Check Pointin tietoturvatutkijat kertovat brändiväärennösraportissaan, että Microsoft oli loka-joulukuussa 2020 kyberkonnien useimmin jäljittelemä tuotemerkki. Sitä seurasivat DHL ja LinkedIn.
Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologiesin tutkimustoiminnasta vastaava Check Point Research julkaisi vuoden 2020 neljättä kvartaalia koskevan Brand Phishing -raporttinsa. Raportista selviää, mitä tuotemerkkejä kyberrikolliset useimmin hyödynsivät kalastellessaan uhrien henkilö- tai pankkitietoja.
Etätöiden ja verkkokauppakauden aikana kyberkonnat pyrkivät hyötymään lisääntyvästä mobiiliyhteyksien sekä verkkopalveluiden ja -kauppojen käytöstä. Toimialoista hyökkääjät suosivatkin teknologia-alaa sekä vähittäiskauppaa ja kuljetusta.
Brand Phishing -hyökkäyksestä on kysymys, kun rikolliset yrittävät jäljitellä tunnetun tuotemerkin verkkosivuja käyttämällä samaa domain-nimeä tai URL-osoitetta ja samantyyppistä sivuston ulkoasua. Väärennetylle sivustolle voidaan houkutella uhreja sähköpostilla tai tekstiviestillä, mobiilisovelluksen avulla tai verkkoselaimessa. Väärennetty sivusto sisältää usein lomakkeen, jonka avulla kyberrikolliset keräävät uhrien henkilö- ja maksutietoja.
Loka-joulukuun useimmin kaapattu brändi oli edelleen Microsoft. Teknologiajättiin liittyi 43 % kaikista tietojenkalasteluyrityksistä maailmanlaajuisesti. Hakkerit pyrkivät ehkä hyötymään koronapandemian toisen aallon myötä jatkuneesta etätyöntekijöiden suuresta määrästä. 2020 kolmannella neljännekselläkin yhtiö sijoittui ensimmäiseksi, tuolloin 19 % osuudella.
Seuraavaksi yleisin brändi oli DHL, jonka nimi oli mukana 18 % kalasteluyrityksistä. Tähän myötävaikutti rikollisten hyödyntämä marras- ja joulukuun verkkokauppakausi.
Väärennetyimmät brändit, Q4 2020
Microsoft (mukana 43 % brand phishing -yrityksistä)
DHL (18 %)
LinkedIn (6 %)
Amazon (5 %)
Rakuten (4 %)
IKEA (3 %)
Google (2 %)
Paypal (2 %)
Chase (2 %)
Yahoo (1 %).
-2020 viimeisellä neljänneksellä rikolliset yrittivät entistä useammin varastaa ihmisten henkilötietoja jäljittelemällä brändejä. He päivittivät tietojenkalastelutaktiikoitaan parantaakseen menestymisen mahdollisuuksiaan. Kehotamme käyttäjiä olemaan varovaisia luovuttaessaan henkilö- ja tunnistetietoja yrityssovelluksille. Kannattaa myös miettiä kaksikin kertaa ennen kuin avaa vaikkapa Microsoftin tai Googlen nimissä tulevien sähköpostien liitetiedostoja tai linkkejä, sanoo Check Pointin Maya Horowitz.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään