Ongelmat taloyhtiön putkiremonteissa johtuvat useimmiten puutteellisesta suunnittelusta

Monilta karikoilta vältyttäisiin, jos remontteja pohtivat tahot käyttäisivät riittävästi aikaa lähtötilanteen selvittämiseen, erilaisten vaihtoehtojen vertailuun ja riskien arviointiin, toteaa Taloyhtiön putkiremonttioppaan kirjoittaja Jari Virta.

Ainoa tapa varmistaa taloyhtiön putkiremontin onnistuminen on käyttää remontin kaikissa vaiheissa ammattilaisia. Silti myös osakkaiden ja hallituksen on tunnettava remontin vaiheet ja korjausvaihtoehdot, jotta todella päästään haluttuun lopputulokseen.

Virta on vuosien saatossa ollut puhumassa sadoissa suunnitelmallisen kiinteistönpidon ja korjausrakentamisen koulutustilaisuuksissa. Tilaisuuksista saadun palautteen pohjalta hän on kirjoittanut aiheesta taloyhtiöille suositun oppaan Taloyhtiön putkiremonttiopas (aikaisemmalta nimeltään Jokaisen putkiremonttiopas), josta ilmestyy nyt jo kolmas painos.

Taloyhtiön putkiremonttiopas antaa taloyhtiön osakkaille ja hallituksille tarvittavat perustiedot taloyhtiön putkiremontista ja auttaa ymmärtämään, miten putkiremontti voidaan omassa taloyhtiössä toteuttaa. Kolme yleisintä virhettä taloyhtiöiden putkiremonteissa ovat: 1. Taloyhtiön putkiston nykytila ja korjaustarve on selvittämättä, 2. taloyhtiössä ei vertailla erilaisia korjausvaihtoehtoja ja 3. taloyhtiön putkiremontin rakennuttaminen on epäpätevissä käsissä.

Kunnolla toteutetun putkiremontin tuloksista nautitaan pitkään

Tässä muutamia Taloyhtiön putkiremonttioppaan neuvoja ongelmakohtiin:

  1. Jos putkiston nykytilaa ja korjaustarvetta ei selvitetä asianmukaisesti, voi tuleva remontti olla katastrofi: putkivauriot voivat esimerkiksi olla luultua laajempia. Putkiston kuntoa ei voidakaan arvioida silmämääräisesti.
  2. Aivan yhtä tärkeää on taloyhtiölle sopivan korjausmenetelmän löytäminen. Opas antaa selkeät kriteerit korjausvaihtoehtojen vertailuun hankesuunnitteluvaiheessa. Se, mikä on ollut toimiva ratkaisu naapuritaloyhtiössä, ei välttämättä sovi omaan taloyhtiöön. Esimerkiksi harkittaessa putkiston sisäpuolisia korjausmenetelmiä, on olennaista tietää, että edellytykset sisäpuoliselle korjaukselle ovat olemassa.
  3. Huolellinen suunnittelukaan ei vielä riitä, jos projektin johtaminen on epäpätevissä käsissä. Taloyhtiön putkiremonttiopas ohjaa taloyhtiöitä käyttämään ammattilaisia remontin kaikissa vaiheissa: projektinjohdossa, suunnittelussa, valvonnassa ja toteutuksessa.

Putkiremontteja tehdään vuosittain tuhansissa suomalaisissa kodeissa. Remonteista päättävät usein maallikot, joilla ei välttämättä ole tietoa erilaisista korjausmenetelmistä tai yleensä remontin kulusta. Taloyhtiön putkiremonttioppaaseen on koottu jokaisen tarvitsemat perustiedot taloyhtiön putkiremontista.

Tiiviissä oppaassa kerrotaan, milloin asuintalon vesi- ja viemäriputket on korjattava, millaisia korjausvaihtoehtoja on tarjolla ja millaisiin kohteisiin eri korjausvaihtoehdot sopivat. Oppaassa kerrotaan myös, miten putkiremontin valmistelu taloyhtiössä käytännössä etenee ja miten päätökset tehdään.

Opas on tarkoitettu jaettavaksi jokaiselle jo putkiremontin suunnitteluvaiheessa – mitä aikaisemmin, sen parempi. Oppaan on kirjoittanut TkT Jari Virta, joka työskentelee kehityspäällikkönä Suomen Kiinteistöliitossa.

0 kommenttia

Jätä kommentti

Kirjaudu

Tervetuloa! Kirjaudu sisään tunnuksillasi

Muista kirjautumiseni Unohtuiko salasana?

Lost Password

Kiinteistölehti

Kiinteistölehti