Ongelmat taloyhtiön putkiremonteissa johtuvat useimmiten puutteellisesta suunnittelusta

Monilta karikoilta vältyttäisiin, jos remontteja pohtivat tahot käyttäisivät riittävästi aikaa lähtötilanteen selvittämiseen, erilaisten vaihtoehtojen vertailuun ja riskien arviointiin, toteaa Taloyhtiön putkiremonttioppaan kirjoittaja Jari Virta.

Ainoa tapa varmistaa taloyhtiön putkiremontin onnistuminen on käyttää remontin kaikissa vaiheissa ammattilaisia. Silti myös osakkaiden ja hallituksen on tunnettava remontin vaiheet ja korjausvaihtoehdot, jotta todella päästään haluttuun lopputulokseen.

Virta on vuosien saatossa ollut puhumassa sadoissa suunnitelmallisen kiinteistönpidon ja korjausrakentamisen koulutustilaisuuksissa. Tilaisuuksista saadun palautteen pohjalta hän on kirjoittanut aiheesta taloyhtiöille suositun oppaan Taloyhtiön putkiremonttiopas (aikaisemmalta nimeltään Jokaisen putkiremonttiopas), josta ilmestyy nyt jo kolmas painos.

Taloyhtiön putkiremonttiopas antaa taloyhtiön osakkaille ja hallituksille tarvittavat perustiedot taloyhtiön putkiremontista ja auttaa ymmärtämään, miten putkiremontti voidaan omassa taloyhtiössä toteuttaa. Kolme yleisintä virhettä taloyhtiöiden putkiremonteissa ovat: 1. Taloyhtiön putkiston nykytila ja korjaustarve on selvittämättä, 2. taloyhtiössä ei vertailla erilaisia korjausvaihtoehtoja ja 3. taloyhtiön putkiremontin rakennuttaminen on epäpätevissä käsissä.

Kunnolla toteutetun putkiremontin tuloksista nautitaan pitkään

Tässä muutamia Taloyhtiön putkiremonttioppaan neuvoja ongelmakohtiin:

  1. Jos putkiston nykytilaa ja korjaustarvetta ei selvitetä asianmukaisesti, voi tuleva remontti olla katastrofi: putkivauriot voivat esimerkiksi olla luultua laajempia. Putkiston kuntoa ei voidakaan arvioida silmämääräisesti.
  2. Aivan yhtä tärkeää on taloyhtiölle sopivan korjausmenetelmän löytäminen. Opas antaa selkeät kriteerit korjausvaihtoehtojen vertailuun hankesuunnitteluvaiheessa. Se, mikä on ollut toimiva ratkaisu naapuritaloyhtiössä, ei välttämättä sovi omaan taloyhtiöön. Esimerkiksi harkittaessa putkiston sisäpuolisia korjausmenetelmiä, on olennaista tietää, että edellytykset sisäpuoliselle korjaukselle ovat olemassa.
  3. Huolellinen suunnittelukaan ei vielä riitä, jos projektin johtaminen on epäpätevissä käsissä. Taloyhtiön putkiremonttiopas ohjaa taloyhtiöitä käyttämään ammattilaisia remontin kaikissa vaiheissa: projektinjohdossa, suunnittelussa, valvonnassa ja toteutuksessa.

Putkiremontteja tehdään vuosittain tuhansissa suomalaisissa kodeissa. Remonteista päättävät usein maallikot, joilla ei välttämättä ole tietoa erilaisista korjausmenetelmistä tai yleensä remontin kulusta. Taloyhtiön putkiremonttioppaaseen on koottu jokaisen tarvitsemat perustiedot taloyhtiön putkiremontista.

Tiiviissä oppaassa kerrotaan, milloin asuintalon vesi- ja viemäriputket on korjattava, millaisia korjausvaihtoehtoja on tarjolla ja millaisiin kohteisiin eri korjausvaihtoehdot sopivat. Oppaassa kerrotaan myös, miten putkiremontin valmistelu taloyhtiössä käytännössä etenee ja miten päätökset tehdään.

Opas on tarkoitettu jaettavaksi jokaiselle jo putkiremontin suunnitteluvaiheessa – mitä aikaisemmin, sen parempi. Oppaan on kirjoittanut TkT Jari Virta, joka työskentelee kehityspäällikkönä Suomen Kiinteistöliitossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

taloyhtiön vakuutukset

1.3.2023

Taloyhtiön vakuutukset kannattaa kilpailuttaa

Taloyhtiön kannattaa kilpailuttaa vakuutuksensa säännöllisesti. Tinkiminen ei vakuutusasioissa kannata. Erityisesti ison ja kalliin korjaushankkeen lähestyessä taloyhtiön hallituksen on huolehdittava, että kiinteistövakuutus on voimassa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti