Hyvin tehty loppusiivous on onnistunut päätös vuokrasuhteelle. Kun asunto on tyhjennetty ja siivottu asianmukaisesti, on lopputarkastus helppo tehdä eikä vuokranantajan tarvitse vähentää siivouskuluja vuokralaisen maksamasta vakuudesta. Suomen Vuokranantajat ry. kokosi vinkit vuokra-asunnon onnistuneeseen loppusiivoukseen. Vinkeissä on huomioitu myös taloyhtiön ja asunnon omistajan välisen vastuunjaon tuoreet muutokset.
1. Älä jätä siivousta viime tippaan!
Vuokralaisen kannattaa jo vuokrasuhteen aikana pitää huolta siivouksesta. Siivousta helpottamaan kannattaa hankkia hyvät välineet siivoustyötä helpottamaan. Valitse erilaisille pinnoille juuri niiden puhdistukseen sopivat aineet. Vuokranantajan pitää kertoa vuokralaiselle, jos jotkin huoneiston pinnat vaativat erityisiä hoitotoimenpiteitä.
2. Palanutta rasvaa uunissa, homehtuneita kasviksia jääkaapissa, pakastimessa jääkausi? Muista uuni, jääkaappi ja pakastin
Jääkaappi, pakastin ja uuni jäävät loppusiivouksen yhteydessä helposti puhdistamatta. Ennen jääkaapin ja pakastimen pyyhkimistä laitteet pitää sulattaa mahdollisesta jäästä. Sulatuksen yhteydessä on tärkeä huolehtia, ettei vettä pääse valumaan lattialle. Mikäli uunin pinnoille on pinttynyt likaa, uuninpuhdistusaineen voi jättää vaikuttamaan hetkeksi. Sillä aikaa on hyvä varmistaa, että uunin pellit ovat hyvässä kunnossa ja että sekä uunin että jääkaapin tausta on imuroitu ja pyyhitty.
3. Kuka siivoaa pahimmat mönjät? Vesilukon ja lattiakaivon puhdistaminen
Kiinteistöliiton uudistuneen Vastuunjakotaulukon mukaisesti pesualtaan vesilukon puhdistus tulee jättää yhtiön vastuulle, mikäli tukoksen poistamiseen tarvitaan vesilukon purkamista. Vuokralaisen tulee kuitenkin itse huolehtia huonosti vetävän viemärin avaamisesta viemärinavausaineilla. Jos tämä ei auta ja vesilukko on tukossa, tulisi vuokralaisen ilmoittaa yhtiölle tukoksesta ja jättää tukoksen poistaminen yhtiön tehtäväksi.
Lattiakaivon puhdistamisesta vastaa kuitenkin edelleen vuokralainen. Sen putsaamiseen auttavat kunnon kumihanskat ja reipas siivousmusiikki!
4. Vältä vesivahinko! Jätä kodinkoneiden irrottaminen ammattilaiselle
Jos vuokralaisella on ollut asunnossa oma pyykinpesukone tai astianpesukone, olisi niiden irrottaminen hyvä jättää ammattilaisen hoidettavaksi. Tulppaamatta jääneet kodinkoneiden liitännät voivat aiheuttaa laajoja vesivahinkoja, joiden useiden kymmenien tuhansien eurojen korjauskulut voivat jäädä vuokralaisen maksettavaksi. Vuokralainen voi osoittaa toimineensa itse huolellisesti ja välttää korvausvastuun ainakin silloin, kun ammattilainen on irrottanut kodinkoneen ja huolehtinut tulovesiliitännän asianmukaisesta tulppaamisesta.
5. Kaiken ei tarvitse kiiltää: Ikkunoiden pesu vain tarvittaessa
Ikkunoiden pesu loppusiivouksen yhteydessä ei ole välttämätöntä, jos siitä on huolehdittu säännöllisesti vuokrasuhteen aikana, eivätkä ikkunat ole edellisen pesukerran jälkeen merkittävästi likaantuneet. Talvipakkasilla ei siis tarvitse roikkua pihalla ja pestä ikkunoita. Ikkunat kuitenkin olisi suositeltavaa pestä säännöllisesti vähintään kerran vuodessa.
Extravinkki vuokranantajalle: loppusiivousohje auttaa!
Jotta loppusiivous sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, sen tasosta olisi hyvä sopia vuokralaisten kanssa. Suomen Vuokranantajat on laatinut omille jäsenilleen erillisen loppusiivousohjeen, jonka vuokranantaja voi lähettää vuokralaiselleen samalla, kun sopii asunnon lopputarkastuksesta.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään