Nuoret muuttavat omilleen historiallisen aikaisin

Korona-aika näyttää jopa helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualojen vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi.

− Pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Asuntomarkkinoiden tilanne kääntyy Hypon mukaan tulikuumasta kohti keskilämmintä kautta. Hintaralli rauhoittuu ja kauppamäärät kutistuvat ennätystasoilta. Silti kisa halutuista asunnoista kasvukeskuksissa jatkuu yhä kiivaana, eikä käännettä alas näy, vaikka ylilyönnit laimenevatkin.

Asuntojen hinnat ovat olleet tänä vuonna hurjassa noin 4 prosentin nousussa ja kasvukolmion kärjessä jopa 6 prosentin luokkaa. Väestökehitys tasoittaa kuitenkin trendiä. Jos alueen väkiluku supistuu kysynnän hiipuessa, laskevat hinnat vääjäämättä. Laskua onkin nähtävissä laajasti koko maassa.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus löysi myös uuden Wolt-ilmiön, joka näkyy nyt taloudessa ja asuntomarkkinoilla. Huippuyritysten johto ja asiantuntijat kohdistavat kysyntänsä kaupunkien arvoasuntoihin ja samalla luovan luokan ympärilleen työllistämät palvelualojen työntekijät tarvitsevat asuntoja lähistöltä hyvien liikeyhteyksien päästä.

Hypon näkemys asuntomarkkinoista 
1. Wolt-ilmiö näkyy nyt asuntomarkkinoilla arvoasuntojen kaupassa ja vuokrakotien rakentamisessa
2. Megatrendit määräävät taas suunnan koronakriisin poikkeustuulien tyyntyessä – väestö jälleen tärkein
3. Hinnat nousevat nopeimmin kasvukeskuksissa – monipaikkaisuus lisääkin dynaamisten kaupunkien imua
4. Hypo-indeksi kertoo kysynnän ja hintarallin rauhoittumisesta kasvukolmion kärjessä
5. Uudet sääntelypäätökset kurittavat nousevina kuluina etenkin isompia kotitalousasuntosijoittajia

Lue Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –>

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.6.2023

Näin pidät kotisi viileänä helteillä

Kesähelteillä monet asunnot muuttuvat läkähdyttävän kuumiksi, ja asukkaat etsivät keinoja kodin viilentämiseksi. Jo parinkin asteen viilennys asunnossa helpottaa oloa helteellä.

vuokrasopimus

7.8.2023

Ota nämä asiat huomioon asuntoa vuokratessa

Vuokrasopimus on sitova jo ennen sen allekirjoittamista, heti kun toinen osapuoli on hyväksynyt toisen tarjouksen. Hyvässä vuokrasopimuksessa kerrotaan ehdot selvästi, ja se kannattaa vielä käydä yhdessä läpi ennen allekirjoittamista.

rakentamisen

16.3.2023

Rakentamisen kallistuminen nostaa monen kiinteistöveroa

Rakentamisen kustannukset ovat nousseet, mikä nostaa monen kiinteistönomistajan veroja. Kiinteistöveron muutoksen määrä ei kuitenkaan ole kaikilla veronmaksajilla sama, sillä siihen vaikuttavat monet asiat.

pyörien hävittäminen

17.11.2023

Taloyhtiöille ohjeet hylättyjen pyörien hävittämiseen

Käyttämättömät polkupyörät ovat riesa monen taloyhtiön pyöräkellarissa. Pyöräliitto on julkaissut taloyhtiöille oppaan pyörävarastojen siivoamiseen ja hylättyjen pyörien hävittämiseen. Asukkaat eivät saa hylkypyöriä hävittää, vaan päätös pyörävaraston siivoamisesta on hallituksella.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti