Korona patosi korjaustarpeita

Koronapandemian puhkeamisella on ollut merkittävä vaikutus rakennusalan markkina- ja kysyntätilanteeseen, joka alkoi heikentyä viime vuoden maaliskuun puolivälissä. Loppuvuodesta tilanne oli vakaampi kesään verrattuna, mutta pandemia vaikutti talotekniikkaurakoitsijoiden toimintaan alkusyksyn pienestä suvantovaiheesta huolimatta.

− Vaikka rakennustyömaat pysyivät käynnissä, uusia työmaita ei aloitettu, ja vuoteen sisältyi paljon epävarmuutta. Erityisesti lvi-puolella linjasaneerauksia jäi aloittamatta. Samoin kävi määrätynlaisille pienehköille huoltotöille, joita tehtiin normaaliaikana säännöllisesti esimerkiksi teollisuuteen tai hotelleihin. Ne pysähtyivät melkein kokonaan, ja tämä vaikutti suoraan liikevaihtoihin, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU:n hallituksen puheenjohtaja Heikki Pesu kertoo.

Esimerkiksi kauppakeskuksissa tavallisesti tehtävät huoltotyöt vähenivät keskusten vähäisemmän käytön vuoksi minimiin. Samoin kävi yritysten vaihtumisen yhteydessä tehtäville liiketilojen muutostöille.

Taloyhtiöt ovat olleet urakoitsijoiden näkökulmasta ylivarovaisia pandemian aikana sekä pienien huoltotöiden että suurempien päätösten äärellä. Pidättyväisyys on jatkunut vuoden 2021 puolelle, eikä erilaisia teknisiä saneeraushankkeita ole saatu käynnistettyä.

Yhtiökokousten lykkääntyminen viivästyttää hankkeita

Taloyhtiöiden päättävä elin eli kerran vuodessa kokoontuva yhtiökokous on ollut myös päätöksenteon tulppana ja viivästyttänyt harvojen kokousaikataulujensa vuoksi hankkeiden päätäntää vielä lisää.

− Se vaikuttaa suoraan monen yrityksen liikevaihtoon, sillä putkiremontit kuuluvat alan yritysten ydinliiketoimintaan. Monessa taloyhtiössä on tehty vain aivan pakolliset asiat eivätkä asukkaat oikein ole halunneet päästää huoltoa paikalle, vaikka turvallisesta kiinteistöhuollosta on kampanjoitu ja ministeriötäkin ohjeistettu, LVI-TU:n toimitusjohtaja Mika Hokkanen sanoo.

Uusien asuntojen rakentamisen korkea määrä ei ole kompensoinut koronan vaikutuksia, sillä talotekniikan osuus on uudiskohteissa aavistuksen verran pienempi kuin muissa kohteissa.

− Uudisrakentamisen määrä on tietysti hyvä asia toimialalle, mutta se ei yksin kanna, Pesu huomauttaa.

Lomautuksien määrä jäi viime vuonna muutamiin prosentteihin, eli alalla oli ja on edelleen täysi työllisyys. Koronan vaikutukset ovat laskeneet yritysten liikevaihtoja myös kiristyneen urakkakilpailun vuoksi ja nostaneet työkustannuksia ja siten vaikuttaneet tulokseen heikentävästi.

Myös materiaalien saatavuus on heikentynyt. Arvioiden mukaan myös materiaalien hinnat ovat nousseet merkittävästi. Tämä aiheuttaa omat vaikeutensa yrityksille esimerkiksi isojen projektien tarjoamisessa, ja lisää tietenkin hinnoittelun riskiä.

Artikkeli: Haluatko kommentoida artikkelia? Luo tunnus ja kirjaudu sisään.

Tilaa uutiskirjeemme

Kiinteistölehden suosittu uutiskirje tuo kiinteistöalan uutiset sinulle!

Tilaa uutiskirje

Katso myös nämä

24.2.2022

Rakentaminen ja remontoiminen ei ole koskaan ollut näin kallista

Vihtiläisellä hirsirakentajalla Pasi Nissisellä ei ole ollut koskaan näin paljon töitä, vaikka puun hinta on kallistunut korona-aikana lähes 60 prosenttia ja pelti 150 prosenttia. – Kohta pelti alkaa olla kalliimpaa kuin kulta. Tarvikkeiden osuus saattaa olla remontin urakkahinnasta jopa 60 prosenttia, Nissinen toteaa Vihdin Uutisissa.

21.3.2022

Yhtiökokoukset sopeutuvat koronan muuttamiin olosuhteisiin

Kiinteistöliiton taloyhtiöiden hallituksen jäsenille tekemän kyselyn perusteella miltei 40 prosenttia arvelee, että yhtiökokous järjestetään perinteisesti ja siihen pääsee osallistumaan myös etäyhteydellä. Suurissa taloyhtiöissä etäyhteyksien käyttö on keskimääräistä yleisempää. Perinteisen kokouksen järjestämisen ohella osakkaiden ennakkokantoja aikoi kerätä vajaat viisi prosenttia taloyhtiöistä.

9.3.2022

Koronarajoitukset voivat vielä vaikuttaa taloyhtiöiden remontteihin

Koronarajoitukset lievenivät 14.2.2022. Tekniikan Maailma -lehti muistuttaa, että lievennykset vaikuttavat myös taloyhtiöihin, jotka saavat jälleen esimerkiksi ottaa käyttöön tauolla olleet lenkkisaunavuorot. Kiinteistöliitto kehottaa taloyhtiöitä aina tarkastamaan AVI:n sivuilta, mitkä rajoitukset ovat voimassa omalla alueella.

24.1.2022

Asuntonäytöt ja huoltokäynnit vaativat erityistä tarkkuutta ja joustavuutta korona-aikana

Yhteiskuntaa koetteleva korona hankaloittaa arkea myös asumisessa. Vuokralaiset ry:n neuvonnassa on tullut vastaan tapauksia, joissa erityisesti vuokra-asunnossa käyminen korona-aikana on aiheuttanut kitkaa vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. − Asukkaalla on oikeus olla päästämättä vuokranantajaa asuntoon, mikäli on sairastunut koronaan.

Olet lukenut 1/25 maksuttomasta artikkelista

Haluatko lukea rajattomasti artikkeleita? Luo tunnus, kirjaudu sisään tai tilaa Kiinteistölehti edullisesti!

Tilaa lehti