Latauspisteet kuormittavat taloyhtiöitä

Helsingin Sanomat kertoo sähköautojen määrän lisääntyneen nopeasti. Esimerkiksi helmikuussa ensirekisteröidyistä henkilöautoista täyssähköautoja oli 12,4 prosenttia ja ladattavia hybridejä 21,6 prosenttia.

Sähkökäyttöisen auton omistaja lataisi autoaan mielellään kotinsa pysäköintipaikalla. Asiassa syntyy kuitenkin helposti erimielisyyksiä, kun yksi haluaa latausmahdollisuuden ja toinen ei. Peruskysymys kuuluu, kuka latauspisteiden rakentamisen maksaa.

Loppuvuodesta 2020 voimaan astuneessa laissa rakennusten varustamisesta sähköajoneuvojen latauspisteillä ja latauspistevalmiuksilla todetaan:

− Sellaisen laajamittaisen korjauksen kohteena olevan asuinrakennuksen yhteyteen, jossa on enemmän kuin neljä pysäköintipaikkaa, on asennettava latauspistevalmius siten, että jokaiseen pysäköintipaikkaan voidaan myöhemmin asentaa latauspiste.

Samanlainen pykälä koskee myös uudiskohteita.

Kustannukset voi kohdistaa latauspisteettä tarvitsevalle

Kun taloyhtiö päättää järjestää latauksen omana hankkeenaan, latauksen rakentaminen kustannetaan vastikkeissa. Lataus voidaan rakentaa myös niin, että hankkeen kustantavat ne osakkaat, jotka haluavat latauspisteen.

Kiinteistöliito on ohjeistanut, että kustannukset voi kohdistaa latausmahdollisuuden saajille. Tämä on lisännyt latausinvestoinnin hyväksyntää osakkeiden keskuudessa.

HS kysyi lukijoiltaan, miten lataus taloyhtiössä sujuu vai sujuuko lainkaan. Vastausten perusteella osassa taloyhtiöistä lataus sujuu jo hyvin. Moni kuitenkin kertoi ongelmista, eivätkä kaikki taloyhtiöt ole suinkaan innostuneet latauksen järjestämisestä.

Osakas ei välttämättä saa järjestää itse latausta, koska taloyhtiössä katsotaan, ettei talon sähköjärjestelmä ole riittävä kapasiteetiltaan. Toisinaan latauksen edistymistä jarruttaa isännöitsijä. Joissain taloyhtiöissä odotetaan, että asia järjestetään jonkin muun remontin yhteydessä. Usein investointia pidetään yksinkertaisesti liian kalliina.

Yhdessä taloyhtiössä osakkaat haluaisivat latauksen, mutta se edellyttäisi koko korttelin muuntajan vaihtoa, mihin muut taloyhtiöt eivät suostu. Toisessa yhtiössä autot ladataan lämmitystolpasta ja lataus sujuu hitaasti. Toiset haluaisivat joutuisamman latauksen, mutta toisille nykyinen nopeus on riittävä.

ARA-rahoitus uhkaa loppua

Valtion asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) myöntää taloyhtiöille tukea latausinfrastruktuurin rakentamiseen. Valtion budjetissa tähän on varattu 8,5 miljoonaa euroa tälle vuodelle.

Ylitarkastaja Kari Lappalainen kertoo HS:lle, että jo nyt hakemuksia on tullut niin paljon, että ne veisivät koko määrärahan, jos vastaukset hakemuksiin ovat myönteisiä.

Viime vuonna taloyhtiöiden tukea lisättiin kahdessa lisäbudjetissa, ja Lappalainen luottaa siihen, että lisää budjettirahaa on saatavissa myös tänä vuonna.

Hakemuksista kaksi kolmasosaa on tullut Uudeltamaalta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

korjausrakentaminen

12.5.2022

Taloyhtiöiden korjaushankkeet kasvussa – Sähköautojen latauspisteet listan kärjessä

Korjausrakentaminen lisääntyy taloyhtiöissä tulevina vuosina. Yleisimpiä korjaushankkeita ovat sähköautojen latauspisteiden asennus, julkisivujen saneeraus ja piharakenteiden parannus. Kiinteistöliiton Korjausrakentamisbarometrista selviää, miksi korjaushankkeet ovat nyt kasvussa.

isännöinti keskittyy

22.9.2022

Isännöinti keskittyy – etu vai haitta?

Isännöinti on Suomessa perinteisesti ollut hyvin pirstaloitunutta ja isännöintiyritykset pieniä. Viime vuosina alalla on tapahtunut selkeää keskittymistä, kun isoimmat yritykset hakevat kasvua yritysostoin. Siksi taloyhtiön kannattaa olla tarkkana isännöitsijän vaihtuessa.

4.4.2022

Kadunvarsilatauspisteiden puute hidastaa sähköautojen yleistymistä

Suomessa latausta tarvitsevien autojen määrä kasvaa latauspisteitä rivakammin. Kun vuoden 2020 lopussa täyssähköautojen määrä yhtä pika- ja suurteholatauspistettä kohti oli 27 autoa, niin vastaava vertailuluku viime vuoden lopussa oli 33 autoa. Tiedot ilmenevät Sähköinen liikenne -yhdistyksen keräämistä tiedoista.

21.4.2022

Sähköautoilu yleistyy. Taloyhtiö -Oletko valmis?

Liikenne- ja viestintäministeriön sivuilla olevan ennusteen mukaan Suomessa arvioidaan olevan vuoteen 2030 mennessä jopa 600 000 sähkökäyttöistä henkilöautoa, kun tällä hetkellä niitä on liikenteessä vajaa 100 000 (joista täyssähköautoja vajaa 30 000). Määrän yleistyessä päänvaivaa saattavat aiheuttaa autojen latauspisteet sekä niitä koskeva lainsäädäntö. Suomen johtava Taloyhtiötapahtuma kokoaa yhteen taloyhtiöiden päättäjät ja kira-alan asiantuntijat saman katon […]

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti