Korvausilmaventtiileistä tulee sisälle katupölyä

Kadun varrella sijaitsevan taloyhtiön ikkunat uusittiin ja ikkunoihin asennettiin suodattimilla varustetut korvausilmaventtiilit. Aiemmin korvausilma oli tullut asuntoihin vanhoista kylmäkaappien läpivienneistä. Nyt ongelmaksi ovat muodostuneet liikenteen päästöt ja katupöly, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen pitää korvausilmaventtiileiden asentamista hyvänä merkkinä. Se kertoo, että ilmanvaihtoa on ainakin pyritty parantamaan. Keittiön kylmäkaappien läpivientejä ei ole varsinaisesti tarkoitettu ilmanvaihtoon, vaan kylmäkaapin viilennykseen, Kemppainen sanoo.

Korvausilmaventtiileissä on käytössä yleensä karkea- tai hienosuodattimia. Karkeasuodattimet suodattavat karkeita hiukkasia, joista katupöly pääosin koostuu ja hienosuodattimiin jää vielä pienempiä hiukkasia. Korvausventtiileihin ei kuitenkaan voi valita mitä tahansa suodattimia, vaan valmistajan kyseiseen malliin sopivia ja siihen suosittelemia suodattimia, Kemppainen kertoo.

Myös tuuletusikkunoihin saatavista suodatinkankaista tai ilmanpuhdistajista voi olla apua sisäilmanlaadun ylläpitämisessä.

Niin hyviä suodattimia ei ole, että niillä pystyttäisiin estämään kaikki pienhiukkaset ja kaasut, sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala Hengitysliitosta toteaa.

Asunnon sisäilmasta ei saa silti aiheutua haittaa terveydelle. Lain mukaan asunnon ilmanvaihto sekä sen vikojen ja puutteiden korjaaminen kuuluvat taloyhtiölle. Kiinteistöliiton taloyhtiön vastuunjakotaulukon mukaan taloyhtiölle kuuluu myös korvausilmaventtiileiden ja niiden suodattimien kunnossapitovastuu. Suositus on, että korvausilmaventtiilien huolto tehtäisiin vähintään kahdesti vuodessa eli keväisin ja syksyisin.

Olisi hyvä, että taloyhtiö lähtisi selvittämään mahdollista terveyshaittaa esimerkiksi sisäilma-asiantuntijoiden tekemillä mittauksilla, Arto Kemppainen sanoo.

Timo Kujalan mukaan yksi vaihtoehto olisi miettiä, saataisiinko korvausilmaa tuotua esimerkiksi hormirakenteen sisälle tehtävää raitisilmakanavaa pitkin. Toinen ratkaisu olisi koneellisen tulo- ja poistoilmanvaihto.

Lue lisää täältä.

Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle kahden viikon välein!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

varaudu poikkeustilanteisiin

6.10.2022

Viisas varautuu poikkeustilanteisiin

Suomessakin tulee joskus erilaisia häiriötilanteita. Valtaosassa niistä riittää sisätiloihin suojautuminen. Kotiin on hyvä varata ruokaa ja tarvikkeita riittävästi 72 tunnin ajaksi.

keittiöremontti

20.5.2022

Suunnittelu ja pohjatyöt takaavat onnistuneen keittiöremontin

Espoon Kivenlahdessa remontoidaan 72-neliösen kerrostaloasunnon keittiötä. Remontin toteuttaja, osakas Pekka Vass kertoo, että parhaiten keittiöremontista selviää kun suunnittelee sen hyvin ja tekee pohjatyöt huolella. "Kannattaa ehdottomasti palkata suunnittelija", hän sanoo.

Tähtiartikkeli

Tilaajille

osakas muutostöitä

30.1.2023

Osakas tekee muutostöitä ilman lupaa, mitä tehdä?

Osakkaalla on laaja muutostyöoikeus hallitsemassaan huoneistossa. Muutostöistä tulee kuitenkin tehdä ilmoitus hallitukselle tai isännöitsijälle, jos muutostyö vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkaan omistamaan kiinteistön osaan. Mitä tehdä jos osakas aloittaa muutostyöt ilman ilmoitusta?

Tilaajille

aurinkopaneelien asennus

19.8.2022

Vältä virheet aurinkopaneelien asennuksessa

Aurinkopaneeleihin kannattaa perehtyä huolellisesti ennen niiden hankkimista. Muuten asennuksessa voi ilmetä ongelmia. Aurinkopaneelit kannattaa asentaa kattoremontin yhteydessä, ja sähköasennukset tulee jättää alan ammattilaiselle.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti