Maadoittamattomat pistorasiat jäävät historiaan

pistorasiat

Maadoittamattomien pistorasioiden lisääminen vanhoihin rakennuksiin ei ole enää sallittua ensi vuoden alusta alkaen. Uudisrakennuksiin maadoittamattomia pistorasioita ei ole saanut asentaa enää vuoden 1997 jälkeen.

Määräys perustuu elokuussa julkaistavaan SFS 6000 -sähköturvallisuusstandardin päivitykseen. Suomessa kaikki enintään tuhannen voltin sähköasennukset tulee tehdä kyseisen standardin mukaisesti.

Suurin osa Suomessa käytössä olevista pistorasioista on jo suojamaadoitettuja eli niin sanottuja suko-pistorasioita, joiden sivuilla on metalliset maadoitusosat. Ennen 1990-lukua valmistuneissa kiinteistöissä on kuitenkin yhä käytössä paljon maadoittamattomia pistorasioita.

Ensi vuoden alusta alkaen vanhoihinkaan rakennuksiin ei saa asentaa enää uusia maadoittamattomia pistorasioita, mutta rikkoutuneen pistorasian tilalle saa asentaa entistä vastaavan pistorasian.

– Maadoittamattomat, nollaluokan peruseristetyt sähkölaitteet kannattaa kuitenkin uusia muiden remonttien yhteydessä, sillä ne eivät ole läheskään yhtä turvallisia kuin maadoitetut. Maadoittamattoman sähkölaitteen vikaantuessa voi syntyä sähköiskun vaara, mutta ehjässä laitteessa tätä vaaraa ei ole, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen sanoo. Tiainen toimii standardin ylläpidosta vastaavan Sesko ry:n komitean puheenjohtajana.

Sähköturvallisuusstandardiin lisättiin myös suositus sähköpaloja ehkäisevän valokaarivikasuojan käytöstä esimerkiksi puutaloissa ja nukkumatilojen pistorasioissa. Valokaarivikasuoja lisää paloturvallisuutta tilanteessa, jossa johdinliitos on päässyt jostain syystä löystymään.

Kiinteiden sähköasennusten teko, kuten pistorasioiden vaihtaminen ja asentaminen, on sähköturvallisuuslain mukaan sallittua ainoastaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisteröimille toiminnanharjoittajille.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Asiantuntija: Taloyhtiöiden peruskorjaukset ovat kriisissä

Taloyhtiöiden tilanne on talotekniikan asiantuntija Jorma Kauppisen mielestä vain pahentunut, kun pankkien lainaus peruskorjauksiin on tiukentunut huomattavasti. Kauppinen kirjoittaa Talotekniikka-lehden mielipideosastolla useista epäkohdista. Jos esimerkiksi taloyhtiö sijaitsee lähiössä, pienemmässä kaupungissa tai kunnassa, katsotaan talon vakuusarvo niin pieneksi, että lainaa peruskorjauksiin ei yksinkertaisesti saa riittävästi.

17.5.2019

Tukes muistuttaa sähköautojen latausturvallisuudesta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että ennen sähköauton lataamista tulisi aina varmistaa käytetyn pistorasian soveltuvuus, sillä kaikki pistorasiat eivät kestä jatkuvaa ja toistuvaa korkeaa kuormitusta. Turvallisinta lataaminen on varsinaisella latausasemalla. Koteihin suositellaan asennettavaksi erityisiä latausasemia, joissa sähköauton voi ladata voimavirtaliitännästä.

22.3.2019

Koro-Kanerva jyrähtää: ”Kojamon mainos kuvastaa alan vanhoja helmasyntejä”

Viime päivinä vuokramarkkinoilla kuhinaa on herättänyt valtakunnan yhden isoimman vuokranantajayrityksen radiomainossarja. Mainoksissa painajaismainen pienvuokranantaja utelee yksityisasioita asunnonhakijoilta, marssii vuokra-asuntoon sisään asiasta sopimatta ja kohtelee vuokralaista kaikin puolin huonosti. Mainoksen mukaan isolla vuokranantajalla asukas on turvassa.

3.4.2019

Asumisen Tulevaisuus -hanke parantaa rakentamisen laatua

Asumisen Tulevaisuus (ASTU) -hanke on Business Finlandin ohjaama kaksivuotinen ryhmähanke, jonka tavoitteena on luoda läpinäkyvyyttä kiinteistöjen koko elinkaaren ajalle ekosysteemiajattelun kautta. Hankkeessa mukana oleva Kotopro kehittää yhtenäistä kiinteistön dokumentointia, jossa rakennukseen liittyvä tieto tallennetaan aina suunnittelusta purkamiseen asti vakiomuodossa. Paitsi rakentamisen laadun ja dokumentoinnin kannalta kiinteistökohtainen tieto on hyödyksi myös erilaisille sidosryhmille, jotka liittyvät rakennukseen […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti