Tehtävänä paloturvallinen taloyhtiö ja koti

paloturvallinen taloyhtiö

Suomessa pelastusviranomaisten tietoon tulee vuosittain noin 12 000 tulipaloa, joista merkittävä osa on ihmisen toiminnan aiheuttamia. Yksikin tulipalo ja palokuolema on liikaa. Lokakuussa Suomessa tapahtui yksi lähihistoriamme karmivimpia tulipaloja. Kerrostalon tulipalossa Vantaan Hakunilassa kuoli perheen äiti ja neljä pientä lasta. Vain perheen isä ehti pelastautua palavasta huoneistoista.

Me Safetumilla haluamme varmistaa, että suomalaisten turvallisuusosaaminen kehittyy. Olemme käynnistäneet tänä syksynä kampanjan suomalaisten taloyhtiöiden paloturvallisuuden edistämiseksi. Kampanja muodostuu kolmesta vaiheesta:

1. Tutkimme kotien paloturvallisuutta asukaskyselyllä.

2. Mittaamme taloyhtiöiden paloturvallisuutta paloturvallisuuden riskitarkastusten avulla.

3. Muodostamme johtopäätelmät paloturvallisuuden edistämiseksi asukastutkimuksen ja taloyhtiöiden paloturvallisuusmittausten avulla.

Paloturvallisuuteen vaikuttavat olosuhteet muuttuvat tällä hetkellä taloyhtiöissä ehkä nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Väestön ikääntyminen ja moninaistuminen, Ukrainan sota, pelastustoimen muutokset ja sähköisten kulkuneuvojen lisääntyminen haastavat meidät miettimään, miten varmistamme suomalaisten kotien paloturvallisuuden seuraavien vuosien aikana. Historiasta löytyy esimerkkitapauksia, joissa turvallisuutta edistävät muutokset toimintakulttuuriin ja lainsäädäntöön on tehty vasta sen jälkeen, kun riskit ovat jo realisoituneet ja aiheuttaneet kymmenien, jopa satojen ihmisten kuoleman. Kysymys kuuluukin, osaammeko tehdä tarvittavat muutokset nyt ajoissa?

Taloyhtiöiden hallitusten tulee arvioida ja kartoittaa taloyhtiöön, asukkaisiin ja koteihin liittyviä riskejä yhä säännöllisemmin ja tarkemmin. Digitaalisten työkalujen ja asiantuntijapalveluiden avulla se on nykyisin hyvin tehokasta. Yksin tätä arviointia ei kannata tehdä, sillä turvallisuuden hoitaminen on yhteistyötä. Pelastuslaki velvoittaa taloyhtiöitä esimerkiksi laatimaan pelastussuunnitelman ja suosituksena on, että pelastussuunnitelman vaarojen ja riskien arviointi päivitetään vuosittain. Taloyhtiön hallituksen tehtävänä on myös varmistaa, että pelastussuunnitelma on viestitty kattavasti taloyhtiön asukkaille ja muille kiinteistön käyttäjille. Uutena asiana taloyhtiön ja kotien paloturvallisuuteen liittyen on asuinhuoneistojen palovaroittimien huolenpitovastuu, joka siirtyy asukkaalta taloyhtiöiden vastuulle 1.1.2024 alkaen. Tämä on hyvä muutos ja sen tavoitteena on parantaa palovaroittimien toimintavarmuutta kodeissa. Me Safetumilla tarjoamme taloyhtiöille avaimet käteen -palvelumallin palovaroittimien huolenpitoon.

Kotien paloturvallisuuden varmistaminen on meidän jokaisen tehtävämme. Auta meitä siis edistämään suomalaisten kotien paloturvallisuutta vastaamalla lyhyeen kyselyyn täällä. Vastanneiden kesken arvotaan 200€ arvoinen lahjakortti Verkkokauppa.comiin.

Turvallisuustyötä tehdään yhteistyössä. Tavoitteellisesti ja vakaasti ennakoiden. Näin hoidetaan turvallisuutta vahinkojen sijaan. Ota yhteyttä: safetum.fi

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Safetum

Me Safetumilla autamme taloyhtiöitä kaikissa paloturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteissä. Ylläpidämme ja laadimme kiinteistöjen pelastussuunnitelmia, tarkastamme paloturvallisuusriskejä, huollamme väestönsuojia sekä paloturvallisuuslaitteita. Paloturvallisuudesta ja väestönsuojelusta huolehtiminen on yhteistyötä. Luotettavan kumppanin kanssa vältyt vahingoilta.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

jätekeräys

19.5.2023

Jätekeräys kuntoon pienellä pihalla

As Oy Porvoon Rauhankatu 39 uusi jäteastiansa kolme vuotta sitten. Vanha jätepiste sijaitsi talon seinustalla ja oli siten paloturvallisuusriski. Jätelain muutokset voivat tuottaa vaikeuksia erityisesti pienille taloyhtiöille, mutta ratkaisuja löytyy.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

taloyhtiötsemppari

16.12.2022

Vapaaehtoinen talotsemppari liikuttaa iäkkäitä

Vapaaehtoiset talotsempparit järjestävät toimintaa As Oy Koivistonmäen ikäihmisille Riihimäellä. Aivojumpparyhmä kokoontuu viikoittain huoltamaan osallistujien muistia liikunnan ja visailun parissa. Muistiklubiin ovat tervetulleita kaikki.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

riski

28.4.2023

Osakasrakenne voi olla taloyhtiölle riski

Taloyhtiöiden mahdollisuudet saada lainaa ovat heikentyneet, kun pankit kiristävät kriteerejään. Erityisen synkältä tilanne näyttää yhtiöissä, joiden asukkaista valtaosa on eläkeläisiä. Myös tyhjillään olevat asunnot muodostavat yhtiölle riskin.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti