Paloturvallisuus ja varautuminen yhtiökokouksen asialistalle

Taloyhtiön paloturvallisuus ja varautuminen tulisi olla omana asiakohtana taloyhtiöiden yhtiökokouksissa. Paloturvallisuusraporttimme 2021 mukaan pelastuslain edellyttämälle minimitasolle ylsi viime vuonna vain joka kymmenes asiantuntijoidemme arvioimista kiinteistöistä. Kehitettävää taloyhtiöllä on etenkin paloteknisten laitteiden huolloissa, väestönsuojien kunnossapidossa sekä paloriskien arvioinnissa. Kiteytimme TOP3-toimenpiteet, joiden avulla taloyhtiö voi edistää turvallisuuden ja varautumisen tasoaan.

1. Paloturvallisuus ja varautuminen yhtiökokoukseen viralliseksi kokouksen osa-alueeksi

Kun paloturvallisuudesta puhutaan säännöllisesti, lisää se positiivista keskustelua aiheesta asukkaiden, osakkaiden ja hallituksen keskuudessa. Paloturvallisuuden säännöllinen esiin nostaminen myös varmistaa, että asukkaat sekä osakkaat saavat hallituksen kautta aina ajantasaista tietoa paloturvallisuuden ja varautumisen tilasta. Yhtiökokouksessa tulisi käydä lävitse taloyhtiön paloturvallisuustilanne, pelastussuunnitelman ajantasaisuus, väestönsuojan kunnossapito sekä turvallisuusviestinnän periaatteet. Aihealueen valmistelun suorittaa hallitus yhdessä isännöitsijän kanssa.

2. Riskitarkastuksia tulee suorittaa yhä enemmän ja havaitut riskit tulee korjata

Pelastussuunnitelma ja sen riskien arviointi tulisi päivittää vuosittain ja havainnot käsitellä hallituksen kokouksessa. Tehokkain tapa varmistaa taloyhtiön paloturvallisuus ja varautuminen on tehdä riskitarkastukset laaja-alaisesti koko taloyhtiön kokonaisuus huomioiden. Erityisiä tarkastettavia yksittäisiä osa-alueita ovat palokatkot, poistumisreitit, palo-ovet, pelastussuunnitelman ajantasaisuus, väestönsuojan toiminta, turvallisuusviestinnän menetelmät sekä mahdolliset sähkötoimisten laitteiden latauspisteet.

3. Jokaiseen kiinteistöön tulee laatia paloturvallisuuden ja varautumisen hoitamisen ohjelma, johon merkitään tehtävät, vastuut ja aikataulut

Toimintaohjelman avulla varmistetaan, että kiinteistöstä saadaan mahdollisimman paloturvallinen ja että se myös pysyy sellaisena. Ohjelman laadinta harjoituttaa myös havainnoimaan mitä käytännön tarkastuksia ja huoltoja taloyhtiön tulisi suorittaa. Riskihavaintojemme mukaan jopa 39 % kiinteistöistä laiminlyö paloturvallisuuslaitteiden, kuten esimerkiksi savunpoistojärjestelmien vuosihuollot ja 49 % tarkastetuista väestönsuojista ei ollut käyttöönotettavissa koska huoltotoimet olivat vuosien saatossa laiminlyöty. Paloturvallisuuden ja varautumisen hoitamisen ohjelma tulee sisällyttää pitkän tähtäimen suunnitelmaan (PTS) ja taloyhtiön pelastussuunnitelmaan.

Hoidetaan paloturvallisuutta vahinkojen sijaan

Vahinkojen sijaan kiinteistöjen tulisi keskittyä paloturvallisuuden hoitamiseen, sillä vaaratilanteiden ennaltaehkäisyllä voidaan säästää sekä korjauskustannuksia ja ihmishenkiä sekä varmistua siitä, että onnettomuus tai kriisitilanteessa taloyhtiön turvallisuuteen voi luottaa. Elämme aikakautta, jossa paloturvallisuuteen ja varautumiseen vaikuttavat olosuhteet muuttuvat kenties enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Me Safetumilla autamme taloyhtiöitä kaikissa paloturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteissä. Asiantuntijamme suorittavat vuosittain noin 3 000 kiinteistöjen riskitarkastusta ja huollamme yli 10 000 paloturvallisuuslaitetta ja väestönsuojaa ympäri Suomen.

 

Safetum

Autamme ottamaan kiinteistöturvallisuuden mitattavasti haltuun

Tutustu yritykseen

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

9.1.2019

Vuoden 2018 lakipähkinät

Tähän artikkeliin on koottu kaikki Suomen Kiinteistölehdessä vuonna 2018 julkaistut lakipähkinät. Tilintarkastaja vai toiminnantarkastaja? Heinäkuussa 2010 muuttunut asunto-osakeyhtiölaki toi kokonaan uuden käsitteen asunto-osakeyhtiömaailmaan – toiminnantarkastus ja toiminnantarkastaja.

10.11.2017

Paloturvallisuusviikko muistuttaa: ”Kun hätä on suurin, sinä pelastat”

Jokainen on itse paras henkilö parantamaan oman lähipiirinsä paloturvallisuutta. Fiksuinta on pelastaa koti jo etukäteen estämällä tulipalot. Tosi paikan tullen alkusammutus ja läheisten pelastaminen palavasta tilasta ovat elintärkeitä toimia, joita on syytä harjoitella etukäteen.

15.11.2019

Paloturvallisuusviikko muistuttaa liesien turvallisesta käytöstä

Lieden käyttö on kotien suurin paloturvallisuusriski. Paloautot starttaavat suomalaisiin koteihin kahdeksan kertaa päivässä, ja noin kolmessa tapauksessa syynä on valvomaton lieden käyttö tai liedelle jätetyt tavarat. Paloturvallisuusviikon kampanjalla kannustetaan ihmisiä turvalliseen lieden käyttöön.

11.4.2018

Tympiikö taloyhtiön meininki? Älä valita, vaan vaikuta!

Yhtiökokouskutsuja on kolahdellut osakkaiden postiluukuista pitkin kevättalvea. Osa on siirtänyt monistenipun suoraan paperinkeräysastiaan tai muuhun mappi ööhön, mutta moni on myös käyttänyt valtaansa ja osallistunut yhtiökokoukseen. Jälkimmäistä vaihtoehtoa voi lämpimästi suositella.