Kyselytutkimus: Puolet remonteista jäisi tekemättä ilman kotitalousvähennystä

Omakotiliitto ja Rauta- ja sisustustavarakaupan yhdistys RASI ry pitävät kiinni kannastaan – kotitalousvähennyksen tasoa tulee nostaa. Tällä hetkellä kotitaloudet voivat saada enintään 2250 euroa vähennystä kotiin ja loma-asuntoihin ostettavien remonttien työn osuudesta.

Omakotiliitto ja RASI toteuttivat syyskuussa 2021 omakotiasujille kyselytutkimuksen selvittääkseen kotitalousvähennyksen käyttöä ja merkitystä. Vastauksia saatiin yli 5 000. Vastaajista 99 % tunsi kotitalousvähennyksen ja 93 % oli käyttänyt sitä. Kotitalousvähennystä ei myöskään koettu hankalana tai monimutkaisena tukimuotona, vaan se oli helposti kansalaisten hyödynnettävissä.

Yli puolet vastaajista ilmoitti kotitalousvähennyksen olleen niin merkittävä tuki, että korjaustoimenpiteet olisivat jääneet tekemättä ilman sitä.

− Tuloksista näkyy, että kotitalousvähennys on merkittävä tukimuoto, kun suunnitellaan kiinteistöjen korjaustarpeita. Kiinteistön oikea-aikainen korjaaminen on jo rakennuksen terveellisen ja turvallisen käytön kannalta keskeistä myös yhteiskunnan näkökulmasta, Omakotiliiton hallituksen puheenjohtaja Ari Rehnfors kertoo.

Eniten käyttöä hintavissa remonteissa

Kotitalousvähennystä oli käytetty eniten kalliimpiin kiinteistöjen ylläpidon kannalta välttämättömiin remontteihin, kuten katto- sekä vesi- ja viemäriremontteihin. Lisäksi kotitalousvähennyksen avulla oli toteutettu merkittävä määrä kiinteistön energiatehokkuutta parantavia remontteja. Näihin kotitalousvähennystä oli käyttänyt yli 57 % tukea hyödyntäneistä.

Alle 10 % vastaajista piti nykyistä kotitalousvähennyksen tasoa riittävänä ja jopa 77 % kannatti kotitalousvähennyksen nostamista 3 500–5 000 euroon. Tämä koski niin eläkeläisiä, palkansaajia kuin yrittäjiä.

Omakotiliitto ja RASI korostavat, että kotitalousvähennys on merkittävä kotien peruskorjausten ja energiaremonttien mahdollistaja. Suomen hiilineutraalisuustavoitteiden toteutuminen liittyy vahvasti kykyymme parantaa vanhojen kiinteistöjen energiatehokkuutta.

Uusia kannustimia kaivataan

Tutkimustuloksissa kotitalousvähennykseen ehdotettiin myös erityisesti pienituloisten osalta uusia kannustemuutoksia. Omavastuuosuuden poistaminen ja kotitalousvähennyskelpoisen työn osuuden prosenttimäärän korottaminen tukisi pienituloisten kotitalousvähennyksen käyttöä.

Tällä hetkellä remonttien työn osuudesta saa vähentää 40 prosenttia. Myös yksinasuvien tilannetta haluttiin parannettavaksi tulevissa kotitalousvähennyksen muutoksissa.

Vastaajista yli 90 % uskoi kotitalousvähennyksen lisäävän palveluiden ostoa. 80 % uskoi kotitalousvähennyksen vähentävän pimeän työn teettämistä. Useat vastaajista halusivat kertoa vapaissa kommenteissa, ettei pimeää työtä edes ehdoteta ja toisaalta kotitalousvähennys on lopettanut halun pimeän työn teettämiseen.

− Tutkimuksen tulokset vahvistavat Omakotiliiton ja RASIn näkemyksen, että kotitalousvähennystä tulisi merkittävästi nostaa. Päättäjien tulisi uskoa sen tuovan lisää verotuloja ja parantavan työllisyyttä. Kotitalousvähennys tulisi myös laajentaa kaikkiin asunto-osakeyhtiökorjauksiin etenkin isojen remonttien vauhdittamiseksi, RASI ry:n toimitusjohtaja Minna Liuksiala toteaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

20.4.2022

Asiantuntija: Taloyhtiöiden peruskorjaukset ovat kriisissä

Taloyhtiöiden tilanne on talotekniikan asiantuntija Jorma Kauppisen mielestä vain pahentunut, kun pankkien lainaus peruskorjauksiin on tiukentunut huomattavasti. Kauppinen kirjoittaa Talotekniikka-lehden mielipideosastolla useista epäkohdista. Jos esimerkiksi taloyhtiö sijaitsee lähiössä, pienemmässä kaupungissa tai kunnassa, katsotaan talon vakuusarvo niin pieneksi, että lainaa peruskorjauksiin ei yksinkertaisesti saa riittävästi.

taloyhtiöriidat

18.1.2023

Taloyhtiöriidat kannattaa ratkoa sopimalla

Taloyhtiössä voi syntyä riitoja muun muassa remonteista, maksulaiminlyönneistä ja häiriökäyttäytymisestä. Riidoissa kannattaa pyrkiä aina ensisijaisesti sopuratkaisuun, ja oikeusprosessiin lähteä vasta huolellisen harkinnan jälkeen.

14.4.2022

Energiaremontit puhuttavat yhtiökokouksissa

Hallituksen ja isännöitsijän kannattaa varautua vastaamaan tulevissa yhtiökokouksissa energiaremontteihin liittyviin kysymyksiin. Vaikka remonteista ei vielä tehtäisi päätöksiä, on energiatehokkuuteen liittyvä näkökulma hyvä ottaa huomioon esimerkiksi hallituksen kunnossapitotarveselvitystä laadittaessa ja tulevien korjaushankkeiden suunnittelussa. – Osakkeenomistajat ovat kiinnostuneita siitä, mitä energiatehokkuuteen tähtääviä toimenpiteitä omassa taloyhtiössä aiotaan tehdä.

energiaosaamisessa

2.11.2022

Taloyhtiöiden energiaosaamisessa puutteita

Taloyhtiöt pitävät energiatehokkuuden parantamista tärkeänä, mutta energia-asioihin liittyvässä osaamisessa nähdään parantamisen varaa, selviää Kiinteistöliiton energia- ja ilmastoaiheisesta kyselystä. Monet kokevat, ettei heillä ole riittävästi tietoa energia- ja ilmastoasioista.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti