Mitä tarkoittaa 10-vuotisvastuu uudessa taloyhtiössä?

Perustajaurakoitsijan virhevastuu jatkuu takuuajan jälkeenkin ns. piilevien virheiden osalta. Piileviksi virheiksi katsotaan virheet, jotka ovat olleet olemassa, mutta joiden olemassaoloa ei ole voitu havaita. Rakennuttaja on vastuussa rakentamastaan kohteesta 10 vuotta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita 10 vuoden takuuta, vaan kyseinen aika perustuu velan vanhentumisesta annettuun lakiin. Lain mukaan korvausvelan vanhentuminen on katkaistava ennen kuin kymmenen vuotta on kulunut sopimusrikkomuksesta tai vahinkoon johtaneesta tapahtumasta. Sen vuoksi puhutaan yleisesti niin sanotusta 10-vuotisvastuusta.

Mikäli rakennusvirhe johtuu rakentajan huolimattomuudesta, myyjänä toiminut rakennuttaja tai perustajaosakas ei yleensä voi vedota salaiseen tai piilevään virheeseen. Tällä tarkoitetaan sitä, että ostaja voi vaatia korvausta hinnanalennuksen lisäksi myös välillisistä vahingoista, esimerkiksi henkilövahingoista.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Matias Liespuu

Kirjoittaja on asumisen ja rakentamisen juridiikan asiantuntija Lexia Asianajotoimistossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

 1. Olisi varmasti hyödyllinen, jos voisin sen lukea. Ei onnistu, vaikka olen kirjautuneena.

  Tykätty 0 kertaa

  1. Hei,

   oletteko aktivoinut jäsenetunne kohdassa https://kiinteistomedia.fi/kiinteistoliiton-jasenedut ? Ottamalla jäsenedut käyttöönne pääsette lukemaan sisältöjämme rajoituksetta.

   ystävällisin terveisin
   Mirva Brola
   päätoimittaja
   Suomen Kiinteistölehti

   Tykätty 0 kertaa

 2. Juhani Vesterinen

  Tosiaan vaikeaa saada tämä lakiartikkeli näkyviin vaikka on kirjautunut sisään. Pitääkö siis erikseen aktivoida jäsenetuja, minut se vei verkko-ostosivulle josta sai ostaa 0 eurolla esim. kiinteistölehden. Pitääkö siis lakiartikkelitkin aina ostaa erikseen ??? Miksei pääse jäsenenä lukemaan?

  Tykätty 0 kertaa

 3. Juhani Vesterinen

  No nyt onnistui. Piti siis kirjautuneena ostaa se näköislehti ostoskorista 0-hintaan maksusuoritukseen asti ja sen jälkeen myös uutiskirjeen lakiartikkeli oli luettavissa. Kiitos !

  Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

vanhojen asuntojen kauppa

15.8.2022

Mitä erityistä pienessä taloyhtiössä asumiseen liittyy?

Pienessä taloyhtiössä asuminen on erilaista kuin isossa taloyhtiössä asuminen. Pienet taloyhtiöt hoitavat omatoimisesti esimerkiksi monia isännöintiin liittyviä tehtäviä. Siksi osakkaiden täytyy olla niissä aktiivisia.

Tilaajille

hankesuunnittelu korjaushanke

27.5.2022

Hankesuunnittelu säästää kuluja

Kun taloyhtiö valmistautuu korjausurakkaan, kannattaa ennen urakan aloittamista tehdä hankesuunnitelma. Kiinteistöliitto Pirkanmaan neuvontainsinööri Kaisa Kettunen kertoo, mitä hankesuunnittelussa kannattaa muistaa.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

hissiremontti

23.5.2022

Veräjähissi kuntoon vanhaa taloa arvostaen

Helsingissä Uudenmaankatu 13:ssa tehtiin vaativa hissiremontti historiallisessa taloyhtiössä. Hissit peruskorjattiin alkuperäinen ulkonäkö säilyttäen. Projekti onnistui hallituksen, isännöitsijän ja eri alojen asiantuntijoiden yhteistyönä.

Tähtiartikkeli

Tilaajille