Minustako kotimajoittaja? – Mitä kannattaa ottaa huomioon asuntoa vuokratessaan?

Kesällä moni pohtii asuntonsa laittamista vuokralle Airbnb:n tai muiden vastaavien palveluiden kautta lomien ajaksi. Vaikka vuokraaminen on nykyään helppoa, kannattaa muutama asia ottaa huomioon ennen kuin laittaa asuntonsa vuokralle.

Lyhytaikainen vuokraustoiminta on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Helsingissä jo viidennes majoituspaikoista tarjotaan Airbnb:n kautta. Useat taloyhtiöt ovat olleet huolissaan kotimajoituksen tuomista häiriöistä ja mahdollisista kustannuksien perimisistä.

Helsingin kaupunki onkin tällä hetkellä laatimassa yhdessä eri toimijoiden kanssa pelisääntöjä vuokraustoimintaan.

– Airbnb yms. toimijoiden tulee muistaa, että taloyhtiö on siellä asuvien koti, jota satunnaisesti yhtiössä yöpyvien tulee kunnioittaa. Vaihtuvat Airbnb majoittujat luovat usein turvattomuutta, kun taloyhtiössä ei tiedetä, ketä kulloinkin huoneistossa ”asuu”, toteaa Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals.

Kuka maksaa vesimaksun?

Monesti taloyhtiöissä närästää se, että huoneistoa käyttää useampi ihminen ja huoneistossa kirjoilla on vain yksi henkilö. Jotkut kotimajoittajat ovatkin itse ehdottaneet taloyhtiölle, että voivat maksaa huoneistosta enemmän vesimaksua kuin siellä todellisesti on asukkaita.

Myös yhteisten tilojen kuten pesutuvan ja saunan käyttö haluttaisiin usein kieltää lyhytaikaisilta vierailta.

Kotimajoittujat yleensä linkitetään vieraisiin, joita saa kyläillä ilman, että niistä ilmoitetaan yhtiölle. Jos kotimajoitusta on aikomus harjoittaa huoneistossaan, olisi taloyhtiölle hyvä kertoa siitä ja sopia yhteiset pelisäännöt.

Ammattimaista vai ei? Majoitustoimintaa vai ei?

Kotimajoittajan täytyy muistaa myös ilmoittaa verottajalle vuokraustoimintansa tulot. Satunnainenkin vuokraustoiminta on veronalaista pääomatuloa. Mikäli huoneiston ostaa pelkästään majoitusta varten eikä siellä itse asu, voidaan katsoa, että kyseessä on majoitustoiminnan harjoittaminen.  Tällöin noudatetaan tarkempia säännöksiä.

Taloyhtiö ei voi kieltää kotimajoitusta

Pääsääntöisesti taloyhtiö ei voi kieltää kotimajoittamista. Kotimajoittamisen kieltämiseen pitäisi saada kaikkien osakkaiden suostumus. Osakkeenomistajalla on oikeus käyttää huoneistoa yhtiöjärjestyksen mukaiseen tarkoitukseen. Olennainen yhtiöjärjestyksessä määritellyn käyttötarkoituksen vastainen käyttö muodostaa huoneiston hallintaanottoperusteen. Osakehuoneistoa ei kuitenkaan saa ottaa yhtiön hallintaan, jos rikkomuksella on vain vähäinen merkitys.

Mikäli kerrostalohuoneisto on jatkuvassa majoituskäytössä, rinnastuu se majoitustoimintaan ja on lähtökohtaisesti olennainen käyttötarkoituksen muutos, johon tulisi taloyhtiön hankkia lupa.  Osakkaita tulee kohdella yhdenvertaisesti.

Jos vahinko sattuu, kuka korvaa?

Asuntoaan satunnaisesti vuokraavan olisi hyvä tarkistaa etukäteen, mitä oma kotivakuutus korvaa. Airbnb:llä on olemassa myös oma vakuutus, jonka ehtoihin on hyvä myös tutustua etukäteen.

Osakkeenomistaja ei vastaa vuokralaisen (asukkaan) aiheuttamasta vahingosta, ellei osakkaan oma menettely täytä AOYLain vastuuperusteita. Vahingonkorvausvastuu tulee erottaa kunnossapitovastuusta. Huoneiston sisäosien kunnossapidosta vastaa osakas.

Saako vuokralainen vuokrata vuokra-asuntoaan?

Vuokralainen saa alivuokrata vuokra-asunnostaan alle 50 prosenttia ilman vuokranantajan lupaa. Tällöin hänen tulee itse myös asua asunnossa. Esimerkiksi kesäloman aikana asunnon jälleenvuokraus vaatii vuokranantajan luvan, mikäli vuokralainen itse asuu muualla. Asunnon tai sen osan hallinnan siirto ilman lupaa on peruste vuokrasopimuksen purkamiselle.

Mitä muuta tulisi ottaa huomioon?

Satunnainen vuokraaminen katkaisee asunnon käytön. Tämä tulisi ottaa huomioon, mikäli haluaa myydä asunnon verovapaasti kahden vuoden asumisen jälkeen. Verottajan ohjeistus ei ole aivan selvä siltä osin, milloin kotimajoituksesta on maksettava arvonlisäveroa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

aurinkovoimalan hankinta

5.10.2023

Ota nämä huomioon aurinkovoimalan hankinnassa

Taloyhtiöiden asukkaat voivat hyödyntää aurinkopaneeleiden tuottamaa sähköä omassa taloudessaan energiayhteisön avulla. Energiayhteisö tarkoittaa taloyhtiön osakkaiden yhteenliittymää, joka perustetaan yhteistä sähköntuotantoa varten.

3.5.2023

5 vinkkiä taloyhtiön kevättalkoisiin

Taloyhtiön on syytä hankkia asukkailleen talkoovakuutus, erityisesti vaativampia töitä varten. Kokosimme viisi asiaa, jotka talkoissa tulee ottaa huomioon.

Valaistuksen uusiminen

21.9.2023

As Oy Talvimaijan valaistus uusittiin kestäväksi

Hyvinkääläisessä As Oy Talvimaijassa päätettiin uusia vanhentunut valaistustekniikka. Tilalle vaihdettiin led-lamput. Remontin jälkeen taloyhtiön energiankulutus on pienentynyt, ja yhtiö on entistäkin turvallisempi ja viihtyisämpi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

28.6.2023

Varaudu vahinkoihin kesämökilläkin

Kesämökilläkin voi sattua vahinkoja, minkä vuoksi niihin on syytä varautua ottamalla mökkivakuutus. Vahinkoja voi ennaltaehkäistä noudattamalla vakuutusten ehdoissa mainittuja suojeluohjeita. Jos niitä ei ole noudattanut vahingon syntyessä, korvaus voi olla pienempi.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti