Maanmittauslaitoksen digipäivässä ensikokemukset huoneistotietojärjestelmästä

Maanmittauslaitoksen digipäivässä 6.5.2019 käytiin läpi huoneistotietojärjestelmästä saatuja ensikokemuksia ja siihen liittyvien sähköisten palvelujen ja lainsäädännön kehittämistarpeita.

Pääjohtaja Arvo Kokkonen toivoi, että myös tuleva hallitus suhtautuu myönteisesti viranomaispalvelujen digitalisointiin, vaikka hallitustunnustelija Antti Rinteen puolueille esittämissä kysymyksissä ei digitalisaation edistämistä mainittukaan. Maanmittauslaitoksen palvelujen kehittämisessä hän mainitsi käytettävän palvelumuotoilua.

Maanmittauslaitoksen Liisa Kallela kävi läpi huoneistotietojärjestelmän tämänhetkisen tilanteen ja järjestelmään liittyvien sähköisten palvelujen kehittämisaikataulun. Maa- ja metsätalousministeriön Susanna Paakkola linjasi huoneistotietojärjestelmän kehittämisjärjestyksen ja kehittämishankkeet ja ministeriön Paavo Häikiö linjasi tulevaisuuden uusia tietosisältöjä ja käytännön näkökulmia järjestelmän kehittämisessä. Vuoden 2023 alusta huoneistotietojärjestelmä olisi hänen mukaansa valmis siihen, että muun muassa kauppahintatietoja voitaisiin liittää järjestelmään.

Kiinteistönvälitysalan näkökulmaa erityisesti paperittomaan asunto-osakkeiden kaupankäyntijärjestelmään toi toimitusjohtaja Maria-Elena Cowell Kiinteistönvälitysalan keskusliitosta. Pankkien tarpeista ja pankkien alkuvaiheessa huoneistotietojärjestelmässä havaitsemista ongelmista alusti Danske Bankin Juha Pohjola. Hänen mukaansa järjestelmässä on pankkien näkökulmasta monia kehityskohteita, ongelmana hän näki muun muassa tavattoman manuaalisen, kalliin ja tehottoman prosessin, jolla asunto-osakkeiden omistusmerkinnät on tarkoitus viedä huoneistotietojärjestelmään.

Lue lisää digipäivästä tai katso digipäivän tallenne Maanmittauslaitoksen sivuilla.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

huoneistotietojärjestelmään

3.3.2023

Vauhtia huoneistotietojärjestelmään siirtymiseen

Taloyhtiöiden tietojärjestelmäongelmat ovat hidastaneet osakeluetteloiden siirtoa huoneistotietorekisteriin. Vasta pieni osa taloyhtiöistä on tehnyt siirron. Ennen vuotta 2019 valmistuneiden asunto-osakeyhtiöiden tiedot täytyy siirtää järjestelmään tämän vuoden loppuun mennessä.

osakeluettelon siirto

29.8.2023

Kaupallinen yhteistyö

Osakeluetteloiden siirron takaraja lähestyy

Osakeluettelon siirto on taloyhtiöille pakollista ja maksutonta vuoden 2023 loppuun mennessä, mutta vasta 40 prosenttia taloyhtiöistä on siirtänyt osakeluettelonsa. Maanmittauslaitokselta saa tukea osakeluettelon siirtoon. Vuoden 2023 takaraja ei koske yksittäisiä osakkaita.

Maanmittauslaitos

3.4.2023

Huoneistotietojärjestelmää koskeva lainsäädäntö muuttuu

Huoneistotietojärjestelmää koskevaa lainsäädäntöä kehitetään edelleen. Järjestelmän jatkokehittäminen palvelee muun muassa positiivisen luottotietorekisterin käyttöönottoa Suomessa.

Tilaajille

1.12.2023

Kiinteistöliitto esittää jatkoaikaa osakeluetteloiden siirrolle

Taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään vuoden loppuun mennessä. Kiinteistöliitto esittää jatkoaikaa maksuttomalle siirrolle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti