Muistahan vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet!

Pääkaupunkiseudulla huoneistokohtaisien ilmanvaihtokoneiden suodattimet tulisi vaihtaa jopa neljä kertaa vuodessa, kirjoittaa Helsingin Sanomat. Taloyhtiössä suodattimien vaihtaminen on osakkaan vastuulla.

Kiinteistöliitto Uusimaan LVI-asiantuntija Arto Kemppainen kertoo jutussa, että vastaan tulee kohteita, joissa suodattimia ei ole koskaan vaihdettu. Tällöin on vaarana se, että asunnon sisälle ei saada tarpeeksi raitista ilmaa ja rakennuksesta saattaa tulla ali- tai ylipaineinen. Kemppaisen mukaan tunkkaista kotia on alettu pitää jopa normaalina tilana.

Ilmanvaihtokoneet yleistyneet viime vuosina

Ilmanvaihdossa on siirrytty entistä enemmän huoneistokohtaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon 2000-luvulla. Tämä on monelle uusi asia ja huolto saatetaankin laiminlyödä tietämättömyyttä. Kemppainen suosittelee, että taloyhtiö hankkisikin yhteistilauksena suodattimet ja jakaisi ne useamman kerran vuodessa huolto-ohjeineen asukkaille.

Kiinteistöissä, joissa on keskitetty ilmanvaihto, kuuluvat kaikki huoltotoimet taloyhtiön vastuulle.

Lue alkuperäinen juttu Helsingin Sanomien nettisivuilta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

10.7.2023

Hajulukon kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle

Kiinteistöliitto muutti tulkintaansa pesualtaiden hajulukon kunnossapidon vastuunjaosta vuonna 2019, kun vastuunjakotaulukko uudistettiin. Uuden tulkintasuosituksen mukaan vesilukon puhdistamisvastuu siirtyi osakkaalta yhtiölle.

Tilaajille

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

sisäilma

18.10.2023

Kuukauden kasvo: Puhtaan sisäilman puolesta

Kodin sisäilman laatu vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen, myös asukkaan terveyteen. Sisäilman laatuun taas vaikuttavat muun muassa valitut pintamateriaalit, ilmanvaihdon toiminta ja ylläpito sekä omat teot. Jokainen asukas voi parantaa sisäilmaa omilla toimillaan.

ilmanvaihtojärjestelmät

1.11.2023

Tunnetko ilmanvaihtojärjestelmät?

Eri aikakausina rakennetuissa taloissa on erilaisia ilmanvaihtojärjestelmiä. Ne eroavat toisistaan niin tekniikaltaan kuin energiatehokkuudeltaankin. Selvitimme, kuinka järjestelmät eroavat toisistaan ja mitä asukkaan on hyvä tietää järjestelmien eroista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti