Kulutetusta käyttövedestä on annettava erittely asukkaalle

Marraskuussa 2020 voimaan tulleen lakiuudistuksen mukaan uusissa taloyhtiöissä vesilaskutuksen tulisi perustua huoneistokohtaisilla ja etäluettavilla mittareilla mitattuun kulutukseen.

Vuoden 2022 alusta lähtien asunto-osakeyhtiön osakkeenomistajalle, vuokralaiselle sekä asumisoikeuden haltijalle on annettava kuukausittain tiedot lämpimän ja kylmän käyttöveden kulutuksesta, vaikka itse vesilaskutus käytännössä tehtäisiinkin esimerkiksi kerran vuodessa.

Vanhoissa taloyhtiöissä kulutusperusteiseen laskutukseen siirrytään vasta sitä mukaa, kun putkisaneerauksen yhteydessä asennetaan etäluettavat vesimittarit. Velvoite kuukausittaisen erittelyn toimittamisesta koskee näin ollen niitä saneeraus- ja uudiskohteita, jotka ovat saaneet rakennusluvan 23.11.2020 jälkeen.

Energiansäästötalkoisiin kannattaa ryhtyä heti

Huoneistokohtainen vedenkulutuksen mittaus ja kulutuksen mukainen vesilaskutus yhdistettynä asukkaiden henkilökohtaisten kulutustottumusten muutokseen tuovat huomattavaa säästöä veden ja energian kulutuksessa.

Koska henkilökohtaiset kulutustottumukset ovat yksi suurimmista syistä korkeaan vedenkulutukseen, kannattaa vedenmittausjärjestelmän valinnassa etäluennan lisäksi huomioida asukkaan mahdollisuus tarkkailla omaa kulutustaan.

Vedenmittausjärjestelmän elinkaarikustannus pienenee sitä mukaa, kun säästöä veden ja energian kulutuksessa syntyy. Omataloyhtio.fi on laskenut, että 30 prosentin säästö vedenkulutuksessa tarkoittaa kymmenen prosentin säästöä energiankulutuksessa. Säästö on niin merkittävä, että vanhoissakin taloyhtiöissä investointi kannattaa.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

uudetkin ikkunat

1.2.2023

Kuukauden kasvo: uudetkin ikkunat tarvitsevat huoltoa

Uudenaikaiset puu-alumiini-ikkunat ovat kestävämpiä kuin perinteiset puuikkunat, mutta niitäkin täytyy silti huoltaa. Huolto kannattaa tehdä ajoissa, eikä vasta sitten kun ongelmia ilmaantuu.

lopputarkastus

1.8.2023

Lopputarkastus turvaa vuokrasuhteen molempia osapuolia

Vuokrasuhteen päättyessä kannattaa tehdä lopputarkastus, jossa ovat läsnä sekä vuokralainen että vuokranantaja, muistuttaa Suomen Vuokranantajat. Näin voidaan arvioida, onko asunto hyvässä kunnossa ja välttää riitaisuudet.

veden säästäminen

17.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi

Lämpimän veden osuus on jopa puolet kiinteistöjen energiakustannuksista. Vedenkulutus aiheuttaa myös ison osan kiinteistöjen hiilidioksidipäästöistä. Siksi vedenkulutusta täytyy taloyhtiöissä seurata ja vettä alkaa säästää.

Smartvatten

Tilakohtainen vedenmittaus

3.10.2023

Kaupallinen yhteistyö

Tilakohtainen vedenmittaus auttaa muuttamaan kulutustottumuksia

Vesi on yksi suurimmista taloyhtiöiden kulueristä. Kun vedenkulutuksen näkee todellisina litroina ja euroina, on helpompaa tehdä vastuullisia valintoja. Tilakohtaisella vedenmittauksella on mahdollista säästää selvää rahaa.

Smartvatten

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti