Mitä autopaikalla voi pitää ja mitä ei?

Autopaikat herättävät keskustelua taloyhtiöissä. Monissa yhtiöissä autopaikkoja on liian vähän halukkaisiin nähden ja tällöin saattaa herättää närää, jos joku pitää paikalla muuta kuin autoa. Taloyhtiön kannattaa seurata, että autopaikkoja käytetään oikeisiin tarkoituksiin ja huomauttaa tarvittaessa asukasta vääränlaisesta käytöstä. Seuraavassa listataan lyhyesti, mitä autopaikalla voi auton ohella pitää ja mitä ei.

1. Mopo tai moottoripyörä

Mopo ja moottoripyörä ovat moottoriajoneuvoja siinä missä autokin, ja periaatteessa niitä voi säilyttää autopaikalla. Jos autopaikoista kuitenkin on pulaa, etusijalla niiden saajina ovat autojen omistajat. Taloyhtiön ei tällaisessa tilanteessa tarvitse luovuttaa autopaikkaa moottoripyörän tai mopon pysäköintiin.

Osalla taloyhtiöistä on erityisiä moottoripyöräpaikkoja. Nämä paikat on taas varattu nimenomaan mopojen ja moottoripyörien pysäköintiin.

2. Mopoauto

Mopoautot ovat yleistyneet viime vuosina. Ne rinnastuvat kokonsa puolesta ja muutenkin tavallisiin autoihin, joten niiden pysäköinti autopaikalle on sallittua ja suotavaa.

Jos osakas tai asukas haluaa autopaikan mopoautolleen, taloyhtiön kuuluu sellainen antaa – vaikka autopaikkajonossa olisi henkilöitä, jotka tarvitsevat paikkaa tavalliselle autolle.

3. Asuntoauto tai muu iso ajoneuvo

Asuntoauton tai muun ison ajoneuvon (esim. pakettiauton) saa pysäköidä autopaikalle, jos se vain mahtuu parkkiruutuun. Auto ei kuitenkaan saa vaikeuttaa viereisten paikkojen käyttöä pysäköintiin.

Jos auto ulottuu aivan parkkiruudun rajoille tai niiden yli, sitä ei voi säilyttää autopaikalla, vaan sille täytyy etsiä muu säilytyspaikka.

4. Asuntovaunu

Asuntovaunua ei saa säilyttää autopaikalla ollenkaan, ellei autopaikkoja ole yhtiössä yli tarpeiden. Tämä johtuu siitä, että autopaikat on tarkoitettu ensisijaisesti moottorikäyttöisten ajoneuvojen pysäköintiin. Asuntovaunua ei lasketa sellaiseksi.

5. Peräkärry, traileri ja muut tavarat

Autopaikka ei ole oikea paikka säilyttää peräkärryä tai vaikkapa veneen siirtämiseen tarkoitettua traileria. Niitä voi pitää autopaikalla vain silloin, jos autopaikkoja on taloyhtiössä enemmän kuin niiden tarvitsijoita.

Autopaikalle ei saa varastoida myöskään muuta tavaraa. Tämä johtuu siitä, että autopaikat on tarkoitettu nimenomaan ajoneuvojen pysäköintiin.

Tarvitsetko lisätietoa taloyhtiöiden autopaikoista sekä niiden käytöstä ja jakamisesta? Tilaa Autopaikat taloyhtiössä -opas tästä >>

AutopaikatTaloyhtiossa_verkko_72dpi_380x539

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

5.4.2022

Siivottomat roskikset houkuttelevat jyrsijöitä

Pääkaupunkiseudulla on arvioitu olevan rottia yhtä paljon kuin ihmisiä eli noin 1,5 miljoonaa. Rotta löytää ruokapaikalle hajun perusteella. Se voi kulkea ruuanhakumatkalla 3–4 kilometriäkin saadakseen 30–40 grammaa ruokaa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

15.3.2023

Kiinteistölehden vaalikysely: Ville Valkonen / Kokoomus

Kokoomuksen Ville Valkosen vastaukset Kiinteistölehden eduskuntavaalikyselyyn.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti