Paloturvallisuus ja varautuminen yhtiökokouksen asialistalle

Taloyhtiön paloturvallisuus ja varautuminen tulisi olla omana asiakohtana taloyhtiöiden yhtiökokouksissa. Paloturvallisuusraporttimme 2021 mukaan pelastuslain edellyttämälle minimitasolle ylsi viime vuonna vain joka kymmenes asiantuntijoidemme arvioimista kiinteistöistä. Kehitettävää taloyhtiöllä on etenkin paloteknisten laitteiden huolloissa, väestönsuojien kunnossapidossa sekä paloriskien arvioinnissa. Kiteytimme TOP3-toimenpiteet, joiden avulla taloyhtiö voi edistää turvallisuuden ja varautumisen tasoaan.

1. Paloturvallisuus ja varautuminen yhtiökokoukseen viralliseksi kokouksen osa-alueeksi

Kun paloturvallisuudesta puhutaan säännöllisesti, lisää se positiivista keskustelua aiheesta asukkaiden, osakkaiden ja hallituksen keskuudessa. Paloturvallisuuden säännöllinen esiin nostaminen myös varmistaa, että asukkaat sekä osakkaat saavat hallituksen kautta aina ajantasaista tietoa paloturvallisuuden ja varautumisen tilasta. Yhtiökokouksessa tulisi käydä lävitse taloyhtiön paloturvallisuustilanne, pelastussuunnitelman ajantasaisuus, väestönsuojan kunnossapito sekä turvallisuusviestinnän periaatteet. Aihealueen valmistelun suorittaa hallitus yhdessä isännöitsijän kanssa.

2. Riskitarkastuksia tulee suorittaa yhä enemmän ja havaitut riskit tulee korjata

Pelastussuunnitelma ja sen riskien arviointi tulisi päivittää vuosittain ja havainnot käsitellä hallituksen kokouksessa. Tehokkain tapa varmistaa taloyhtiön paloturvallisuus ja varautuminen on tehdä riskitarkastukset laaja-alaisesti koko taloyhtiön kokonaisuus huomioiden. Erityisiä tarkastettavia yksittäisiä osa-alueita ovat palokatkot, poistumisreitit, palo-ovet, pelastussuunnitelman ajantasaisuus, väestönsuojan toiminta, turvallisuusviestinnän menetelmät sekä mahdolliset sähkötoimisten laitteiden latauspisteet.

3. Jokaiseen kiinteistöön tulee laatia paloturvallisuuden ja varautumisen hoitamisen ohjelma, johon merkitään tehtävät, vastuut ja aikataulut

Toimintaohjelman avulla varmistetaan, että kiinteistöstä saadaan mahdollisimman paloturvallinen ja että se myös pysyy sellaisena. Ohjelman laadinta harjoituttaa myös havainnoimaan mitä käytännön tarkastuksia ja huoltoja taloyhtiön tulisi suorittaa. Riskihavaintojemme mukaan jopa 39 % kiinteistöistä laiminlyö paloturvallisuuslaitteiden, kuten esimerkiksi savunpoistojärjestelmien vuosihuollot ja 49 % tarkastetuista väestönsuojista ei ollut käyttöönotettavissa koska huoltotoimet olivat vuosien saatossa laiminlyöty. Paloturvallisuuden ja varautumisen hoitamisen ohjelma tulee sisällyttää pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS) ja taloyhtiön pelastussuunnitelmaan.

Hoidetaan paloturvallisuutta vahinkojen sijaan

Vahinkojen sijaan kiinteistöjen tulisi keskittyä paloturvallisuuden hoitamiseen, sillä vaaratilanteiden ennaltaehkäisyllä voidaan säästää sekä korjauskustannuksia ja ihmishenkiä sekä varmistua siitä, että onnettomuus tai kriisitilanteessa taloyhtiön turvallisuuteen voi luottaa. Elämme aikakautta, jossa paloturvallisuuteen ja varautumiseen vaikuttavat olosuhteet muuttuvat kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Me Safetumilla autamme taloyhtiöitä kaikissa paloturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteissä. Asiantuntijamme suorittavat vuosittain noin 3 000 kiinteistöjen riskitarkastusta ja huollamme yli 10 000 paloturvallisuuslaitetta ja väestönsuojaa ympäri Suomen.

 

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Safetum

Me Safetumilla autamme taloyhtiöitä kaikissa paloturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteissä. Ylläpidämme ja laadimme kiinteistöjen pelastussuunnitelmia, tarkastamme paloturvallisuusriskejä, huollamme väestönsuojia sekä paloturvallisuuslaitteita. Paloturvallisuudesta ja väestönsuojelusta huolehtiminen on yhteistyötä. Luotettavan kumppanin kanssa vältyt vahingoilta.

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

yhtiökokouksen puheenjohtaja

21.3.2023

Onnistu yhtiökokouksen puheenjohtajana

Hyvä yhtiökokouksen puheenjohtaja pitää huolen kokouksen sujuvasta etenemisestä ja osakkaiden tahdon toteutumisesta. Puheenjohtaja varmistaa myös, että kokouksesta poissa olleetkin saavat tiedot päätöksistä.

paloturvallisuus ja varautuminen

11.4.2023

Kaupallinen yhteistyö

Miltä kiinteistöjen paloturvallisuus ja varautuminen näyttivät vuonna 2022?

Taloyhtiöt pystyvät varautumaan häiriötilanteisiin arvioimalla riskejä säännöllisesti, pienentämällä riskejä sekä viestimällä asukkaille turvallisuusohjeista johdonmukaisesti. Safetumin paloturvallisuusraportti kertoo, kuinka turvallisia kiinteistöt olivat viime vuonna.

Safetum

paloturvallisuusriskit

7.3.2023

Kaupallinen yhteistyö

Nyt on aika tarkastaa taloyhtiön paloturvallisuusriskit

Hyvin varautunut taloyhtiö arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Erityisen tärkeää on pitää pelastussuunnitelma ajan tasalla.

Safetum

hoitovastikkeet kasvussa

28.3.2023

Taloyhtiöiden hoitovastikkeet kovassa kasvussa

Hoitokulujen nousu uhkaa useamman kuin joka viidennen taloyhtiön maksukykyä, selviää Kiinteistöliiton kyselystä. Vastikerästit ovat kuitenkin pysyneet maltillisina, eikä valtaosa yhtiöistä ole joutunut perimään ylimääräisiä vastikkeita.