Elämme aikakautta, jossa paloturvallisuuteen ja kokonaisturvallisuuteen vaikuttavat olosuhteet muuttuvat enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Esimerkiksi väestön ikääntyminen, Ukrainan sota, pelastustoimen muutokset ja hyvinvointialueuudistus, uudet energiamuodot, sähköautojen lisääntyminen sekä jengirikollisuuden kasvavat uhkakuvat haastavat meitä aidosti miettimään, miten varmistamme suomalaisten kiinteistöjen paloturvallisuuden, kokonaisturvallisuuden ja kiinteistöissä asuvien ihmisten turvallisuusosaamisen ja -kulttuurin seuraavien vuosien aikana.
Historiasta löytyy esimerkkitapauksia, joissa turvallisuutta edistävät muutokset toimintakulttuuriin, lainsäädäntöön sekä teknisiin ja rakenteellisiin osa-alueisiin on tehty vasta sen jälkeen, kun riskit ovat jo realisoituneet ja aiheuttaneet kymmenien, jopa satojen ihmisten kuoleman. Kysymys kuuluukin, osaammeko me tehdä tarvittavat muutokset nyt ajoissa?
Hyvin varautunut taloyhtiö ja sen hallitus arvioi riskejä säännöllisesti, suorittaa toimenpiteitä riskien pienentämiseksi sekä viestii asukkaille pelastus- ja turvallisuusohjeista. Asukkaan näkökulmasta varautuminen tarkoittaa oman arjen turvallisuuden varmistamista, resilienssin kehittämistä ja taloyhtiön ohjeiden noudattamista. Varautumista on esimerkiksi kodin palovaroittimien toimivuuden tarkastukset, kotivaran hankkiminen sekä taloyhtiön pelastussuunnitelmaan tutustuminen.
Taloyhtiön hallitus vastaa paloturvallisuudesta – autamme minimoimaan riskit
Taloyhtiön tiloissa tai asunnossa sattuva tulipalo voi aiheuttaa merkittäviä aineellisia vahinkoja ja pahimmassa tapauksessa menetetään jopa ihmishenkiä. Jos kiinteistön paloturvallisuudesta tai varautumisesta löytyy puutteita tai laiminlyöntejä, vahingon sattuessa vakuutusyhtiö ei välttämättä ole velvollinen korvaamaan kaikkia vahinkoja.
Pelastussuunnitelma on taloyhtiön paloturvallisuuden ja varautumisen käsikirja. Sen laatiminen ja ajan tasalla pitäminen ovat taloyhtiön hallituksen vastuulla. Pelastussuunnitelman keskeisenä osana on riskien kartoittaminen ja arviointi, joka tulisi päivittää vuosittain.
Safetumin suorittamassa taloyhtiön paloturvallisuuden riskitarkastuksessa:
- Asiantuntijamme jalkautuu kiinteistöön ja suorittaa paloturvallisuuden riskitarkastuksen yhdessä taloyhtiön vastuuhenkilöiden, esimerkiksi hallituksen kanssa. Riskitarkastuksellamme tarkastamme yli 200 eri paloturvallisuuden ja varautumisen osa-aluetta.
- Saatte tarkastuksesta selkeälukuisen riskiraportin, josta selviää kiinteistön paloturvallisuuden taso, mahdolliset puutteet ja kustannusarvio mahdollisista korjaustarpeista.
- Tarkastuksen jälkeen päivitämme taloyhtiön pelastussuunnitelman ja varmistamme, että se täyttää lakisääteiset vaatimukset. Hallitukselle voidaan myös luoda omat käyttöoikeudet digitaaliseen palveluumme.
Kiinnostuitko? Tarjoamme nyt 5.4.2023 asti paloturvallisuuden riskitarkastuksen ja pelastussuunnitelman päivityksen tarjoushintaan 350€ + alv / taloyhtiö. Lunasta tarjous täältä
Hoidetaan paloturvallisuutta vahinkojen sijaan
Me Safetumilla autamme taloyhtiöitä kaikissa paloturvallisuuden ja varautumisen toimenpiteissä. Ylläpidämme ja laadimme kiinteistöjen pelastussuunnitelmia, tarkastamme paloturvallisuusriskejä, huollamme väestönsuojia sekä paloturvallisuuslaitteita. Paloturvallisuudesta ja väestönsuojelusta huolehtiminen on yhteistyötä. Luotettavan kumppanin kanssa vältyt vahingoilta.
Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.
Luo tunnus Kirjaudu sisään