Kuka hallinnoi autopaikkoja?

Kenen hallintaan pihan autopaikat kuuluvat? Osakas omistaa asunto-osakeyhtiössä vain osakkeet, joiden nojalla hänellä on oikeus hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä huoneistoa. Osakeryhmä voi tuottaa hallintaoikeuden myös muuhun tilaan kuin asuinhuoneistoon, esimerkiksi autopaikkaan.

Autopaikka on osakashallinnassa vain, jos yhtiöjärjestyksessä niin määrätään. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi yhtiöjärjestyksen määräystä, jonka mukaan tiettyyn huoneistoon tai kaikkiin huoneistoihin kuuluu autopaikka tai vaihtoehtoisesti autopaikat voivat olla yhtiöjärjestyksessä mainittu omina osakkeinaan. Jos yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa siitä, että autopaikka on edellä selostetulla tavalla osakashallinnassa, se on yhtiön hallinnassa. Tällöin yhtiö vuokraa paikkoja asukkaiden käyttöön.

Mikäli autopaikan hallinta perustuu pelkästään yhtiöjärjestysmääräykseen, jonka mukaan huoneistoon kuuluu autopaikka, ei kyseistä paikkaa voi erikseen myydä toiselle. Kyseisen autopaikan hallinta perustuu tällöin niiden osakkeiden omistamiseen, joilla hallitaan myös asuinhuoneistoa. Paikat ovat tällöin kytköksissä asuinhuoneistoihin, eikä niitä voida noin vain erottaa toisistaan. Autopaikkoja voidaan lähtökohtaisesti myydä ja ostaa erikseen vain, mikäli ne ovat omina osakkeinaan. Tällöin autopaikoilla voidaan käydä kauppaa kuten muillakin asunto-osakeyhtiön osakkeilla, eli esimerkiksi asuinhuoneistojen hallintaan oikeuttavilla osakkeilla.

Artikkeli on julkaistu Suomen Kiinteistölehden numerossa 10/2021.

Jaakko Lindfors

Kirjoittaja on vanhempi lakimies Suomen Kiinteistöliitto ry:ssä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

13.1.2022

Kaupallinen yhteistyö

Monimutkainen kulkeminen tuo mukanaan suuret vuosikustannukset

Kun taloyhtiön asukas tarvitsee viisi eri kulkemisen tunnistetta päästäkseen liikkumaan kotitalossaan, jotakin on mennyt pieleen. Tällainen on kuitenkin arkipäivää joissakin taloyhtiöissä. Lisäksi kulkemiseen liittyvät ylläpito- ja elinkaarikustannukset saattavat yllättää melkoisesti.

CERTEGO

16.5.2022

Toimiva strategia helpottaa hallinnointia

Asunto-osakeyhtiön hallituksen kannattaa hallituskauden alussa laatia strategia ja noudattaa sitä. Strategian tulisi koskea taloudenpitoa, kunnossapitoa ja asumisviihtyvyyttä. Myös vakuutusturva kannattaa huomioida.

yhteiset tilat

18.5.2022

Yhteiset tilat yhteiseksi hyväksi

Kerhotilat, sauna, pyykkitupa, pyörävarasto, rappukäytävät. Nämä ovat taloyhtiöiden yhteisiä tiloja. Mutta kenellä niitä on oikeus käyttää?

17.3.2022

Parkkipaikkojen puute ja polttoaineen kallistuminen lisäävät yhteiskäyttöautojen suosiota

Seuraavina vuosina on tulossa merkittäviä muutoksia kaupunkien pysäköinnin ratkaisuihin ja -hintoihin. Asukaspysäköinnin lisäksi myös kadunvarsipaikkojen tuntihinnoittelu tulee kallistumaan huomattavasti. Polttoaineen hintakin nousee kovaa vauhtia.