Mitä vuokranantaja voi tehdä, kun vuokralainen osoittautuu ketkuksi? Tamperelaisrouva kertoo huijarista, josta ei meinannut päästä eroon

Aamulehti kirjoittaa tamperelaisesta Marjo Sekistä, joka vuokrasi asunnon  unelmavuokralaiselta vaikuttaneelle miehelle. Pian selvisi, että miehellä ei ollut aikomustakaan maksaa mitään.

Seki ei tullut tarkastaneeksi uuden vuokralaisen luottotietoja heti. Hän teki sen vasta, kun nimet olivat vuokrasopimuksessa. Silloin selvisi, että miehellä oli paljon velkaa ja kymmeniä velkojia.

Nyt sinisilmäisyys harmittaa, sillä vuokralaisesta koitui paljon harmia ja kuluja.

Suomen vuokranantajat ry:n pääjuristi Tarik Ahsanullah sanoo, että luottotiedot on syytä katsoa ennen kuin sopimus on allekirjoitettu. Silloinkin, vaikka vuokralle olisi tulossa tuttava.

− Luottohäiriömerkintä ei tarkoita, että ihminen ei olisi hyvä vuokralainen. Siksi pitäisi myös katsoa, miltä ajalta velkaa on ja millaisia ovat velkojat. Voi olla, että luottotietonsa menettänyt on tavanomaista tunnollisempi maksaja, koska asunnon saaminen on vaikeaa.

Vuokralaiselta voi myös pyytää esimerkiksi suosituksia edellisiltä vuokranantajilta. Lisäksi voi pyytää tarkempaa selvitystä tuloista. Lopulta kyse on myös tuurista.

– Vaikka olisi kuinka huolellinen, vuokralaisen elämän hallinta voi heikentyä vuokrasuhteen aikana ja vuokrat jäädä maksamatta. Silloin olisi toimittava mahdollisimman nopeasti. Osittain voi ajatella, että tämä on vuokrauksen riski, joka pitää ottaa sijoitustoiminnassa huomioon, Ahsanullah sanoo.

Ongelmat alkoivat heti

Sekille selvisi nopeasti sekin, että takuuvuokraa ei ollut maksettu, vaikka sen piti tulla vähän ensimmäisen vuokran jälkeen. Se johti vuokrasopimuksen irtisanomiseen heti toukokuussa.
Ahsanullah sanoo, että jo takuuvuokran maksamatta jättäminen on sopimuksen purkamisperuste. Jos rästejä tulee, olisi hyvä toimia mahdollisimman pian.

Seki lähetti ensin irtisanomiskirjeen. Mies väitti, että ei ollut sitä saanut. Seuraavaksi Seki sopi tapaamisen. Koska mies ei ollut kotona, Seki avasi oven avaimellaan ja jätti kirjeen kynnysmatolle ja kuvasi matolle jätetyn kirjeen. Lain mukaan irtisanominen pitää toimittaa vuokralaiselle todistetusti eli niin, että on näyttö siitä, että irtisanominen on annettu.

Häätöön kuluu aikaa

Pian vuokralainen lakkasi vastaamasta puhelimeen. Hän näytti saavan whatsapp-viestit mutta vastasi harvoin. Toukokuussa Marjo Seki viestitti miehelle, että hakee häätöä. Vuokralainen viestitti, että on muuttamassa, mutta häädä vain, jos et voi odottaa. Mies kertoi tietävänsä, että se vie kahdesta kolmeen kuukauteen.

Ahsanullah sanoo, että Suomen Vuokranantajien mielestä prosessia pitäisi voida nopeuttaa erityisesti silloin, kun vuokraa on pitkältä ajalta rästissä tai kun vuokralainen aiheuttaa vaaraa muille kiinteistössä asuville.

– Pitäisi olla jokin menettely, että häätö voitaisiin toteuttaa välittömästi selkeissä tapauksissa.

Marjo Sekin tapauksessa vuokralainen vetkutteli yli kesän, vaikka häätöhakemus oli toimitettu käräjäoikeuteen jo toukokuussa. Myöhemmin selvisi vielä sekin, että vuokralainen ei ollut tehnyt muuttoilmoitusta eikä siis ollut talossa edes kirjolla.

Linkki Aamulehden juttuun tästä!

Kuinka yleisiä häädöt ovat?

• Vuosittain häätötuomioita annetaan 3 500–4 000, joista suurin osa vuokra-asuntoihin. Suurin osa muuttaa ennen häädön täytäntöönpanoa.
• Vuonna 2021 häätöjä toimitettiin 3 629.
• Suomessa vuokralla asuu noin puolitoista miljoonaa ihmistä.
• Yleisin syy häätön on vuokran maksamatta jättäminen tai häiriön aiheuttaminen.
Lähde: Suomen Vuokranantajat ry

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

esteettömyyskartoitus

4.1.2023

Esteettömyyskartoitus osaksi remonttia

Lainsäädäntö edellyttää esteettömyyden huomioimista linjasaneerauksen ja muiden isojen remonttien yhteydessä. Asiantuntija auttaa kartoittamaan, mitä remontissa pitäisi huomioida.

vuokranantajan vakuutus

2.11.2022

Vuokranantajan syytä perehtyä vakuutusturvaan

Vuokralaiselta vaadittava kotivakuutus ei aina riitä kattamaan kaikkia vuokranantajan riskejä. Siksi vuokranantajan kannattaa ottaa itselleen vakuutus tuomaan lisäturvaa. Vakuutus on hyvä valita oma sijoitusstrategia mielessä pitäen.

6.7.2022

Pienellä on etunsa

Mikkelissä sijaitseva rivitaloyhtiö As Oy Riviparkko on pieni, mutta toimiva. Riviparkossa pienuus on etu, sillä kaikki tuntevat toisensa ja yhteistyöllä taloyhtiötä saadaan kehitettyä paremmaksi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti