Microsoft on yhä kyberrikollisten suosikkibrändi

Check Pointin tietoturvatutkijat kertovat brändiväärennösraportissaan, että Microsoft oli loka-joulukuussa 2020 kyberkonnien useimmin jäljittelemä tuotemerkki. Sitä seurasivat DHL ja LinkedIn.

Tietoturvayhtiö Check Point Software Technologiesin tutkimustoiminnasta vastaava Check Point Research julkaisi vuoden 2020 neljättä kvartaalia koskevan Brand Phishing -raporttinsa. Raportista selviää, mitä tuotemerkkejä kyberrikolliset useimmin hyödynsivät kalastellessaan uhrien henkilö- tai pankkitietoja.

Etätöiden ja verkkokauppakauden aikana kyberkonnat pyrkivät hyötymään lisääntyvästä mobiiliyhteyksien sekä verkkopalveluiden ja -kauppojen käytöstä. Toimialoista hyökkääjät suosivatkin teknologia-alaa sekä vähittäiskauppaa ja kuljetusta.

Brand Phishing -hyökkäyksestä on kysymys, kun rikolliset yrittävät jäljitellä tunnetun tuotemerkin verkkosivuja käyttämällä samaa domain-nimeä tai URL-osoitetta ja samantyyppistä sivuston ulkoasua. Väärennetylle sivustolle voidaan houkutella uhreja sähköpostilla tai tekstiviestillä, mobiilisovelluksen avulla tai verkkoselaimessa. Väärennetty sivusto sisältää usein lomakkeen, jonka avulla kyberrikolliset keräävät uhrien henkilö- ja maksutietoja.

Loka-joulukuun useimmin kaapattu brändi oli edelleen Microsoft. Teknologiajättiin liittyi 43 % kaikista tietojenkalasteluyrityksistä maailmanlaajuisesti. Hakkerit pyrkivät ehkä hyötymään koronapandemian toisen aallon myötä jatkuneesta etätyöntekijöiden suuresta määrästä. 2020 kolmannella neljännekselläkin yhtiö sijoittui ensimmäiseksi, tuolloin 19 % osuudella.

Seuraavaksi yleisin brändi oli DHL, jonka nimi oli mukana 18 % kalasteluyrityksistä. Tähän myötävaikutti rikollisten hyödyntämä marras- ja joulukuun verkkokauppakausi.

Väärennetyimmät brändit, Q4 2020

Microsoft (mukana 43 % brand phishing -yrityksistä)
DHL (18 %)
LinkedIn (6 %)
Amazon (5 %)
Rakuten (4 %)
IKEA (3 %)
Google (2 %)
Paypal (2 %)
Chase (2 %)
Yahoo (1 %).

-2020 viimeisellä neljänneksellä rikolliset yrittivät entistä useammin varastaa ihmisten henkilötietoja jäljittelemällä  brändejä. He päivittivät tietojenkalastelutaktiikoitaan parantaakseen menestymisen mahdollisuuksiaan. Kehotamme käyttäjiä olemaan varovaisia luovuttaessaan henkilö- ja tunnistetietoja yrityssovelluksille. Kannattaa myös miettiä kaksikin kertaa ennen kuin avaa vaikkapa Microsoftin tai Googlen nimissä tulevien sähköpostien liitetiedostoja tai linkkejä, sanoo Check Pointin Maya Horowitz.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

salaman sytyttämä tulipalo

15.7.2022

Salaman sytyttämä tulipalo on harvinainen mutta tuhoisa

Suomessa salamoi lähinnä kesäisin ja silloinkin harvoin, mutta Suomessakin syttyy silti joka vuosi salaman aiheuttamia rakennuspaloja. Ne ovat yleensä todella tuhoisia. Viime kesänä salama sytytti savonlinnalaisen kerrostalon palamaan.

17.3.2022

Parkkipaikkojen puute ja polttoaineen kallistuminen lisäävät yhteiskäyttöautojen suosiota

Seuraavina vuosina on tulossa merkittäviä muutoksia kaupunkien pysäköinnin ratkaisuihin ja -hintoihin. Asukaspysäköinnin lisäksi myös kadunvarsipaikkojen tuntihinnoittelu tulee kallistumaan huomattavasti. Polttoaineen hintakin nousee kovaa vauhtia.

30.3.2022

OP: Ukrainan sota näkyy notkahduksena asuntokaupassa ja haetuissa lainoissa

OP:lta haettujen uusien asuntolainojen määrä on viikosta 8 alkaen notkahtanut alaspäin viikkotasolla noin 25 prosenttia verrattuna vuoden 2021 ennätyskoviin lukemiin. Viimeisen viiden vuoden tarkastelujaksolla haettujen asuntolainojen määrä on kuitenkin helmi-maaliskuussa pysytellyt vuosien 2018–2020 tasolla. – Sodan aiheuttama tilanne on verrattavissa koronapandemian alkuun, jolloin asuntokauppa hidastui mutta elpyi nopeasti, kun epävarmuus tilanteesta hälveni.

7.4.2022

OP: Mökkilainojen kysyntä yhä korkealla – myrskyjen aiheuttamat vahingot lisääntyneet viime vuosina

Koronapandemiaa edeltävään aikaan verrattuna mökkilainan suosio on edelleen korkealla, sillä vapaa-ajan asuntojen lainoja on haettu kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 13 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2020. Viime vuoden huippulukemiin verrattuna vapaa-ajan asuntojen ostoon ja rakentamiseen haettujen lainojen määrä kuitenkin laski alkuvuonna lähes kolmanneksella. – Viime vuoden ensimmäisinä kuukausina vapaa-ajan asuntoihin haettujen lainahakemusten määrä oli […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti