Mitä tarkoittaa 10-vuotisvastuu uudessa taloyhtiössä?

Perustajaurakoitsijan virhevastuu jatkuu takuuajan jälkeenkin ns. piilevien virheiden osalta. Piileviksi virheiksi katsotaan virheet, jotka ovat olleet olemassa, mutta joiden olemassaoloa ei ole voitu havaita. Rakennuttaja on vastuussa rakentamastaan kohteesta 10 vuotta.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita 10 vuoden takuuta, vaan kyseinen aika perustuu velan vanhentumisesta annettuun lakiin. Lain mukaan korvausvelan vanhentuminen on katkaistava ennen kuin kymmenen vuotta on kulunut sopimusrikkomuksesta tai vahinkoon johtaneesta tapahtumasta. Sen vuoksi puhutaan yleisesti niin sanotusta 10-vuotisvastuusta.

Mikäli rakennusvirhe johtuu rakentajan huolimattomuudesta, myyjänä toiminut rakennuttaja tai perustajaosakas ei yleensä voi vedota salaiseen tai piilevään virheeseen. Tällä tarkoitetaan sitä, että ostaja voi vaatia korvausta hinnanalennuksen lisäksi myös välillisistä vahingoista, esimerkiksi henkilövahingoista.

Artikkeli on tilaajille

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaamalla Suomen Kiinteistölehden saat lukuoikeuden kaikkiin artikkeleihin. Sinun tarvitsee vain luoda käyttäjätunnus ja kirjautua sisään!

Matias Liespuu

Kirjoittaja on asumisen ja rakentamisen juridiikan asiantuntija Lexia Asianajotoimistossa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Keskustelu

kommentoi

 1. Olisi varmasti hyödyllinen, jos voisin sen lukea. Ei onnistu, vaikka olen kirjautuneena.

  Tykätty 0 kertaa

  1. Hei,

   oletteko aktivoinut jäsenetunne kohdassa https://kiinteistomedia.fi/kiinteistoliiton-jasenedut ? Ottamalla jäsenedut käyttöönne pääsette lukemaan sisältöjämme rajoituksetta.

   ystävällisin terveisin
   Mirva Brola
   päätoimittaja
   Suomen Kiinteistölehti

   Tykätty 0 kertaa

 2. Juhani Vesterinen

  Tosiaan vaikeaa saada tämä lakiartikkeli näkyviin vaikka on kirjautunut sisään. Pitääkö siis erikseen aktivoida jäsenetuja, minut se vei verkko-ostosivulle josta sai ostaa 0 eurolla esim. kiinteistölehden. Pitääkö siis lakiartikkelitkin aina ostaa erikseen ??? Miksei pääse jäsenenä lukemaan?

  Tykätty 0 kertaa

 3. Juhani Vesterinen

  No nyt onnistui. Piti siis kirjautuneena ostaa se näköislehti ostoskorista 0-hintaan maksusuoritukseen asti ja sen jälkeen myös uutiskirjeen lakiartikkeli oli luettavissa. Kiitos !

  Tykätty 0 kertaa

Kommentointi on suljettu.

Kiinteistölehden kommentointiohjeet

Julkaisemme kommentteja arkipäivisin (pl. loma-ajat). Kommentoithan asiallisesti ja muut huomioon ottaen. Tämä kommenttikenttä on tarkoitettu yllä olevaa artikkelia koskevaa keskustelua varten. Täällä ei saa mainostaa eikä spämmätä. Emme myöskään vastaa tällä palstalla lakikysymyksiin tai korjaushankkeita koskeviin ongelmiin. Niihin saat apua Kiinteistöliiton neuvontapalveluista

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

Isännöitsijän vaihto

22.9.2023

Isännöitsijän vaihto toi kaivatun muutoksen

As Oy Ohjaajantie 10-12:n hallitus turhautui toimimattomaan yhteistyöhön isännöitsijän kanssa. He määrittelivät taloyhtiön tarpeet ja odotukset, ja kilpailuttivat isännöintiyrityksiä. Nyt taloyhtiön arki sujuu toimivan isännöinnin ansiosta.

taloyhtiön piha

27.7.2023

Taloyhtiön piha vaatii hoitamista

Kun taloyhtiön pihaa halutaan hoitaa hyvin, kannattaa ensin keskustella tavoitteista ja sitten määritellä omalle pihalle sopiva hoidon taso. Pihan hoidossa voi käyttää apuna viheralan ammattilaista. Hänet kannattaa ottaa mukaan myös tavoitekeskusteluun.

märkätilat

13.7.2023

Märkätilat on syytä tarkastaa säännöllisesti

Kun taloyhtiön märkätilat tarkastetaan säännöllisesti, voidaan välttyä kosteusvauroilta ja kalliilta korjauksilta. Märkätilatarkastus antaa tärkeää ja hyödyllistä informaatiota tilojen kunnosta, riskeistä ja vaurioista sekä korjaustarpeista ja niiden kiireellisyydestä.

kyberturvallisuus

4.10.2022

Kyberturvallisuus huomioon taloyhtiössä

Erilaiset taloyhtiön toimintaan liittyvät laitteet ja järjestelmät ovat alttiita kyberhyökkäyksille. Siksi vanhan taloyhtiön kannattaa varautua kyberuhkiin kartoittamalla laitteensa, ja vaihtaa ne uusiin jos mahdollista.