Nuoret muuttavat omilleen historiallisen aikaisin

Korona-aika näyttää jopa helpottaneen nuorten itsenäistymistä, sillä kilpailu yliopistokaupunkien vuokra-asunnoista väheni palvelualojen vaikeuksien ja Airbnb-markkinan murenemisen vuoksi.

− Pitkäaikaisempi syy on se, että kasvukaupunkeihin on valmistunut enemmän asuntoja kuin kertaakaan vuodesta 1995 alkaneen tilastohistorian aikana. Tarjonnan lisäys auttaa selvästi, sillä vuokrien nousu on rauhoittunut ja hintakehitys on jäänyt selvästi maltillisemmaksi kuin muissa Pohjoismaissa, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kuvailee.

Asuntomarkkinoiden tilanne kääntyy Hypon mukaan tulikuumasta kohti keskilämmintä kautta. Hintaralli rauhoittuu ja kauppamäärät kutistuvat ennätystasoilta. Silti kisa halutuista asunnoista kasvukeskuksissa jatkuu yhä kiivaana, eikä käännettä alas näy, vaikka ylilyönnit laimenevatkin.

Asuntojen hinnat ovat olleet tänä vuonna hurjassa noin 4 prosentin nousussa ja kasvukolmion kärjessä jopa 6 prosentin luokkaa. Väestökehitys tasoittaa kuitenkin trendiä. Jos alueen väkiluku supistuu kysynnän hiipuessa, laskevat hinnat vääjäämättä. Laskua onkin nähtävissä laajasti koko maassa.

Hypon Asuntomarkkinakatsaus löysi myös uuden Wolt-ilmiön, joka näkyy nyt taloudessa ja asuntomarkkinoilla. Huippuyritysten johto ja asiantuntijat kohdistavat kysyntänsä kaupunkien arvoasuntoihin ja samalla luovan luokan ympärilleen työllistämät palvelualojen työntekijät tarvitsevat asuntoja lähistöltä hyvien liikeyhteyksien päästä.

Hypon näkemys asuntomarkkinoista 
1. Wolt-ilmiö näkyy nyt asuntomarkkinoilla arvoasuntojen kaupassa ja vuokrakotien rakentamisessa
2. Megatrendit määräävät taas suunnan koronakriisin poikkeustuulien tyyntyessä – väestö jälleen tärkein
3. Hinnat nousevat nopeimmin kasvukeskuksissa – monipaikkaisuus lisääkin dynaamisten kaupunkien imua
4. Hypo-indeksi kertoo kysynnän ja hintarallin rauhoittumisesta kasvukolmion kärjessä
5. Uudet sääntelypäätökset kurittavat nousevina kuluina etenkin isompia kotitalousasuntosijoittajia

Lue Hypon Asuntomarkkinakatsaus tästä linkistä –>

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

19.4.2022

Inflaatio korkeimmillaan yli 30 vuoteen – vastikkeet nousevat

Suomen inflaatio kohosi maaliskuussa 5,8 prosenttiin. Tämä on korkein luku yli 30 vuoteen. Myös euroalueella inflaatio laukkaa.

hissiremontti

23.5.2022

Veräjähissi kuntoon vanhaa taloa arvostaen

Helsingissä Uudenmaankatu 13:ssa tehtiin vaativa hissiremontti historiallisessa taloyhtiössä. Hissit peruskorjattiin alkuperäinen ulkonäkö säilyttäen. Projekti onnistui hallituksen, isännöitsijän ja eri alojen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

20.10.2021

Kaupallinen yhteistyö

Elastinen saumaus on yksi rakentamisen tärkeimmistä työvaiheista

Elastista saumausta pidetään valitettavan usein toissijaisena työvaiheena: pakollisena pahana ja välttämättömänä kulueränä, joka pitäisi saada tehtyä mahdollisimman halvalla. Saumaajia ei mikään oppilaitos valmista, joten alalla on paljon ammattitaidottomuutta ja mutu-tietoa. Saumaustöitä tekeekin monesti täysin ammattitaidoton tekijä, vaikka saumauksien onnistuminen on talon elinkaaren kannalta yksi tärkeimmistä työvaiheista.

Saumalaakso

18.2.2022

Jos haluat ostaa mieleisesi asunnon, kannattaa toimia nopeasti

Viime vuosi oli kaikkien aikojen vilkkain asuntokauppavuosi. Taloustaito-lehti kertoo, että kiinteistönvälittäjien välittämiä kauppoja tehtiin noin 85 000. Pitkän aikavälin keskiarvo on 60 000‒65 000 kauppaa vuodessa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti