Lehto lanseeraa ratkaisun taloyhtiöiden putkiremonttien rahoitukseen

Lehto lanseeraa markkinoille palvelupaketin, jonka avulla taloyhtiöillä on mahdollisuus rahoittaa putkiremonttinsa myymällä rakennusoikeutta täydennysrakentamiseen. Näin putkiremontti voidaan toteuttaa jopa ”ilmaiseksi”.

Pääkaupunkiseudun lähiöiden taloyhtiöiden tyypillinen ajan ongelma on kalliin putkiremontin rahoittaminen. Pankit ovat kiristäneet ehtojaan rahoitukselle, ja pahimmassa tapauksessa putkiremontit uhkaavat jäädä tekemättä, mikä muodostaa selkeän riskin kiinteistöille. Erityisesti ongelma koskee niitä taloyhtiöitä, joissa sijoitusosakkaita on yli 30 prosenttia: silloin pankit eivät tyypillisesti myönnä pitkäaikaisia luottoja kuin harkitusti.

Lehto lanseeraa markkinoille täydennysrakentamisen ja putkiremontin paketin, joka ratkaisee taloyhtiöiden kipeän rahoitusongelman: esimerkiksi väljille tonteille 60-70-luvulla rakennetut taloyhtiöt voivat myydä Lehdolle rakennusoikeutta omalta tontiltaan ja siitä saatavalla rahalla hoitaa linjasaneerauksen Lehdon omalla TST-putkiremonttimallilla. Näin putkiremontti voidaan toteuttaa jopa ”ilmaiseksi”. Mikäli vapaata rakennusoikeutta ei ole enää jäljellä, sitä voidaan hakea lisää kaavamuutoksella.

– Lehto Total on ratkaisu pääkaupunkiseudun kipeään rahoitusongelmaan ja ehdottomasti mahdollisuus taloyhtiöille. Taloyhtiöt saavat ilman rahoitusongelmaa putkiremontin avaimet käteen -periaatteella ja naapuriin syntyy uudisrakennuksena uusi taloyhtiö, joka lisää alueen vetovoimaa. Tietysti putkiremontti on aina kokonaisuus, joka lisää myös vanhan asunnon myyntiarvoa, toteaa myyntijohtaja Jukka Viljanen Lehdolta.

Asiakkaan kannalta Lehto Total on vaivaton ja helppo tapa lähteä tutkimaan täydennysrakentamisen mahdollisuuksia.

– Lehto hoitaa sekä putkiremonttiin että täydennysrakentamiseen liittyvät hankeselvitykset, suunnitelmat ja kannattavuuslaskelmat. Lisäksi hoidamme mahdolliset kaavamuutokset ja prosessiin liittyvän juridiikan, kertoo Jukka Viljanen.

Ilmapiiri myönteinen täydennysrakentamiselle

Ilmapiiri on tällä hetkellä hyvin myönteinen täydennysrakentamiselle, koska se vastaa ajan haasteisiin. Täydennysrakentaminen on monella tavalla järkevää, sillä vanhoilla alueilla ovat jo olemassa infra, palvelut ja hyvät joukkoliikenneyhteydet.

– Kun tehdään päätöksiä hankkeeseen ryhtymisestä, yksi tärkeimpiä asiaan vaikuttavista tekijöistä on alueen asuntojen keskihinta. Lisäksi taloyhtiön on tietysti päästävä yhteiseen päätökseen asiasta, toteaa Jukka Viljanen.

Lehto Total -palvelussa työ käynnistyy hankeselvityksellä, täydennysrakentamisen mahdollisuuksien kartoituksella ja kokonaistaloudellisen ratkaisun määrittelyllä. Tässä vaiheessa kartoitetaan sekä taloyhtiön että urakoitsijan näkökulmasta, onko täydennysrakentamista tai putkiremonttia järkevää toteuttaa. Selvityksen jälkeen asunto-osakeyhtiölle tehdään ehdotus, josta yhtiö tekee oman päätöksensä. Sen jälkeen voidaan käynnistää täydennysrakentamisen suunnittelu ja kaavoittaminen sekä putkiremontin tarkempi suunnittelu. Putkiremontti voi käynnistyä joko kaavoitusta odotellessa (tyypillisesti noin 1-2 vuotta) tai vaihtoehtoisesti yhtä aikaa täydennysrakentamisen kanssa.

Selkärankana Lehdon TST-putkiremontti

Lehto Group on tullut tunnetuksi talousohjatusta rakentamisestaan. Myös kaikki Lehto Total -palveluun kuuluvat putkiremontit tehdään Lehdon kaksi vuotta sitten lanseeraamalla, TST-putkiremonttimallilla (talousohjatusti suunniteltu ja toteutettu). Palvelusta on tullut suosittu, sillä kyseisessä mallissa on pystytty todentamaan selkeää säästöä asiakkaille ja lisäksi asiakkaat saavat markkinoiden laajimman, viiden vuoden takuun.

Lehdon mallissa tilaaja tekee vain yhden sopimuksen ja Lehto vastaa kohteen suunnittelusta sekä toteutuksesta avaimet käteen -periaatteella. Suunnittelu saadaan toteutettua nopeasti ja hallitusti, jolloin prosessi etenee perinteistä urakkaa nopeammin ja kustannustehokkaammin.

Urakoitsijan kannalta TST-malliin kuuluu iso vastuu, sillä urakoitsija vastaa niin suunnitelmien toteutuskelpoisuudesta kuin kustannuksistakin.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentaminen

13.6.2023

Taloyhtiöiden korjauksiin viime vuonna 2,3 miljardia euroa

Kerrostaloyhtiöt korjasivat viime vuonna eniten talotekniikkaa ja rivitaloyhtiöt ulkopintoja ja rakenteita, kertoo Tilastokeskus. Taloyhtiöiden hoitokulut nousivat edellisvuodesta 2,6 prosenttia.

korjausrakentamisbarometri

2.11.2023

Huono talouskehitys jarruttaa korjausrakentamista

Taloyhtiöiden korjausrakentaminen on jatkunut vilkkaana, mutta kustannusten ja korkojen nousu sekä heikko talouskehitys varjostavat korjauksia. Tulevakaan vuosi ei näytä valoisalta. Tiedot käyvät ilmi Kiinteistöliiton syksyn korjausrakentamisbarometrista.

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti