Kysely: suomalaiset laiminlyövät kodin ilmanvaihdon huoltoa

Yli puolet kyselyyn vastanneista ei tiedä, että suodattimien vaihto on yleensä asukkaan velvollisuus.

Katupölykausi alkaa taas, kun lumet sulavat. Sen vaikutuksen huomaa nopeasti ilmanlaadussa, myös sisällä. Yksinkertainen tapa suojata kotia katupölyltä on vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet. Terveysilman teettämän kyselyn mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista kyllä tietää, että suodattimet on hyvä vaihtaa ennen katupöly- ja siitepölykautta. Silti vain joka kolmas oikeasti vaihtaa ne kerran tai pari vuodessa. Joka neljäs ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu puhtaisiin. Likaantuneet suodattimet aiheuttavat tunkkaisuutta ja terveysoireita. Vaihtoväliä pidentävät asian unohtaminen ja epävarmuus siitä, minkälaisia suodattimia kotiin pitäisi hankkia. Toinen Suomessa tyypillinen ilmanvaihto-ongelma ovat kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Venttiilien asentaminen jälkikäteen on helpompaa ja edullisempaa kuin luullaan.

– Suodatusteho heikkenee, kun ilmanvaihdon suodattimet likaantuvat käytössä. Jos suodatin pääsee likaantumaan liikaa, ilma ei kulje enää kunnolla sen läpi. Tämä voi aiheuttaa tunkkaisuutta. Ongelmaa voi ehkäistä vaihtamalla suodattimet ajoissa, muistuttaa Terveysilman toimitusjohtaja Peter Schlauf.

Otollinen aika vaihtaa suodattimet on aina keväällä ennen siitepölykauden alkua ja loppukesästä sen päätyttyä. Vilkkaasti liikennöidyn tien lähellä vaihto voi olla tarpeen useammin. Suodattimien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan, joka kertoo laadusta ja tiheydestä. Esimerkiksi F7-luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Hintaero erilaatuisten suodattimien välillä on olematon, mutta vaikutus sisäilman laatuun todella suuri.

Terveysilma teetti loppuvuodesta kyselyn, jolla selvitettiin suomalaisten kotien sisäilmatilannetta. Kyselyyn vastasi 1000 iältään 18–86-vuotiasta. Samalla kysyttiin ilmanvaihdon suodattimien vaihdosta.

Joka kolmannesta kodista raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan

Kyselyn mukaan joka kolmannessa kodissa ei ole suodattimia, joita voisi vaihtaa. Jos asunnossa on täysin koneellinen ilmanvaihto, vaihdettava suodatin löytyy ilmanvaihtokoneesta, ei raitisilmaventtiileistä. Taloyhtiön ilmanvaihtokonetta huoltaa yleensä huoltoyhtiö, ja omakotitalossa asukkaat itse. Kyseessä voi olla myös asunto, josta raitisilmaventtiilit puuttuvat kokonaan.

– Suomessa on arviolta miljoona asuntoa, joista puuttuvat raitisilmaventtiilit. Kyselyssä joka viides kertoi avaavansa ikkunan saadakseen raitista ilmaa, koska venttiilejä ei ole. Lisäksi joka kymmenes tulkitsi ilmanvaihdoksi sen ilman, jota vuotaa ikkunan, seinän ja lattian raoista. Jos venttiilit puuttuvat, ne voidaan asentaa jälkikäteen seinään, puiseen tuuletusluukkuun tai ikkunan karmiin, Schlauf toteaa.

Vaikka raitista ilmaa tulisi sisään vain ikkunasta, katu- ja siitepölyä voi silti estää pääsemästä sisätiloihin. Jos tuuletusikkunassa on hyönteisverkko tai säleikkö, siihen voi kiinnittää ikkunasuodattimen. Suodatinkankaasta leikataan sopiva pala, joka kiinnitetään paikalleen kaksipuolisella teipillä.

Epätietoisuus jarruttaa suodattimien vaihtoa

Vaikka monet ovat huolissaan sisäilman laadusta, suodattimien vaihto unohtuu silti herkästi. Reilu neljännes suomalaisista ei tiedä, onko suodattimia vaihdettu heidän kotonaan tai jos on, niin milloin. Erityisesti naiset ja alle 35-vuotiaat tunnustavat, etteivät osaa vastata kysymykseen. Aktiivisimpia suodatinten vaihtajia ovat 35–54-vuotiaat, sekä rivi- ja paritaloissa tai omakotitaloissa asuvat ihmiset.

Ilmanvaihdon suodattimet pitää vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Harva kuitenkaan tekee niin. Vastaajista 14 prosenttia kertoo vaihtavansa suodattimet kerran vuodessa, ja 16 prosenttia pari kertaa vuodessa. Kahden vuoden välein vaihtohommiin ryhtyy 5 prosenttia kansasta. Joka kymmenes myöntää vaihtavansa suodattimet sitäkin harvemmin.

Erityisesti alle 35-vuotiaat vastaajat ovat huolissaan kotinsa sisäilman laadusta ja haluaisivat parantaa sitä. Heidän vastauksistaan käy kuitenkin ilmi epätietoisuus siitä, millä tavoin ilmanvaihto vaikuttaa sisäilmaan ja miten ilmanvaihtoa kotona voisi parantaa.

– Vain noin 40 prosenttia suomalaisista tietää, että taloyhtiössä suodattimien vaihto kuuluu yleensä asukkaan velvollisuuksiin, loput 60 prosenttia ei tiedä. Jos asiasta ei ole muuta sovittu, asukas hoitaa vaihdon itse. Asia yllätti erityisesti alle 35-vuotiaat vastaajat. Heistä yli puolet ei ole kiinnittänyt huomiota siihen, miten oman kodin ilmanvaihto toimii, Schlauf mainitsee.

Naiset, yksin asuvat ja kerrostalojen asukkaat jättävät vaihdon herkimmin väliin

Parhaiten perillä ilmanvaihtoasioista ovat omakotiasujat, jotka vastaavat talonsa huollosta itse. Herkimmin suodatinten vaihto unohtuu kerrostalossa asuvilta. Monissa kerrostaloyhtiöissä suodattimien vaihdon hoitaakin jo keskitetysti huoltoyhtiö.

– Kysyimme syitä, miksi suodattimien vaihto jää ihmisiltä tekemättä. Suurimmaksi syyksi paljastui epävarmuus. Ei tiedetä, minkälaisia suodattimia omaan kotiin pitäisi hankkia ja mistä niitä pitäisi hankkia. Tai ei olla varmoja, miten suodatin vaihdetaan. Erityisesti naiset ja alle 35-vuotiaat korostavat näitä syitä. Yksin asuvat ovat kolmas ryhmä, jossa epävarmuus korostuu. Lisäksi moni vain unohtaa, että suodattimia pitäisi ylipäätään vaihtaa, Schlauf kertoo.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.8.2023

Etäosallistuminen arkipäivää taloyhtiöiden yhtiökokouksissa

Etäyhteydellä osallistuminen taloyhtiön yhtiökokoukseen on yleistynyt laajasti, selviää Kiinteistöliiton jäsentaloyhtiöille tehdystä kyselystä. Etenkin suurimmissa kaupungeissa valtaosa kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä tarjosi osakkailleen mahdollisuutta etäosallistumiseen.

vuokranantajat riskejä

12.1.2023

Yksityiset vuokranantajat kaihtavat riskejä

Vuokranantajat ottavat nyt velkaa ja korottavat vuokria maltillisesti, selviää Suomen Vuokranantajien tuoreesta jäsenkyselystä. Riskejä halutaan välttää hoitokulujen ja korkojen noustessa. Into uusien sijoitusasuntojen ostoon on laskenut.

myönteisiä muutoksia

15.3.2023

Kotien sisäympäristössä tapahtunut myönteisiä muutoksia

Asuinympäristössämme on tapahtunut myönteisiä muutoksia viimeisen 15 vuoden aikana, selviää Oulun yliopiston toteuttamasta kyselystä. Tupakointi sisätiloissa, sisäilman kosteus ja tuoksujen käyttö on vähentynyt, ja radontietoisuus lisääntynyt.

taloyhtiöiden talousvaikeudet

28.9.2023

Kustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia taloyhtiöille

Asumiskustannusten nousu aiheuttaa vaikeuksia kotitalouksille ja taloyhtiöille, selviää Kiinteistöliiton taloyhtiöiden talous- ja rahoituskyselystä. Hoitovastikkeita on jouduttu nostamaan, ja monella taloyhtiöllä on rahoitusvaikeuksia. Erityisesti pienten yhtiöiden on vaikea saada lainaa.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti