Lähes kolme neljästä asukkaasta lajittelee roskansa

Jätteiden lajittelu on tärkeää – tätä mieltä on 82 prosenttia pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaista. Yhä useampi myös tietää, että lajitellut jätteet kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY selvitti syksyllä 2016 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaiden näkemyksiä jätteiden lajittelusta. Kyselyyn vastasi 1012 pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukasta, ja sen toteutti Innolink Research.

Kolme neljästä kyselyyn vastanneesta näkee oman toimintansa merkityksen ja lajittelee jätteet, vaikka muut lajittelisivat väärin tai eivät lajittelisi ollenkaan.

– Jätteiden lajittelu on selvästikin arjen ekoteko, josta tulee hyvä mieli. Tämä on ilouutinen ympäristölle, sillä lajittelun avulla saadaan entistä enemmän arvokkaita raaka-aineita uusiokäyttöön, sanoo HSY:n ympäristöasiantuntija Minna Partti.

Suurin osa pitää lajittelua helppona

Lähes kolme neljästä HSY:n kyselyyn vastanneesta lajittelee roskansa melko tai erittäin aktiivisesti. Yhtä moni kokee lajittelun helpoksi.

Astiat kierrätettäville jätteille löytyvät usein oman kotipihan jätetilasta. HSY kerää lasia ja metallia kaikissa vähintään 20 huoneiston kiinteistöissä. Kartonkia ja biojätettä kerätään vähintään 10 huoneiston kiinteistöissä. Lisäksi keväällä 2016 alkanut muovipakkausten keräyskokeilu toi muovipakkausjäteastiat 3500 kiinteistön jätetilaan.

Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella on myös runsaat 130 kierrätyspistettä, viisi Sortti-asemaa ja yli 50 vaarallisen jätteen keräyskonttia.

Lähes kaikki kotien jäte hyödynnetään

Kaksi kolmesta HSY:n kyselyyn vastanneesta tiesi, että HSY:n keräämästä biojätteestä tehdään biokaasua ja multaa. Myös lajitellut lasipullot ja -purkit, metalli, paperi ja kartonki kierrätetään uusien tuotteiden raaka-aineiksi.

Jäljelle jäävästä sekajätteestä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä jätevoimalassa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

hoitovastikkeet kasvussa

28.3.2023

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

Hoitokulujen nousu uhkaa useamman kuin joka viidennen taloyhtiön maksukykyä, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Vastikerästit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eikä valtaosa yhtiöistä ole joutunut perimään ylimääräisiä vastikkeita.

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

23.3.2023

Isännöinnin erillisveloitukset nousseet kuukausipalkkioita enemmän

Isännöintiyritykset laskuttavat taloyhtiöiltä kiinteän kuukausipalkkion lisäksi erillisveloituksia. Niiden suuruus vaihtelee huomattavasti. Erillisveloitukset ovat nousseet vuoteen 2020 verrattuna.

uusi katto

26.1.2023

Uuden katon lisäeristys paransi energiatehokkuutta

Tamperelaisen As Oy Mäntykotkan talojen katot uusittiin viime talvena. Remontti toteutettiin kokonaan säältä suojassa. Uuden katon lisäeristys paransi talojen asumismukavuutta ja energiatehokkuutta merkittävästi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti