Mihin isännöintisopimuksen sisältö perustuu?

Isännöintialalla ei ole olemassa standardimallia siitä, mitä isännöintipalveluun tulee kuulua ja mitä ei. Monesti oletetaan, että sisältö pohjautuu sellaisenaan asunto-osakeyhtiölakiin tai johonkin muuhun lakiin. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Asunto-osakeyhtiölaissa on olemassa lakisääteisiä tehtäviä, joita hallitus voi sopimuksen pohjalta siirtää isännöitsijän hoidettavaksi, mutta isännöitsijän tehtävistä siellä mainitaan hyvin ympäripyöreästi. Se jää lähinnä ohjauksen tasolle.

Jos haluaa yksityiskohtaisemman kuvauksen isännöitsijän tehtäväkentästä, se löytyy isännöintisopimuksen liitteenä olevasta tehtäväluettelosta. Tehtäväluettelossa on yleensä määritelty yksityiskohtaisesti, mitä ylipäätään sopimuksen mukaisesti tehdään ja mikä tehtävistä kuuluu kiinteään kuukausihintaan ja mikä taas laskutetaan erikseen hinnaston tai muun sopimuksen mukaan.

Isännöintisopimuksien sisällöissä on valtavia eroja

On sopimuksia, joissa kiinteään palkkioon on sisällytetty kaikki mahdollinen. Toisessa ääripäässä ovat sellaiset sopimukset, joissa kiinteään palkkioon ei kuulu juuri mitään, vaan se vaikuttaa enemmän liittymismaksulta ja kaikki varsinainen työ laskutetaan erikseen. Näiden ääripäiden välille mahtuu myös moninainen kirjo erilaisia sopimusmalleja.

Kun taloyhtiön hallitus pyytää tarjouksia isännöinnistä, pyritään määrittämään, mitä tehtäviä halutaan kiinteän kuukausihinnan piiriin ja mitä taas isännöintiyrityksellä on lupa veloittaa erikseen. Haastavaksi tilanteen tekee se, että annetuissa tarjouksissa on laaja kirjo erilaisia hinnastoja, eivätkä yleensä vastaa täysin siihen mitä on pyydetty.

On myös mahdollista tehdä sopimus, joka kattaa kaiken kuviteltavissa olevan. Sellainen sopimus edellyttäisi isännöintiyritykseltä varautumista kyseisiin tarpeisiin. Varautumisesta aiheutuisi kustannuksia, jotka väistämättä siirtyisivät isännöintisopimuksen hintoihin. Ei siis ole yhtiöiden, eikä isännöintiyrityksien etu pitää turhaan todellista tarvetta laajempaa tarjontaa varan vuoksi tarjolla.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

3.11.2017

Sopimusaika ja laaduntarkkailu

Taloyhtiön hyvä hoito on sujuvaa yhteistyötä osakkaiden, asukkaiden, hallituksen, isännöitsijän ja kiinteistönhoitohenkilöstön välillä. Tämän yhteistyön ylläpitäjänä isännöitsijän rooli on keskeinen. Yhtiön hallituksen tehtävänä on ottaa ja erottaa isännöitsijä sekä valvoa tämän toimintaa.

31.10.2016

Taloyhtiöillä puutteelliset tiedot urakoiden sopimusehdoista

Taloyhtiön urakoissa noudatetaan tavallisesti Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja (YSE 1998). Tästä huolimatta ehtojen sisältö tunnetaan taloyhtiöissä heikosti. Uutuuskirja Rakennusurakat taloyhtiössä – Opas YSE 1998 -ehtojen soveltamiseen tarttuu ongelmaan: se selvittää, mitä taloyhtiön hallitusten ja hankkeita johtavien pitää tietää YSE-ehdoista ja miten ehtoja käytännössä sovelletaan taloyhtiön urakoissa.

16.6.2016

Taloyhtiöiden hallitukset vastaavat satojen miljoonien sopimuksista

Taloyhtiön menot perustuvat julkisen vallan vero- ja taksapäätösten lisäksi niiden itsensä tekemiin sopimuksiin, joiden arvo on useita satoja miljoonia euroja vuodessa. Kevään yhtiökokouksissa valittujen hallitusten nyt käynnistäessä toimintaansa niiden on hyvä hetki tarkastella taloyhtiön palvelusopimuksia sekä tarvittaessa päivittää niitä vastaamaan taloyhtiön nykyisiä tarpeita. Hallitus vastaa taloyhtiön isännöinti-, huolto- ja siivoussopimusten sekä muiden palvelusopimusten laadinnasta, ajantasaisuudesta […]

28.1.2022

Mitä isännöitsijän tehtäviin kuuluu?

Suurimmalla osalla taloyhtiöistä on isännöitsijä, joka hoitaa taloyhtiön päivittäistä hallintoa ja taloudenpitoa. Vaikka isännöitsijä toimijana on tuttu niin yhtiön hallitukselle kuin asukkaillekin, monille voi olla epäselvää, mitä isännöitsijä käytännössä tekee. – Isännöitsijän työ on tyypillisesti yhdistelmä taloyhtiössä vireillä olevien asioiden edistämistä kulloisenkin tilanteen mukaan ja erilaisia vastaan tulevia asiakaspalvelutilanteita.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti