Helsingin Sanomat kertoo sähköautojen määrän lisääntyneen nopeasti. Esimerkiksi helmikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista täyssähköautoja oli 12,4 prosenttia ja ladattavia hybridejä 21,6 prosenttia.
Sähkökäyttöisen auton omistaja lataisi autoaan mielellään kotinsa pysäköintipaikalla. Asiassa syntyy kuitenkin helposti erimielisyyksiä, kun yksi haluaa latausmahdollisuuden ja toinen ei. Peruskysymys kuuluu, kuka latauspisteiden rakentamisen maksaa.
Loppuvuodesta 2020 voimaan astuneessa laissa rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla todetaan:
− Sellaisen laajamittaisen korjauksen kohteena olevan asuinrakennuksen yhteyteen, jossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latauspistevalmius siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmin asentaa latauspiste.
Samanlainen pykälä koskee myös uudiskohteita.
Kustannukset voi kohdistaa latauspisteettä tarvitsevalle
Kun taloyhtiö päättää järjestää latauksen omana hankkeenaan, latauksen rakentaminen kustannetaan vastikkeissa. Lataus voidaan rakentaa myös niin, että hankkeen kustantavat ne osakkaat, jotka haluavat latauspisteen.
Kiinteistöliito on ohjeistanut, että kustannukset voi kohdistaa latausmahdollisuuden saajille. Tämä on lisännyt latausinvestoinnin hyväksyntää osakkeiden keskuudessa.
HS kysyi lukijoiltaan, miten lataus taloyhtiössä sujuu vai sujuuko lainkaan. Vastausten perusteella osassa taloyhtiöistä lataus sujuu jo hyvin. Moni kuitenkin kertoi ongelmista, eivätkä kaikki taloyhtiöt ole suinkaan innostuneet latauksen järjestämisestä.
Osakas ei välttämättä saa järjestää itse latausta, koska taloyhtiössä katsotaan, ettei talon sähköjärjestelmä ole riittävä kapasiteetiltaan. Toisinaan latauksen edistymistä jarruttaa isännöitsijä. Joissain taloyhtiöissä odotetaan, että asia järjestetään jonkin muun remontin yhteydessä. Usein investointia pidetään yksinkertaisesti liian kalliina.
Yhdessä taloyhtiössä osakkaat haluaisivat latauksen, mutta se edellyttäisi koko korttelin muuntajan vaihtoa, mihin muut taloyhtiöt eivät suostu. Toisessa yhtiössä autot ladataan lämmitystolpasta ja lataus sujuu hitaasti. Toiset haluaisivat joutuisamman latauksen, mutta toisille nykyinen nopeus on riittävä.
ARA-rahoitus uhkaa loppua
Valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) myöntää taloyhtiöille tukea latausinfrastruktuurin rakentamiseen. Valtion budjetissa tähän on varattu 8,5 miljoonaa euroa tälle vuodelle.
Ylitarkastaja Kari Lappalainen kertoo HS:lle, että jo nyt hakemuksia on tullut niin paljon, että ne veisivät koko määrärahan, jos vastaukset hakemuksiin ovat myönteisiä.
Viime vuonna taloyhtiöiden tukea lisättiin kahdessa lisäbudjetissa, ja Lappalainen luottaa siihen, että lisää budjettirahaa on saatavissa myös tänä vuonna.
Hakemuksista kaksi kolmasosaa on tullut Uudeltamaalta.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään