Kuka saa olla taloyhtiön hallituksessa?

Espoolaisen taloyhtiön asukas ihmettelee Länsiväylässä, saako hallituksen viidestä jäsenestä kaksi työskennellä huolto- ja isännöintiyrityksissä. Onko tällöin olemassa eturistiriita, kun taloyhtiöllä on voimassaolevat sopimukset molempien yritysten kanssa?

Asukkaan mukaan taloyhtiössä ei enää kilpailuteta hankintoja, vaan ne menevät huoltoyhtiölle. Isännöintiin ollaan oltu myös tyytymättömyyttä, mutta hallitus ei halua vaihtaa toimijaa.

Esteellisyys huomioitava

Hallituksen jäsen on esteellinen silloin, kun käsiteltävä asia koskee hänen ja yhtiön välistä sopimusta tai hänelle on tulossa siitä etua, joka voi olla ristiriidassa yhtiön edun kanssa, Kiinteistöliitto Uusimaan johtava lakimies Mia Pujals muistuttaa.

Pujalsin mukaan huoltoyhtiön työntekijä on kuitenkin sellaisessa asemassa, että se ei yleensä tuo esteellisyyttä. Tulkinnanvaraisissa tilanteissa hallituksen jäsenen tulisi jäävätä itsensä. Pujals myös  muistuttaa, että hallitus voidaan vaihtaa kesken kauden, mikäli se ei nauti osakkaiden luottamusta.

Lue koko juttu Länsiväylästä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

konkurssi

12.10.2023

Taloyhtiön konkurssin voi usein välttää

Taloyhtiötä voi uhata konkurssi, jos sillä on paljon korjausvelkaa. Kaikilla taloyhtiöillä ei ole varaa edes konkurssiin, sillä konkurssimenettely maksaa tuhansia euroja. Konkurssin voi kuitenkin välttää, kun korjaukset toteutetaan ajoissa.

13.1.2023

Mitä on vastuullisuus taloyhtiössä?

Vastuullisuuskeskustelu ulottuu lähivuosina myös taloyhtiöihin, ja hyvin hoidetut taloyhtiöt nousevat arvoon. Vastuullisuuteen kuuluu niin ekologinen, taloudellinen kuin sosiaalinen vastuu. Suunnitelmallinen kiinteistönpito on keskeinen osa vastuullisuuden johtamista.

korjausurakan valvoja

4.8.2023

Mihin tarvitaan korjausurakan valvojaa?

Valvoja valvoo korjaushankkeessa taloyhtiön puolesta urakoitsijan työsuoritusta. Hän on kuitenkin puolueeton ja yhteistyössä kaikkien osapuolten kanssa. Valvojan suhde taloyhtiöön määritellään valvontasopimuksessa, suhde urakoitsijaan taas urakkasopimuksessa.

tilinpäätös

13.9.2023

Taloyhtiön tilinpäätös toimii tiedon lähteenä

Kaikkien taloyhtiöiden tulee laatia tilinpäätös ja toimintakertomus sekä talousarvio yhtiökokouksessa käsiteltäväksi. Tilinpäätösasiakirjoista löytyy tietoa tilikauden tapahtumien lisäksi yhtiön taloudellisesta tilasta ja tulevaisuuden näkymistä. Sen avulla yhtiö voi varautua tulevaisuuteen.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti