Lakiesityksellä edistetään iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden kotona asumista

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen asuinrakennusten ja asuntojen korjausavustuslaiksi. Samalla kumottaisiin nykyinen laki asuntojen korjaus-, energia- ja terveyshaitta-avustuksista. Uuden lain mukaisilla avustuksilla edistettäisiin asuinrakennusten esteettömyyttä ja parannettaisiin iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia asua kotona. Avustukset myöntäisi jatkossa Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA), mikä vähentäisi kuntien tehtäviä talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjauksen mukaisesti.

Lakiesityksessä ARA:n ja kunnan välistä tehtävänjakoa on selkeytetty lausuntopalautteen perusteella siirtämällä valtionapuviranomaisen tehtävät lausuntoversiossa esitettyä laajemmin ARA:lle. Toisin kuin lausuntovaiheessa esitettiin, iäkkään ja vammaisen henkilön asunnon korjausavustuksen enimmäisosuus säilyisi porrastettuna. Korotettu enimmäisosuus säilyisi nykyisellään eli 70 prosentissa ja pääsääntöinen enimmäisosuus nousisi 40 prosentista 50 prosenttiin. Pääsääntöisen enimmäisosuuden nosto helpottaa pienituloisen ja vähävaraisen iäkkään ja vammaisen henkilön selviytymistä korjauskustannusten omavastuuosuudesta, ja parantaa siten heidän mahdollisuuksiaan tehdä kotona asumisen kannalta välttämättömät korjaukset.

Uudistus selkeyttäisi lainsäädäntöä ja purkaisi säännöksiä, jotka eivät ole enää ajankohtaisia tai tarkoituksenmukaisia. Näin sääntelyn määrä vähenisi hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2017.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

varaudu poikkeustilanteisiin

6.10.2022

Viisas varautuu poikkeustilanteisiin

Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.

viemärisukitus asukkaan

8.2.2023

Kaupallinen yhteistyö

Sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen?

Monesti Picotelta kysytään, sotkeeko viemärisukitus asukkaan arjen. Someguru Maiju Hannolin todistaa, että kotona voi asua sukituksen ajan. Hän on kiitollinen remontin etenemiseen ja Picoten työntekijöiden toimintaan.

Picote

energia-avustuksia

31.3.2023

Taloyhtiöt käyttivät innokkaasti energia-avustuksia

Taloyhtiöt saivat viime vuonna tukea energiatehokkuutta edistäviin korjauksiin 60 miljoonaa euroa, kertoo ARA. Taloyhtiöt hakivat erityisesti energia- ja latausinfra-avustuksia. Myös esteettömyyskorjauksiin myönnettiin paljon avustuksia.

palokatko

14.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Mika Lemberg on palokatkojen asiantuntija

Saumalaakso Oy Länsi-Suomen projektipäällikkö Mika Lemberg on palokatkoasennusten asiantuntija. Hän tuli Saumalaaksolle töihin puoli vuotta sitten ja on viihtynyt hyvin.

Saumalaakso

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti