Näistä asioista tunnistat hyvän vuokralaisen

Jokainen ihminen on erilainen, mutta vuokranantajan on vuokralaista etsiessään tärkeää tunnistaa hyvä vuokralainen. Lue seuraavasta, mistä ominaisuuksista hyvän vuokralaisen voi tunnistaa.

1. Kertoo vuokrasopimuksen kestoon vaikuttavat asiat

Jos vuokralainen kertoo ennen asunnon vuokrausta itsestään, elämäntilanteestaan ja siitä, kuinka kauan aikoo asua asunnossa, vuokranantaja voi paremmin arvioida, onko vuokralainen hänen asuntoonsa sopiva.

2. Käy tutustumassa asuntoon ennen vuokrasopimuksen tekemistä

Asioista välittävä vuokralainen käy tutustumassa asuntoon ennen vuokrasopimuksen tekemistä. Näin hän on tietoinen asunnon kunnosta ja varustuksesta.

3. On vuokranmaksukykyinen

Lienee sanomattakin selvää, että hyvä vuokralain on ”vuokranmaksukykyinen” ja hänen luottotietonsa ovat kunnossa.

4. Haluaa tehdä vuokrasopimuksen kirjallisesti

Kirjallinen vuokrasopimus kannattaa tehdä aina, sillä suullisesta sopimuksesta on vaikea jälkikäteen todistaa, mitä on sovittu.

5. Käyttää asuntoa vain asumiseen

Jos asunto on vuokrattu vain asumistarkoitukseen, hyvä vuokralainen ei käytä sitä muuhun tarkoitukseen, esimerkiksi verstaana tai työhuoneena.

6. Noudattaa talon järjestyssääntöjä

Hyvä vuokralainen ei aiheuta ongelmia vuokranantajalle. Vuokralaiselle kannattaa tehdä talon järjestyssäännöt selviksi. Esimerkiksi musiikin kova kuuntelu keskellä yötä ja naapurien häiriköinti ei ole sopivaa.

7. Huolehtii, että asunto säilyy hyvässä kunnossa

Asunto säilyy hyvässä kunnossa vain, jos siinä tehdään säännöllisesti tietyt huoltotyöt. Vuokralaisen tulisi siis osata esimerkiksi avata wc:n lavuaarin hajulukko tai ainakin ongelmatilanteissa osata ottaa yhteyttä oikeaan paikkaan.

8. Ei tupakoi, eikä omista 20 kissaa

Haiseeko tupakankatku? Onko vaatteissa kissankarvoja? Vuokralainen tuo ne mukanaan asuntoon. Mieti etukäteen, haluatko asunnon olevan savuton tai lemmikitön.

9. Ei ota koko sukua asuntoon asumaan

Vuokralaisella on lain mukaan oikeus jakaa asunto vain tiettyjen henkilöiden kanssa. Äidin kummin kaiman työkaveri saa kyllä tulla vieraaksi – mutta ei pysyväksi asukkaaksi.

10. Irtisanoo vuokrasopimuksen hyvissä ajoin ja kirjallisesti

Irtisanomisessa on kätevä käyttää valmiita lomakkeita. Sellaisia saa valmiina esimerkiksi Kiinteistöalan Kustannus Oy:ltä.

Lue tarkemmin asunnon vuokraamisesta sekä vuokranantajan ja vuokralaisen oikeuksista ja velvollisuuksia Hyvä vuokrasuhde -kirjasta >>

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

autopaikat

17.5.2022

Onko autopaikasta maksettava vuokraa silloin, kun sitä ei voi käyttää?

Taloyhtiö voi antaa hallinnassaan olevia autopaikkoja asukkaiden käyttöön maksua vastaan. Tällöin taloyhtiön ja autopaikan käyttäjän välillä vallitsee vuokrasuhde. Mutta täytyykö vuokraa maksaa silloinkin, kun autopaikkaa ei käytä?

taloyhtiön turvallisuus

17.5.2022

Kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta?

Ukrainan sota on saanut suomalaisten turvallisuudentunteen järkkymään. Taloyhtiöissäkin pohditaan nyt asioita, joita ei ennen tarvinnut miettiä: kuka vastaa taloyhtiön turvallisuudesta, ja voiko taloyhtiössä elää jatkossakin turvallisesti?

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti