Monen kerroksen väkeä työssä

Uudisrakennuksella ja myös isossa korjaushankkeessa on mukana monta toimijaa, kumppania ja osapuolta.

Rakennuttaja käynnistää rakennushankkeen ja ottaa vastaan tulokset: esimerkiksi taloyhtiö, jonka lukuun pääurakoitsija tekee työn. Uudisrakennuksen rakennuttaja hankkii rahoituksen, tonttimaan ja rakentajan sekä vastaa valmistumisesta.

Rakennuttaja on sopimussuhteessa pääurakoitsijaan ja sivu-urakoitsijaan, mutta ei aliurakoitsijaan.

Tilaaja tilaa urakkasuorituksen. Tilaaja voi olla rakennuttaja tai myös urakoitsija aliurakoita tilatessaan. Taloyhtiön korjaushankkeissa tilaaja on käytännössä taloyhtiö.
Rakennuttajakonsultti edustaa rakennushankkeessa taloyhtiötä sen valtuuttamana.

Perustajaurakoitsija eli arkipuheessa usein ”grynderi” on rakennusliike, joka perustaa asunto-osakeyhtiön, rakennuttaa sille talon ja käyttää yhtiössä määräysvaltaa rakennusaikana. Grynderi myy asunto-osakeyhtiön osakkeita asunnonostajille jo rakennusaikana, mutta säilyttää määräysvallan asunto-osakeyhtiössä koko rakennusvaiheen ajan. Usein grynderi on samalla hankkeen pääurakoitsija, eli rakennuttaa ikään kuin itselleen – kunnes taloyhtiön osakkeet on saatu kaupattua.

Perustajaosakas omistaa asunto-osakkeen tai -osakkeita rakentamisvaiheen aikana. Usein käytännössä sama kuin ”grynderi”.
Pääurakoitsija on rakennuttajaan sopimussuhteessa oleva urakoitsija, jolla on kokonaisvastuu rakennustöistä.

Aliurakoitsija tekee pääurakoitsijan kanssa sopimansa erillisen aliurakan. Tilaaja on silloin pääurakoitsija, ei rakennuttaja. Aliurakoitsijalla voi puolestaan olla omia aliurakoitsijoita.
Sivu-urakoitsija toteuttaa rakennuttajan tilaamia, pääurakkaan kuulumattomia urakoita. Valvonnan ja vastuukysymysten epäselvyyden vuoksi taloyhtiöiden ei usein kannata käyttää sivu-urakointia.
Erillisurakoitsija tekee korjaushankkeen yhteydessä taloyhtiön tilaamia töitä, joilla ei ole mitään yhteyttä pääurakkaan.

Päätoteuttaja on rakennuttajan nimeämä pääurakoitsija tai työmaalla pääasiallista määräysvaltaa käyttävä työnantaja. Sellaisten puuttuessa rakennuttaja on itse päätoteuttaja.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

17.10.2022

Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin

Hyvä ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman. Nykyaikainen ilmanvaihto mukautuu asukkaiden tarpeisiin ja vaihtelevaan henkilömäärään. Ilman poistoilmaventtiilien säännöllistä puhdistusta ei sisäilma kuitenkaan pysy raikkaana.

31.12.2021

Pidä kattoikkuna puhtaana lumesta!

Kattoikkunan talviaikaiset ongelmat johtuvat lähes aina siitä, että jossain vaiheessa, sulamisveden normaalin poistumisen estää jokin syy. Loivilla katoilla syynä on tyypillisesti ikkunan alapuolelle muodostunut jääpato, joka voi seisottaa sulamisvesiä ikkunan alareunassa. Jääpato voi muodostua kattoikkunan ympärille monesta eri syystä.

7.3.2022

Taloyhtiö hävisi hovissa rakennusurakoitsijalle

Urakoitsija toteutti asunto-osakeyhtiössä parvekeremontin vuonna 2012. Elokuussa 2017 rakennuksen ylemmän kerroksen parvekkeen oven kohdalta pääsi vettä alemman kerroksen huoneistoon. Asunto-osakeyhtiö teetti vesivahingon vaatimat korjaustyöt toisella urakoitsijalla ja lähti hakemaan oikeusteitse korvauksia parvekeremontin tehneeltä yritykseltä.

vanha hevostalli

18.11.2022

Vanha hevostalli muuttui asunnoiksi

Helsinkiläisen taloyhtiön sisäpihalla on vanha hevostalli, joka on muutettu asuinkäyttöön. Talli oli jo purku-uhan alla, mutta Helsingin kaupungin suojelu pelasti sen. Uudistetussa tallissa on säilytetty yli sadan vuoden takainen henki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti