Omistusasuntoja alkaa tulla kerrostaloihinkin Ruotsissa

Ruotsissa on jo yli kymmenen vuotta ollut mahdollista myös ”oikeasti” omistaa kerrostaloasunto. Sitä ennen länsinaapurissa oli mahdollista ostaa vain ns. bostadsrätt, suomalaisen omistusasunnon ja asumisoikeusasunnon välimuoto. Asiasta kertoo Fastighetstidningen verkkolehdessään.

Kiinnostus kerrostaloasunnon omistamiseen on kuitenkin ollut erittäin vähäistä. Tällaisia asuntoja on tullut markkinoille koko kymmenen ja puolen vuoden aikana vain 1300. Lakimuutoksen aikoihin oli toki finanssikriisi, ja kun rakentaminen siitä toipuessaan taas vilkastui, eivät rakennuttajat nähneet mitään syytä kokeilla uutta asumismuotoa, kun bostadsrättit kävivät hyvin kaupaksi.

”Oikean” omistusasunnon ero ja etu bostadsrättiin verrattuna on kuitenkin, että sen vuokraaminen laillisesti on paljon helpompaa ja käytännössä vain oma päätös.

Siksi eräät rakennuttajat ovat nyt optimistisia tämän Ruotsissa uuden asumismuodon suhteen. Olof Pettersson Herold rakennusliike JM Ab:stä arvioi, että kokonaan itse omistettujen kerrostaloasuntojen markkinat kehittyvät ennen kaikkea lomakohteissa kuten Åressa, juuri helpon vuokranantajaksi ryhtymisen takia.

Omistusasuntoja voidaan tehdä vain joko uudistaloihin tai rakennuksiin, jotka muunnetaan muusta käyttötarkoituksesta asuintaloiksi, kertoo Fastighetstidningen.

Lue koko artikkeli Fastighetstidningenin verkkolehdestä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

monimuotoisuus

30.6.2023

Näin lisäät luonnon monimuotoisuutta kerrostalopihalla

Kerrostalonkin pihasta voi tehdä monimuotoisemman, kun lisää sinne enemmän kasveja. Ne houkuttelevat pölyttäjiä, jotka osaltaan ehkäisevät luontokatoa. Monimuotoinen piha ei tarkoita hoitamatonta pusikkoa, vaan hallitusti rajattuja niittyalueita.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

märkätilat

13.7.2023

Märkätilat on syytä tarkastaa säännöllisesti

Kun taloyhtiön märkätilat tarkastetaan säännöllisesti, voidaan välttyä kosteusvauroilta ja kalliilta korjauksilta. Märkätilatarkastus antaa tärkeää ja hyödyllistä informaatiota tilojen kunnosta, riskeistä ja vaurioista sekä korjaustarpeista ja niiden kiireellisyydestä.

14.3.2023

Kiinteistöpalvelualaa uhkaa lakko – huomioi nämä asiat lakon aikana

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaksi lakkovaroitusta kiinteistöpalvelualan työnseisauksista. Työnseisaukset sijoittuvat viikoille 11 ja 12. Lakon aikana taloyhtiön hallituksen täytyy ottaa vastuuta talvikunnossapidosta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti