissa kun tulevat kustannukset voidaan jo suunnitella hyvissä ajoin ja ottaa huomioon lainan määrässä sekä kuukausimaksujen suuruudessa.

Lue koko blogikirjoitus

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

asumisoikeusasunnon hakeminen

9.5.2023

Asumisoikeusasunnon hakeminen muuttuu

Asumisoikeusasuntojen hakemista uudistetaan. Syksystä 2023 alkaen järjestysnumero haetaan ARAlta riippumatta siitä, missä kunnassa haettu asunto sijaitsee. Kuntien myöntämiä järjestysnumeroita voi käyttää vuoden 2023 loppuun asti.

lainakatto

13.10.2022

VATT: Lainakatto vaikeuttaa pienituloisten ensiasunnon ostoa

Lainakaton käyttöönotto vähensi ensiasunnon ostajien määrää pienituloisissa kotitalouksissa, kertoo VATT. Lainakattouudistus onnistui kuitenkin vähentämään kotitalouksien velkaantumista.

18.10.2022

Danske Bank: Suomalaisnuoret haaveilevat yhä omistusasunnosta

Suomalaisnuorten haave omistusasunnosta ei ole kaatunut vaikeina aikoina, vaan päinvastoin voimistunut. Suurin osa alle 30-vuotiaista aikoo ostaa omistusasunnon tulevaisuudessa. Asunto on nuorille sekä koti että sijoitus.

kattoremontti

24.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kaikki, mitä taloyhtiön tulee tietää kattoremontista

Kattoremontti on yksi taloyhtiön yleisimmistä remonteista. Jokainen taloyhtiö kokee sen elinikänsä aikana sekä pienemmässä että isommassa mittakaavassa. Lue tästä, miten tässä tärkeässä remontissa onnistutaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Raksystems

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti