Miten vuokralaisen takuuvuokra pitäisi hoitaa?

Suomen Vuokranantajien neuvontalakimies kertoo, mitä eri tapoja on vuokravakuuden järjestelyyn ja mitä kussakin tavassa kannattaa huomioida.

Vuokrasopimuksen vakuus on vuokranantajan turva siinä tapauksessa, että vuokralainen ei maksa vuokraansa tai asuntoon aiheuttamiaan vahinkoja. Perinteisesti vuokravakuus on maksettu rahana joko vuokranantajan tilille tai erilliselle vakuustilille.

Rahana maksettava vakuus on tyypillisesti perinteisin tapa järjestää vakuus. Käytännössä rahavakuus tarkoittaa sitä, että vuokralainen maksaa vuokranantajan pankkitilille sovitun summan rahaa (enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä), joka palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä takaisin vuokralaiselle, mikäli sopimusvelvoitteet on täytetty. Rahavakuuden osalta kannattaa sopia, kuuluuko vakuudelle kertynyt talletuskorko vuokranantajalle vai vuokralaiselle.

Toinen suosittu tapa on käyttää pankkitalletustodistuksia. Tällöin vakuutta ei siirretä vuokranantajan pankkitilille, vaan sen sijaan raha pysyy vuokralaisen tilillä koskemattomana niin, että vuokranantaja voi käyttää kyseisiä varoja, mikäli vakuuden pidättämiselle on aihetta. Vuokranantajan kannattaa tarkastaa huolellisesti pankkitalletuksen ehdot – erityisen tärkeää on se, ettei varojen nostaminen edellytä vuokralaisen suostumusta.

Kelan maksusitoumus takaa vahingot

Vakuus voidaan järjestää myös Kelan myöntämällä maksusitoumuksella. Tyypillisesti näissä tapauksissa vakuutta ei siirretä vuokranantajan tilille, vaan vuokranantaja saa sen sijaan maksusitoumuksen vuokralaisen aiheuttamien vahinkojen varalle. Poikkeustapauksissa vakuus voidaan siirtää vuokranantajan pankkitilille myös rahana. Kannattaa kuitenkin huomioida, että joka tapauksessa ennen vakuuden realisointiin ryhtymistä vuokranantajan tulee toimittaa Kelaan kirjallinen realisointivaatimus.

Henkilötakaus mahdollistaa laajemman korvausvastuun

Ehkä vähemmälle käytölle ovat jääneet henkilötakaukset, vaikka niiden käyttö voi vuokranantajan näkökulmasta katsottuna olla erittäin suotuisaa. Henkilötakauksessa esimerkiksi nuoren vanhempi takaa omaan kotiinsa muuttavan nuoren vuokrasuhdetta. Takaus kannattaa järjestää omavelkaisena ja rajoittamattomana, koska tällöin takaaja vastaa vuokralaisen sopimusrikkomuksista oman velan tavoin. Takaus mahdollistaa vakuutta laajemman korvausvastuun asettamisen, koska takaukseen ei sovelleta laissa säädettyä enimmäismäärää.

Uusin vaihtoehto: vakuuspalvelut

Uusimmaksi vaihtoehdoksi ovat nousseet myös markkinoilla olevat takausvakuutukset ja vakuuspalvelut. Takausvakuutuksella voidaan korvata perinteinen vuokralaisen suorittama vakuus niin, että joko vuokralainen tai vuokranantaja maksaa kuukausittaisen takausvakuutusmaksun. Mikäli vuokranantaja maksaa takausvakuutuksen, hän vähentää siitä aiheutuvat kulut verotuksessa.

– Suosittelemme tarkastamaan sopimusehdot huolella ennen takausvakuutuksen hankkimista, Vuokranantajat kertoo tiedotteessaan.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

autopaikat

17.5.2022

Onko autopaikasta maksettava vuokraa silloin, kun sitä ei voi käyttää?

Taloyhtiö voi antaa hallinnassaan olevia autopaikkoja asukkaiden käyttöön maksua vastaan. Tällöin taloyhtiön ja autopaikan käyttäjän välillä vallitsee vuokrasuhde. Mutta täytyykö vuokraa maksaa silloinkin, kun autopaikkaa ei käytä?

parvekelumi

13.12.2022

Parvekelumi voi aiheuttaa vesivahingon

Parvekkeen tukkeutunut ränni voi aiheuttaa massiivisen vesivahingon asuntoon. Siksi asukkaan tulee siivota parveke lumesta ja jäästä. Jos asunnossa asuu vuokralainen, tätä tulee ohjeistaa parvekkeen puhdistuksesta.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti