Näin kierrät mökin jätevesiremontin sudenkuopat

Tänä keväänä mökkikentällä nousee yksi puheenaihe ylitse muiden: syksyllä voimaan astuva jätevesilaki. Laki edellyttää, että ranta- ja pohjavesialueilla olevien mökkien jätevedenkäsittely on laitettava kuntoon ennen lokakuun loppua. Siirtymäajan pidennykset sekä vaatimustason muutokset ovat saaneet mökinomistajat kuitenkin odottavalle kannalle. Keskuskauppakamarin hyväksymän HTT-tavarantarkastajan Antti Heinosen mukaan asetuksen lieventäminen ei ole kuitenkaan enää todennäköistä.

Keskuskauppakamarin tiedote antaa vinkkejä, kuinka kierrät jätevesiremontin sudenkuopat ja varmistat, että mökkisi arvo säilyy.

Tavarantarkastajan vinkit jätevesiremonttiin

Tarkista, kuuluuko mökkisi asetuksen piiriin. Metrimäärä mitataan rakennuksen seinästä, mutta tämä voi joissain tilanteissa aiheuttaa ristiriitoja. Esimerkiksi silloin, kun talo sijaitsee yli 100 metrin päässä rannasta, mutta itse jätevesijärjestelmä on lähempänä rantaa. Usein kunnilla on omia määräyksiä itse järjestelmän suojaetäisyydelle rannasta.

Tarkista alueesi vaatimukset kunnalta. Kunnat saattavat vaatia tiukempaa puhdistustehoa herkillä alueilla, kuten ranta- ja pohjavesialueilla. Vaatimuksien ulkopuolelle jäävät vain mökit, joissa veden käyttö on vähäistä, eli käytössä ei ole muuta paineellista vettä kuin kylmän veden hana.

Turvaudu ammattilaisen apuun. Jotta omaa kiinteistöä koskevat vaatimukset ja mahdollisuudet voidaan kartoittaa järkevästi, on hyvä käyttää ammattisuunnittelijaa. Suunnittelijan tehtävänä on hakea vaatimuksiin ja kunnan olosuhteisiin parhaiten sopiva ratkaisu.

Hyvä suunnittelu on kaiken A ja O. Suunnitelma sisältää perustelun valitulle järjestelmälle. Usein urakoitsijat ovat sitoutuneet muutamaan vaihtoehtoiseen ratkaisuun, joten on syytä varmistaa että tarjottu järjestelmä on suunnitelmasi mukainen.

Paperit kuntoon remontin jälkeen. Pidä huoli siitä, että saat urakoitsijalta kattavan dokumentoinnin tehdystä työstä. Pyydä myös selkeät käyttö- ja huolto-ohjeet sekä huoltokirja järjestelmän käytöstä.

Ennakoi, vaikka mökkisi ei sijaitse vesistön lähellä. Ranta- ja pohjavesialueiden ulkopuolella olevien kiinteistöjen osalta järjestelmät tulee uusia asetuksen mukaisiksi normaalien korjaustoimien yhteydessä tai kun jätevesijärjestelmä ei enää toimi.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

15.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOASin kohteisiin uusittiin Molok-syväkeräyspisteet. Kierrätysaste nousi sen jälkeen kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Molok

akut ja paristot

3.11.2023

Käytetyt akut ja paristot aiheuttavat tulipaloriskin

Kotona lojuvat käytetyt paristot ja akut muodostavat suuren tulipaloriskin. Käytöstä poistetut akut ja paristot täytyy irrottaa laitteista ja niiden navat täytyy teipata oikosulun estämiseksi. Akut ja paristot voi kierrättää palauttamalla ne kauppaan.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

rakennus- ja purkujätteet

10.8.2023

Rakli: Rakennus- ja purkujätteet uusiokäyttöön

Suomessa syntyy vuosittain noin 1,6 miljoonaa tonnia rakennus- ja purkujätettä, josta vain noin puolet päätyy hyötykäyttöön. Tavoitteena on hyödyntää uudelleen vähintään 70 prosenttia syntyvästä purkujätteestä. Raklin ja ympäristöministeriön green deal -sopimus edistää tätä tavoitetta.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti