Kruunuvuorenrannassa jätteet kulkevat nyt putkia pitkin

Helsingin Kruunuvuorenrannassa on otettu käyttöön jätteen putkikeräysjärjestelmä Rode. Putkikeräysjärjestelmässä kussakin taloyhtiössä on omat keräyspisteensä, josta jätteet kulkevat alipaineella maanalaista putkistoa pitkin koonta-asemalle.

Putkikeräys parantaa piha-alueiden turvallisuutta ja lisää viihtyvyyttä, sillä roska-autot hakevat jätteet jatkokäsittelyyn suoraan koonta-asemalta eivätkä kiertele talojen pihapiirissä. Järjestelmä vähentää huoltoliikennettä jopa 80–90 prosenttia tavanomaiseen jätehuoltoon verrattuna. Myös melu- ja hajuhaitat pienenevät.

Kruunuvuorenrannan jäteputkisto laajenee sitä mukaa, kun kaupunginosaa rakennetaan. Valmiin putkiston pituus tulee olemaan noin kymmenen kilometriä.

Investointi pitkälle tulevaisuuteen

”Jätteen putkikeräys on kannattava investointi, jolle saadaan vastinetta nyt ja pitkälle tulevaisuudessa”, sanoo Kruunuvuorenrannan projektinjohtaja Pirjo Siren Helsingin kaupunginkansliasta. ”Järjestelmä sopii erinomaisesti Kruunuvuorenrannan kaltaiseen tiiviiseen kaupunginosaan. Lisäksi koonta-asema on arkkitehtuuriltaan hieno ja onnistunut”.

Roden toimittaa vantaalainen teknologiayhtiö Marimatic Oy, joka vastaa myös järjestelmän hoidosta ja ylläpidosta. Putkikeräysjärjestelmän omistaa ja sitä hallinnoi kaupungin tytäryhtiö Kruunuvuorenrannan jätteen putkikeräys Oy.

Helsinki on ensimmäinen kaupunki Suomessa, joka on ottanut jätteiden putkikeräysjärjestelmän käyttöön yhtä laajasti. Vastaavia putkikeräysjärjestelmiä on Kalasatamassa ja Jätkäsaaressa.

Kruunuvuorenrantaa rakennetaan kantakaupungin vastarannalle, Kruunuvuorenselän itärannalle. Kruunuvuorenrannasta on upeat näkymät merelle, kuusi kilometriä rantaviivaa, kartanopuistoja ja saaristoluontoa aidoimmillaan. 12 500 asukkaan kaupunginosa valmistuu 2020-luvun puolenvälin jälkeen.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

säilytä jätteet

15.2.2023

Säilytä jätteet kotona jäteastioiden ollessa täynnä

Taloyhtiöiden jäteastiat täyttyvät joskus nopeasti, eikä niitä pystytä tyhjentämään riittävän usein. Jätteet tulee tällöin säilyttää ensisijaisesti kotona. Seka- ja biojätteet voi tyhjennysvälin pitkittyessä jättää irtojätteenä keräysastian viereen.

käyttövesiputkisto uusiksi

21.10.2022

Käyttövesiputkisto uusiksi hyvin suunnitellussa remontissa

Hämeenlinnalaisessa As Oy Ainontie 5–9:ssä vaihdetaan kuluvan vuoden aikana käyttövesiputkisto. Remontin sujumista on helpottanut hyvin tehty suunnitelma. Valmista on tarkoitus olla joulukuussa.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

viihtyisä piha yhteisillä välineillä

4.8.2022

Piha viihtyisäksi yhteisillä välineillä

Taloyhtiön piha tulee helpommin hoidetuksi, kun taloyhtiöllä on käytössään yhteiskäyttöisiä työkaluja. Asukkaat osallistuvat pihan kunnossapitoon mielellään, ja varastot pysyvät siisteinä, kun niihin ei tarvitse ahtaa jokaisen omia kottikärryjä ja ruohonleikkureita.
- Yhteishenki auttaa hoitamaan yhteisiä alueita, sanoo Erkki Lonka.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

21.9.2022

Näin estät vuotovahingot kesämökillä

Talvella tyhjillään olevalla kesämökillä voi sattua putkirikko putkien jäätyessä. Vedet tulisikin katkaista ja peruslämpö jättää päälle mökkiä talviteloille laittaessa. Jos putket silti jäätyvät, niitä ei saa sulattaa itse.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti