Kierrätys lisääntyi ja monipuolistui uusitun jätepisteen ansiosta

Vaasan opiskelija-asuntosäätiö VOAS on alkanut uusia suurimpien kohteidensa jätepisteitä. Vanhojen jätekatosten tai -aitausten tilalle on tullut Molok-syväkeräyspisteet, joilla kierrätys onnistuu seitsemän eri jakeen ja paristojen osalta. Kierrätysaste nousi kaikissa uusituissa kohteissa, ja osassa se tuplaantui.

Vaasan opiskelija-asuntosäätiöllä eli VOASilla on kolmisenkymmentä erikokoista kohdetta ympäri Vaasaa. Suurimmista kohteista neljässä on jo uusittu jätepiste vaihtamalla pinta-astiat Molok-syväkeräysjärjestelmään.

– Ensimmäinen jätepiste, jonka uusimme oli pimeä ja sen kapasiteetti oli riittämätön asukasmäärään nähden. Sama koski toista kohdettamme. Siellä käytiin yön pimeinä tunteina jättämässä kaikkea muutakin tavaraa, ja jätekatos oli todella usein täynnä, kertoo VOASin markkinointi- ja asiakkuuspäällikkö Miia Salo.

VOASin kiinteistöjohtaja Teppo Rasku jatkaa:

– Meillä on melko paljon sisään- ja ulosmuuttoja, joissa rojua kerääntyy piilossa oleviin jätepisteisiin. Jätekatokseen oli helppo jättää nojatuoli ja muuta sinne kuulumatonta.

Lisää tilaa pyörille ja autoille

VOASin kohteissa lajiteltiin aiemmin viittä eri jaetta: poltettavaa jätettä, biojätettä, paperia, lasia ja metallia. Uuteen jätepisteeseen tuli mahdolliseksi myös kartongin ja muovin lajittelu.

Uusien lajiteltavien jakeiden myötä vanhojen jätepisteiden tila alkoi kuitenkin loppua, sillä uusia pinta-astioita ei olisi saanut enää sovitettua vanhaan tilaan.

Kun VOASilla jätekatoksessa olleet jäteastiat siirtyivät avoimeen tilaan syväkeräyspisteeseen, jätekatoksesta vapautui tilaa polkupyörille. Katoksesta tulikin kerrostalon uusi pyörävarasto.

Toisessa kohteessa taas uusi jätepiste vapautti pihalta tilaa neljälle uudelle parkkiruudulle.

Räätälöity ulkoasu helpottamaan kierrätystä

VOASin kohteiden uudet jätepisteet on helppo löytää niiden ulkoasun ansiosta. Kirkkaanväriset kuvitukset säiliöiden kyljessä kutsuvat lajittelemaan jätteet oikein.

– Halusimme helpottaa asukkaiden lajittelua säiliöiden kuvituksella. Kuvien tarkoituksena on kertoa tekstin lisäksi, mitä astioihin voi tai pitää laittaa. Ja tietysti eriväriset ja pirteät kuvat ovat kivan näköiset, kertoo Salo.

Säiliöiden pirteän kuvituksen suunnitteli oululainen mainostoimisto Design Inspis.

Asukkaat olivat toivoneet lajittelumahdollisuuksia

Salon mukaan VOASin asukaskunta on nuorta ja asukkaat ovat kasvaneet eri tavalla kierrättämään kuin vanhemmat sukupolvet. Näin ollen puutteelliset kierrätysmahdollisuudet ovat näkyneet asukastutkimuskyselyissä:

– Yksi yleisin asukastutkimuskyselyissä noussut tyytymättömyyden aihe on ollut lajittelu. Jos jätepisteet eivät ole kunnossa, saamme niistä palautetta, koska ne ovat tärkeitä asukkaillemme.

Salo toteaakin, että uusittujen jätepisteiden kohteissa asukkaat ovat tyytyväisempiä verrattuna aikaisempaan.

Lajittelubileet ja ohjeet kannustavat kierrätykseen

Opiskelijapainotteisessa yhteisössä haluttiin kannustaa kierrätykseen myös jollain hauskalla tavalla. VOAS onkin järjestänyt paikallisen jätehuoltoyhtiö Stormossenin kanssa lajittelutapahtumia.

– Tapahtumassa oli erilaisia leikkimielisiä lajittelutehtäviä. Lisäksi siellä jaettiin lajitteluhaalarimerkkejä, Stormossenin tuomia hävikkilakuja ja sekä Stormossenin lajittelukasseja. Kassit olivat kolmeen lokeroon jaettuja kestokasseja, joiden ansiosta lajittelu pienissä tiloissa helpottuu. Tapatumaan sai myös tuoda omia haasteellisia lajiteltavia asioita, ja asukkaat toivat mm. kellon ja kynsilakkapulloja. Niiden kierrätyksestä sitten juteltiin Stormossenin oman asiantuntijan kanssa.

Salo kertoo, että myös myöhemmin on tarkoitus järjestää uusia vastaavanlaisia lajittelubileitä tai -treffejä Molok-jätepisteiden ympärillä, kun uudet asukkaat saapuvat paikkakunnalle. Voit lukea koko jutun Molok Oy:n sivustolta.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Katso myös nämä

yhteinen jätepiste

13.6.2022

Kaupallinen yhteistyö

Taloyhtiöiden yhteinen jätepiste säästää rahaa ja ympäristöä

Viisi vaasalaista taloyhtiötä rakensi uuden yhteisen jätepisteen entisten erillisten tilalle. Uuden jätepisteen Molok-syväkeräyssäiliöt vaativat tyhjennystä harvemmin, mikä säästää rahaa ja ympäristöä.

Molok

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

MolokDomino-jätesäiliö on ekologinen ja tyylikäs

Molok on päivittänyt kestosuosikki-jätepisteensä MolokDominon. Uusi MolokDomino on ekologinen ja tyylikäs, mutta myös miellyttävä ja helppo käyttää. Siihen voidaan integroida myös älyominaisuuksia.

Molok

aurinkovoimala

23.5.2022

Hietalahden Puistikossa otetaan kaikki aurinkosähkö hyötykäyttöön

Asunto-osakeyhtiö Hietalahden Puistikossa tehtiin linjasaneerauksen yhteydessä energiaremontti, jonka loppuvaiheessa rakennuksen katolle asennettiin aurinkopaneelit. Hyvityslaskennan ansiosta aurinkovoimalasta voitiin tehdä ajateltuakin suurempi.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

7.10.2022

Kaupallinen yhteistyö

Kierrättäminen siirtyi joensuulaisissa taloyhtiöissä 2020-luvulle

Kahdessa joensuulaisessa taloyhtiössä siirryttiin yhteiseen syväkeräysjärjestelmään. Uuden jätepisteen myötä kierrättäminen monipuolistui.

Molok

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti