Nordea ennustaa vastikkeisiin usean prosentin korotusta

Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtajan Jussi Pajalan mukaan asuntolainatiskeillä noin 20 prosentin notkahduksena hakemusten määrässä helmi–maaliskuun vaihteessa.

− Puhuttiin 2–3 viikosta. Ei ole selvää, johtuiko notkahdus suoraan sodasta vai sattuiko samaan aikaan jotain muuta, Pajala sanoo.

Nyt lainakysyntä on toipunut sotaa edeltävälle tasolle. Näkymät ovat Pajalan mukaan hyvin positiiviset tästä eteenpäin.

Asuntojen hintojen Nordea odottaa tänä vuonna pysyvän koko maan osalta vakaana vaakalentona. Hintojen nousun tasaantuminen oli nähtävissä jo viime vuoden loppupuolella.

Asuntokauppamäärä voi laskea useasta syystä

Suurin kauppaa hidastava tekijä on kysynnän ja tarjonnan epätasapaino. Pajala nostaa esiin huolen siitä, etteivät nyt valmistuvat asunnot vastaa ostajien ja vuokralaisten tarpeita.

− Ei rakenneta sitä, mitä ihmiset muuttuneessa tilanteessa haluavat. Rakennetaan paljon yksiöitä. Muutos markkinassa on tapahtunut puolessatoista vuodessa, Pajala sanoo.

Nordeassa on havaittu, että suomalaisten asuntotoiveet ovat muuttuneet pysyvästi korona-aikana. Ihmiset hakevat asuntoja, jotka ovat muunneltavissa niin, että asuntoon saa esimerkiksi ylimääräisen makuu- tai työhuoneen. Asunnon sijainnin ei tarvitse olla enää keskustassa. Luontoa arvostetaan enemmän.

Polarisaatiolle kasvukeskusten ja muun Suomen välillä ei kuitenkaan näy loppua.

Asuntokauppaa hidastaa myös viime vuoden suuri kauppamäärä: suurin asuntotarve alkaa olla tyydytetty. Samalla suomalaiset alkavat laittaa rahaa palveluihin, joiden käyttö väheni korona-aikana. Tällöin euroja jää vähemmän asumiseen.

Vuokra-asunnoista ylitarjontaa

Yksiöiden liian kova rakentamisvauhti näkyy Nordean ekonomistin Juho Kostiaisen mukaan etenkin pääkaupunkiseudun vuokramarkkinoilla ylitarjontana. Hän arvioi vuokramarkkinan tervehtyvän jatkossa.

− Nyt on vihdoin saavutettu tavoite, että vuokrat eivät nouse runsaasti, Kostiainen sanoo.

Sijoittajalle ylitarjonta näkyy vuokrien laskupaineena. Sijoittajien tuotot todennäköisesti laskevat tänä vuonna myös vastikkeiden ja korkojen nousupaineen vuoksi.

Parannusta vuokramarkkinoiden tilanteeseen odotetaan palvelualan työtilanteen paranemisesta, matkailun elpymisestä ja opiskelijoiden paluusta opiskelupaikkakunnille. Myös korkojen nousu tekee vuokralla asumisesta houkuttelevaa suhteessa omistamiseen.

Vastikkeissa nousupaineita

Inflaation nousu jarruttaa asumiseen käytettävissä olevan rahan määrään. Helmikuussa asumisen kustannukset nousivat 7,3 prosenttia. Eniten ovat kasvaneet sähkön ja korjausten hinnat.
Kostiainen arvioi, että etenkin lämmityksen hinta tulee jatkamaan nousuaan.

Asumiskustannusten kasvu vaikuttaa Nordean arvion mukaan hoitovastikkeisiin. Kostiainen arvioi, että vastikkeissa on selkeää nousupainetta tänä keväänä ja että vastikkeet aiheuttavat keskustelua keväällä taloyhtiöiden yhtiökokouksissa.

Viime vuonna nähdyn asumiskustannusten nousun perusteella vastikkeita olisi tarpeen nostaa 3,5 prosenttia. Alkuvuonna kustannusten nousu on kiihtynyt niin nopeasti, että nostotarve on Kostiaisen mukaan 5,5 prosenttia.

Korkojen odotetaan nousevan loppuvuodesta

Nordea arvioi EKP:n nostavan ohjauskorkoaan joulukuussa. Markkinat arvioivat, että nosto voidaan nähdä jo syyskuussa. Joka tapauksessa korkojen nousu tulee hillitsemään asuntojen kauppamäärää.

Markkinoiden arvion mukaan asuntolainojen viitekorkona usein käytetty 12 kuukauden euribor nousee plussalle kesällä ja jatkaa nousuaan alle 1,5 prosenttiin ensi vuonna.

Nordean analyytikon Antti Koskivuon mukaan korkojen nousu ei ole itsestään selvää. Jos talouskasvu kärsii pahasti Ukrainassa käytävästä sodasta, nousu voi tyssätä alkuunsa. Toisaalta EKP on viestittänyt jatkuvasti, että nousua on luvassa.

Kostiaisen mukaan korkoja voi toisaalta olla tarpeen nostaa aiottua enemmän, jos laukkaava inflaatio siirtyy palkkoihin.

Toimitusjohtaja Pajala huomauttaa, että monille asuntovelallisille edessä on joka tapauksessa ensimmäistä kertaa aika, kun he joutuvat maksamaan muuta kuin pelkkää pankin marginaalia. Korkojen nousu voi kirpaista, vaikka korot hänen mukaansa pysyvät maltillisina myös jatkossa.

− Tällä tulee olemaan vaikutus siihen, mitä tilillä tapahtuu. Sieltä tulee lähtemään aitoja euroja maksuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

27.3.2018

Ruotsin asuntomarkkinat putoavat vielä, mutta eivät vaikuta Suomeen, ennustaa Danske Bank

Pohjoismaiden taloudet kasvavat kaikki hyvää noin parin prosentin vauhtia. Asuntomarkkinat viilentävät Ruotsin taloutta, mutta maan asuntomarkkinoiden ongelmat eivät ole leviämässä muihin Pohjoismaihin. Danske Bankin tuoreen Nordic Outlook -katsauksen mukaan Suomen talous kasvaa samassa tahdissa Pohjoismaiden kanssa tänä ja ensi vuonna.

1.2.2022

Kiinteistövakuutuksissa huimia korotuksia – vakuutusyhtiöt sanovat silti seuraavansa vain yleisiä indeksejä

Helsinkiläinen paritaloyhtiö sai tammikuussa vakuutusyhtiö Pohjolalta uudet vakuutusehdot. Nousua oli 21,3 prosenttia. Taloyhtiölle kerrottiin, että laskenta oli tehty yleisindeksikorotusten perusteella, vaikka yleiskorotukset jäävät noin kymmeneen prosenttiin.

8.10.2021

Kaukolämmön hinnannousu raivostuttaa asukkaita Helsingissä

Helen perustelee kaukolämmön energiahinnan 29,9 prosentin hinnankorotusta kivihiilen ja kaasun valmisteverojen korotuksella sekä poikkeuksellisen voimakkaalla polttoaineiden, päästöoikeuksien ja sähkön hinnan samanaikaisella nousulla. – Raaka-aineiden eli polttoaineiden hinnannousu on merkittävin ajuri. Näihin lukeutuvat kaasu ja kivihiili, Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtaja Anu-Elina Hintsa sanoo.

10.10.2017

Veroprosenttiin kevennystä asumiskustannusten nousun vastapainoksi

Pormestari Jan Vapaavuori Helsingin vuoden 2018 talousarvioehdotuksesta: Vahva panostus investointeihin sekä kasvatuksen ja koulutuksen määrärahoihin – Veroprosenttiin kevennystä asumiskustannusten nousun vastapainoksi Talouden kasvu yhdistettynä kaupungin vastuullisen taloudenpidon perinteeseen mahdollistavat uusia panostuksia niin investointeihin kuin käyttötalouspuolelle. Erityisesti lisäykset näkyvät kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kaupunkistrategiassa linjatun mukaisesti. Helsingin talouden hyvä kokonaistilanne mahdollistaa kohoavien asumiskustannusten kompensoimisen maltillisella, puolen […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti