Miten vuokralaisen takuuvuokra pitäisi hoitaa?

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies kertoo, mitä eri tapoja on vuokravakuuden järjestelyyn ja mitä kussakin tavassa kannattaa huomioida.

Vuokrasopimuksen vakuus on vuokranantajan turva siinä tapauksessa, että vuokralainen ei maksa vuokraansa tai asuntoon aiheuttamiaan vahinkoja. Perinteisesti vuokravakuus on maksettu rahana joko vuokranantajan tilille tai erilliselle vakuustilille.

Rahana maksettava vakuus on tyypillisesti perinteisin tapa järjestää vakuus. Käytännössä rahavakuus tarkoittaa sitä, että vuokralainen maksaa vuokranantajan pankkitilille sovitun summan rahaa (enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä), joka palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä takaisin vuokralaiselle, mikäli sopimusvelvoitteet on täytetty. Rahavakuuden osalta kannattaa sopia, kuuluuko vakuudelle kertynyt talletuskorko vuokranantajalle vai vuokralaiselle.

Toinen suosittu tapa on käyttää pankkitalletustodistuksia. Tällöin vakuutta ei siirretä vuokranantajan pankkitilille, vaan sen sijaan raha pysyy vuokralaisen tilillä koskemattomana niin, että vuokranantaja voi käyttää kyseisiä varoja, mikäli vakuuden pidättämiselle on aihetta. Vuokranantajan kannattaa tarkastaa huolellisesti pankkitalletuksen ehdot – erityisen tärkeää on se, ettei varojen nostaminen edellytä vuokralaisen suostumusta.

Kelan maksusitoumus takaa vahingot

Vakuus voidaan järjestää myös Kelan myöntämällä maksusitoumuksella. Tyypillisesti näissä tapauksissa vakuutta ei siirretä vuokranantajan tilille, vaan vuokranantaja saa sen sijaan maksusitoumuksen vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen varalle. Poikkeustapauksissa vakuus voidaan siirtää vuokranantajan pankkitilille myös rahana. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joka tapauksessa ennen vakuuden realisointiin ryhtymistä vuokranantajan tulee toimittaa Kelaan kirjallinen realisointivaatimus.

Henkilötakaus mahdollistaa laajemman korvausvastuun

Ehkä vähemmälle käytölle ovat jääneet henkilötakaukset, vaikka niiden käyttö voi vuokranantajan näkökulmasta katsottuna olla erittäin suotuisaa. Henkilötakauksessa esimerkiksi nuoren vanhempi takaa omaan kotiinsa muuttavan nuoren vuokrasuhdetta. Takaus kannattaa järjestää omavelkaisena ja rajoittamattomana, koska tällöin takaaja vastaa vuokralaisen sopimusrikkomuksista oman velan tavoin. Takaus mahdollistaa vakuutta laajemman korvausvastuun asettamisen, koska takaukseen ei sovelleta laissa säädettyä enimmäismäärää.

Uusin vaihtoehto: vakuuspalvelut

Uusimmaksi vaihtoehdoksi ovat nousseet myös markkinoilla olevat takausvakuutukset ja vakuuspalvelut. Takausvakuutuksella voidaan korvata perinteinen vuokralaisen suorittama vakuus niin, että joko vuokralainen tai vuokranantaja maksaa kuukausittaisen takausvakuutusmaksun. Mikäli vuokranantaja maksaa takausvakuutuksen, hän vähentää siitä aiheutuvat kulut verotuksessa.

– Suosittelemme tarkastamaan sopimusehdot huolella ennen takausvakuutuksen hankkimista, Vuokranantajat kertoo tiedotteessaan.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

1.7.2015

Vuokralainen ja taloyhtiön yhteiset tilat

Taloyhtiöissä lienee yhtä monta asumistapaa kuin on asukkaitakin. Osa ei voisi vähät välittää silloin tällöin järjestettävistä pihajuhlista, kun taas osalla mittari täyttyy jo siitä, että rappukäytävään kulkeutuu lasten mukana hiekkaa. Seuraavassa hieman ohjenuoria siihen, mikä yhteisissä tiloissa on sallittua ja milloin taas vuokranantaja voi ryhtyä toimenpiteisiin vuokrasuhteen päättämiseksi.

1.7.2015

Omakotitalon vuokraus

Omakotitalo soveltuu yhtä lailla vuokralle kuin huoneistokin. Siihen sovelletaan samaa lainsäädäntöä. Kunnossapitoon ja hoitoon liittyvien vastuiden jakamisessa on syytä olla tarkkana.

3.1.2017

Vuokranantaja – vaadi vakuutus

Vuokranantajan on tärkeää sopia uuden vuokralaisen kanssa kotivakuutuksen ottamisesta. Ehto kotivakuutuksen ottamisesta kannattaa kirjata vuokrasopimukseen. Riittääkö vuokralaisen ottama vakuutus vai kannattaako vuokranantajan suojautua omalla vakuutuksella mahdollisia vahinkotilanteita ajatellen?

11.8.2016

Sopimusvapauden tulee olla vuokralainsäädännön punainen lanka

Ympäristöministeriön teettämä tänään julkaistu selvitys asuinhuoneiston vuokralain (AHVL) toimivuudesta on lähtökohdiltaan hyvä. Voimassa olevan lainsäädännön tarjoamaa sopimusvapautta pidetään selvityksessä onnistuneena. Selvitystyön ohjausryhmässä mukana ollut Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva on samaa mieltä.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti